Dagens ungdom!

När jag var liten hade jag kuben i flera olika modeller och storlekar. Det var superkul att snurra på den färgglada fyrkanten.Rubikskub

Jag minns att jag i början av min kub-karriär vid nåt tillfälle tappade tålamodet och pillade loss klisterlapparna med olika färger för att flytta dessa och på så sätt ”klara av kuben”. Klistret var starkt och det såg givetvis inte alls bra ut när jag försökte klistra lapparna på nya platser. Den kuben var därmed förstörd och en ny fick inhandlas. Då kom jag på att man kunde ju testa om det gick att dra isär hela konstruktionen och flytta klossarna. Det gick inte heller…

Jag gav upp med fuskandet och på nåt sätt – jag minns inte hur – lärde jag mig hur man löste kuben. Jag minns däremot att jag var grymt stolt och mallig över det och gärna visade alla kompisar hur man gjorde.

För nåt år sedan såg Aksel kuben i nån tidning eller film och nämnde att han skulle vilja testa den. Det behövdes inte mycket övertalning för att  jag skulle springa till leksaksaffären och köpa en.

Men oj, det är ju omöjligt att lösa den! Jag försökte på alla sätt hitta lösningen. Nånstans i hjärnan tyckte jag att jag såg mönstret som man skulle börja med för att sedan kunna vrida den rätt med bara några vrid. Henke testade, barnen vred och stönade över mina tjut om att jag minsann skulle komma på det och de trodde inte en sekund på att jag nånsin kunnat lösa den.

Så den blev stående.

Men så härom dagen kommer Aksel och säger att han löst kuben. What! Jag trodde att den försvunnit och att barnen för all framtid ratat alla manuella leksaker och återgått till PS3, dataspel och facebook.

Hur lyckades han? Jo, han och en kompis sökte på nätet och hittade en sida med lösningen…självklart, hur kunde jag tro nåt annat?

Tack Allians-regeringen!

Comfort_Pelare-3För ca en månad sedan anställde Karby VVS en ny projektledare som ska ta hand om alla privatkunder samt leda badrumsrenoveringarna tillsammans med mig. På tisdag börjar en snickare provjobba hos oss och under nästa vecka ska vi sätta ut en platsannons för att anställa en plattsättare.

Hur kan detta vara möjligt när alla pratar kris och massarbetslöshet?

För ca ett år sedan hade VDn funderingar på att lägga ner butiken, men beslutade sig ändå för att ge den en sista chans. Slumpen ledde till att jag blev provanställd i våras och fick kasta mig in i en ny bransch. Jag trivdes som fisken i vattnet från första dagen och fick bra fart på försäljningen. Jag kunde inte förstå vad de menade när de på firman sa att det inte hände något i butiken och att man såg den som ett betungade bihang till VVS-firman. Det kom ju massor med kunder som ville bygga badrum, köpa kakel och klinkers till tvättstugor och nya golv.  Jag som tidigare aldrig sålt tjänster eller varit i hantverkarbranschen fick plötsligt lära mig att mäta kvm, tyda rördimensioner, fråga om synliga eller dolda rör, golvbrunnar mm, mm.

Ganska fort insåg vi att det inte var jag som lockade kunderna utan det var de nya reglerna för ROT-avdraget.

Sedan juli i år får man ROT-avdraget redan vid fakturatillfället och man som kund behöver inte ansöka själv hos Skatteverket. Givetvis måste man ha koll på att man är avdragsberättigad och skriva under ett avtal gentemot oss, så att vi har rätt att kräva ersättning om det visar sig att man inte fick avdraget. Men det är smidigt och det känns ju plötsligt väldigt billigt för kunden.

Om det blir regeringsskifte nästa år kommer det här att försvinna.

Åter till att vi anställer på löpande band. Som sagt, sedan maj i år har Karby VVS alltså nyanställt två personer, en ytterligare börjar på tisdag och en platsannons är under arbete. Med stor sannolikhet hade dessa personer antingen varit arbetslösa eller arbetat svart om inte ROT-avdraget gett firman alla dessa badrums- och köksrenoveringar, tvättstugebyggen och pannbyten. Frågar man runt lite försiktigt visar det sig att folk har svårt att få tag på svartarbetare, eftersom hantverkarna numera är anställda och inte har tid att jobba svart. Är det inte just så vi vill ha det?  Vita jobb med gällande garantier, reklamationsrätt, pensionspoäng och sociala förmåner för de arbetande mm.

Om det blir regeringsskifte nästa år kommer det här att försvinna, hantverkarna blir åter arbetslösa och svartjobben ökar.

julklapp-joinsimon

I Svd idag kan man läsa om 11 saker att kolla i tid inför årsskiftet.

Man tar upp ROT- och RUT-avdraget (som ju egentligen numera har samlingsnamnet hus-avdrag) även där och påminner om möjligheten att leja bort julstädningen. Man kan också ansöka om skattereduktion vid städning i föräldrarnas hem. Är det inte alldeles underbart? Hur många har inte svårt att komma på julklappar att köpa till sina föräldrar som har allt redan? Eller som i mitt fall, julklapp till mamma som har allt och lite till redan…

Imorgon ska jag leta upp en städfirma som ska få julstäda vårt och mammas hus.

Tack regeringen för hus-avdraget!

Om det blir regeringsskifte nästa år kommer de här möjligheterna att försvinna.