Rökmaskiner?


Äntligen har MUF i Sigtuna återuppstått!

mufNär jag gick i skolan för närmare 150 år sedan var min storebror Hendrik och storasyster Katrin väldigt engagerade i MUF.

Jag, som är ett sladdbarn och massor med år :-) yngre och alltid skulle hänga efter mina kloka storasyskon, gjorde allt för att visa mitt stora politiska intresse och blev medlem så fort jag hade åldern inne. Så här i efterhand får jag nog erkänna att min gamle klasskompis Henrik Schyffert träffar väldigt rätt i sin fantastiska nostalgiföreställning, när han säger att man var medlem i MUF p.g.a. rökmaskinerna som fanns på festerna och för de snygga Sigtunatjejernas skull – i mitt fall killarnas ;-).

Hos mig växte det sedan fram ett verkligt politiskt intresse och jag har aldrig ångrat att jag gick med. Jag tror att det ofta är så att man söker gemenskap och spänning när man som ung går med i ett politiskt parti, en förening eller nån organisation. Men det är långt ifrån fel att göra så. Man måste ju alltid börja nånstans. Och jag kan inte se var man hittar ungdomar som plötsligt en dag vaknar upp och känner: Nä, om jag skulle ta och bli moderatpolitiker!

muf2

Idag tror jag att möjligheten att uttrycka sina åsikter och tycka till genom de sociala medierna är en stor anledning till att ungdomar drar sig från att bli medlemmar i verkliga föreningar – eller man kanske ska kalla det IRL (mamma – det betyder in real life och man menar i verkligheten, inte på internet…). Många tror att om de går med i facebook-gruppen är allt klart och de upplever att det inte behövs nåt mer. Steget att kliva på ett engagemang i en förening eller politiskt parti känns onödigt stort.

Det är synd. Föreningsliv och politik är givande, lärorikt, utmanande, spännande och framför allt väldigt roligt!

Jag är övertygad om att de kloka ungdomarna som kom på MUF-mötet i tisdags och har valt att engagera sig, kommer att ha stor glädje och nytta av det i sina framtida liv. Både för sin egen personliga utveckling, men också i sina studier och kommande yrkesliv.

Ni som är mellan 12-30år och har idéer och åsikter att förmedla, eller ni som saknar studiero i skolan, har synpunkter på skolutbudet, är irriterade över trånga vägar som inte har plats för både moppar och bilar, saknar ställen att vara på på fritiden, tycker att pendeltågen känns läskiga eller har någon helt annan fråga som känns viktig för just dig och dina kompisar – ta kontakt med MUF Sigtuna!  Vi har ett roligt år framför oss med mängder av aktiviteter och ni behövs!

Passar på att gratulera till ordförandeposten, Amilia och lycka till!

(På bilderna syns medlemstidningen från tidigt 80-tal. Jag tyckte det var kul att visa den om kommundelning och om jag kunnat tekniken, hade det ju varit möjligt att klicka på den för större bild. Men jag kan inte sånt…kanske nån av er ungdomar som gör sånt hela dagarna kan höra av sig till mig??? ;-) )