Trygghetsnarkomani

LANDET~1

 

Just nu ser jag på ett av mina absoluta favoritprogram – Landet Brunsås.

Idag diskuterar man bl.a. svenskars fobi för gammal mat. Det är verkligen träffande och komiskt. Fler borde tänka själva, sammanfattar programmet. Men det är ju det som är så svårt i Sverige! Hur kan det var så läskigt med mjölk som är en dag gammal, men som har stått i kylskåpet hela tiden? Varför vågar man inte lukta och lita på sitt eget omdöme?

Dessa, eller åtminstone liknande,  frågor ställer Landet Brunsås till en av mina gurus – David Eberhard.

Har ni läst boken ”I trygghetsnarkomanernas land”? Om inte  – gör det snarast!  

Det finns underbara historier om hur rädda vi svenskar är för – ja, för allt. Vi är rädda för allt på ett eller annat sätt. Och är vi inte rädda, så hittar vi ett sätt att bli rädda. 9151847426

Ett kapitel i boken har rubriken ”folk äldre än 30 borde vara döda”. Jag känner mig väldigt träffad och skrattar gott när jag läser hur man nu funderar över hur vi kunde överleva när vi faktiskt kunde dricka direkt ur trädgårdsslangen på somrarna, hur vi cyklade utan hjälm, hur vi åt smör och drack läsk med socker i.

Tänk att vi överlevde!

I Landet Brunsås ikväll sa man att vi svenskar kastar 6kg mat i veckan bara för att datumet passerat. Man luktar inte på det, man tittar inte på hur det ser ut och man smakar definitivt inte på det för att se om det kanske skulle gå att äta ändå. Det är ju helt galet!

Tittar man på kvällens program eller läser boken får man mängder av förklaringar till varför vi svenskar är så extremt fixerade vid trygghet och litar på myndigheterna i alla lägen. Det är underhållande tv och läsning.

Avslutningsvis uppmanas vi – både av Landet Brunsås och av Eberhard – att ta mer personligt ansvar och tänka själva.

Ska det verkligen vara så svårt?