Ja till politisk kampanj i gymnasieskolan!

ja 

Debatten om politiska partier ska ges tillträde i gymnasiskolorna pågår för fullt. För mig är det en självklarhet och jag hade undrat var de höll hus om de stängts ute på min tid.

Igår var jag hos frisören och hörde från en radio i bakgrunden nåt radioprogram där frågan diskuterades. Någon sa att det svenska folket kommer ändå överösas med politiska budskap och information, så skolorna borde få slippa detta.

Just det resonemanget är så långt ifrån klokt som det kan vara. Visst kommer det att märkas att det är valår, visst kommer de politiska partierna att synas och höras på gator och torg och visst kommer de som vill veta mer kunna få tag på information. Men det är inte det det handlar om.

Om de politiska partierna stängs ute från skolorna får de extrema och odemokratiska grupperna fri spelplan och kan mata ungdomarna med sina budskap, helt utan debatt och motargument. Att tro att ungdomar ska ”skonas” från politisk debatt genom att vägra partierna tillträde till skolorna är fel tänkt. Det är- tyvärr – inte många av våra skolelever som självmant och på sin fritid aktivt söker information om de olika politiska partierna, men om de förses med detta i sin dagliga skolmiljö blir ett ställningstagande mer naturligt. Närvaron av politiker och politiskt aktiva ungdomar kan väcka intresse och locka fler till engagemang. Kampanjförbudet på skolorna sätter enbart käppar i hjulen för ett mer utbrett samhällsengagemang och i värsta fall gynnar det de odemokratiska krafterna som inte tar hänsyn till förbudet.

Jag hoppas att de skolor som förbjuder debatten tar sitt förnuft till fånga och öppnar dörrarna. Vi behöver fler aktiva ungdomar inom politiken och vi måste bekämpa de främlingsfientliga grupperna som ändå kommer att fortsätta nästla sig in bland ungdomarna.

 Alla Facebook-medlemmar – visa ert stöd genom att gå med i gruppen ”Ja till politisk kampanj i gymnasieskolan”. Gruppen har efter bara en vecka över 1200 medlemmar från olika partier, åldersgrupper och landsändar, så frågan engagerar många.