Fråga som engagerar – men hur?

Igår kväll var det då dags för Earth Hour igen. För mig är det en manifestation som inte har något värde och jag släckte inte. När jag skrev om detta på Facebook fick jag en snabb drös med kommentarer om att jag hade fel, men också ett flertal personer tryckte på gilla-knappen.  En annan facebook-kompis hade skrivit en liknande kommentar och fick snabbt över 20 kommentarer, både för och emot. lampor

Det är tydligt att det är en fråga som engagerar. Men hur?

Earth hour ska ”skicka en politisk signal till makthavare om att ta klimatfrågan på allvar”.

Jag är så naiv att jag faktiskt är övertygad om att en stor del, men givetvis långt ifrån alla, av världens politiker på ett eller annat sätt har klimatfrågan på sin agenda och är väl medvetna om hur viktig frågan är. Problemet är att den stora massan – alltså du, jag och våra grannar – måste ta detta på allvar och få in klimatproblemet i vår vardag. Och då är inte en futtig timme en lördagskväll rätt väg att gå.

Istället bör krutet läggas på forskning, utveckling av ny teknik och nya energikällor.

Vår kommun har köpt ett vindkraftverk för att försörja kommunen med förnybar energi. Eftersom vår kommun är hårt skuldsatt och köpet finansierades av ytterligare lån, tycker jag inte att det var ett klockrent beslut. Men jag gillar vindkraftverk och tycker att det var en bra markering att kommunen ställer sig positiv till vindkraften. Jag är därför positiv till köpet och hoppas att vi också kommer att få se ekonomiska besparingar och vinster, att vi gör miljövinster är jag däremot säker på.

Jag är också nöjd med att den moderatledda regeringen satt som mål att öka antalet vindkraftverk i Sverige från ca 900 till 6000 fram till år 2020. Det är såna mål som vi ska arbeta med och genom tydliga besked kommer vi att göra skillnad på riktigt. Vi vinner inget på att sluta använda energi, men vi ska tänka på hur och vilken form av energi vi använder.

DSC00550Personligen kommer jag också se över våra egna möjligheter att bli andelsägare i ett vindkraftverk och hade gärna haft ett eget på tomten om plats hade funnits.

På bilden ser ni utsikten från vår stuga på Gotland efter att man förra året byggt fem nya fina vindkraftverk utanför Klintehamn. Det är en njutning att gå på utedasset och titta på de rogivande vingarna.

Så istället för att lägga fokus på att släcka lampan en timme, hoppas jag att fler av er tänker större. Gnäll inte när man bygger för kollektivtrafik och uppmanar till att lämna bilen hemma, gnäll inte när man strävar efter kompostering och mindre sopberg, ställ krav på din arbetsplats och skola och påverka gärna din politiker, men glöm inte att du själv är en stor miljöbov.