Pinsam skrämseltaktik från S

mona-sahlinSigtuna kommuns socialdemokrater visar nu öppet sin desperation.

Bristen på tydlig politik är ett faktum och visar sig i ett annonsblad som just nu delas ut i kommunen.

Istället för att presentera sin egen politik utövar man smutskastarteknik. Nedlåtande kallar man moderaterna och Samling för Sigtuna för ”Sigtunahögern” och fabricerar fakta om vår politik och våra företrädare.


Samling för Sigtuna är ett borgerligt Sigtunaparti. Skulle det vara något nytt? Inte för mig. Och sannolikt inte heller för alla de väljare i Sigtuna som sympatiserar med SfS.

Moderaterna och SfS har tillsammans ett bra samarbete. Är det något nytt och skrämmande? Inte för mig. Och sannolikt inte för alla de väljare i Sigtuna kommun som sympatiserar med oss. Tvärtom känner nog många en trygghet med, och inser värdet av, en tydlig allians i samspråk med gemensamma grundläggande värderingar.

Sossarna är nervösa för att SfS ledare Olov Holst är en stark företrädare inom ”Sigtunahögern” och försöker med hjälp av det stressa oss moderater. Men vi moderater är istället stolta över vårt tydliga allianssamarbete, vårt gemensamma mål att vinna valet i höst och vår ledare Henrik Kelfve. Vi är samtidigt glada över Olov Holst och alla andra alliansföreträdare som arbetar hårt för en bättre kommun.

göranVi är alla glada och stolta över att alliansen arbetar i team och inte lyder under en maktfullkomlig ledare som tar chansen att utöva härskarteknik även i sina egna led.

Inom alliansen är vi alla med på spelplanen, men ser endast ett par motspelare.

Hur vore det om S istället för att utöva löjlig skrämseltaktik funderade på sin egen politik?

Vad händer t.ex. med skolan? Hur kan det vara viktigare att bygga utomhusbad och bowlinghall istället för att satsa på kunskap och trygghet för våra elever?

Jag som moderat företrädare från Rosersberg och med fokus på hela Sigtuna kommun, är övertygad om att våra kommuninvånare upplever det viktigare att ungdomar kommer ut i arbetslivet med godkända betyg, trygghetskänsla och respekt för varandra och vuxna, än att få bada i en bassäng bredvid den mest trafikerade vägen i kommunen.

Annonsbladet är i det närmaste patetisk. Sossarna är desperata. Med all rätt. Det är uppenbart att de insett hur stark och enad politik vi i ”Sigtunahögern”  har.

Fridfulla dagar i Upplands Väsby???

Vår grannkommun Upplands Väsby verkar ha känsliga invånare.

De senaste dagarnas avstannade flygtrafik har gjort vardagen mindre bullrig för boende i regionen runt Arlanda flygplats. Benny Reuterhagen, ordförande i Föreningen Väsbybor mot flygbuller, medger att det ”känns lite märkligt”.”

Upplands Väsby ligger längre ifrån Arlanda, har färre överflygningar och dessutom på mycket högre höjd än över Rosersberg. Men de gnäller högre. Väsbyborna alltså. Så högt att de fått till en grupptalan mot Luftfartsverket och vill förbjuda överflygningarna över Väsby.

Vart tror ni att planen då måste ta vägen? Jo, över Rosersberg och Sigtuna kommun förstås. De också. Vi har redan de flesta starterna och landningarna över oss, men ska alltså få fler om Väsbyborna får som de vill.flyplan

Men det är inte det det handlar om idag. Idag flyger ju inga plan – nästan. Men att lyssna på en Väsbybo som upplever ”fridfulla dagar” tycker jag är skrattretande. De har säkert mycket mer aska i Väsby också.

I Rosersberg och Sigtuna kommun förstår man att Arlanda och flyget medför arbetstillfällen, marknadsföring och inkomster för kommunen. Självklart vill vi också ha lugn och ro när vi grillar i trädgården och försöker lyssna på tvn ibland. Men vi tycker att man fördela bullret lite bättre än att lägga alla flygningar över samma ort.

Därför är det givetvis mycket viktigt att vi visar oss minst lika starka som våra grannar och får Luftfartsverket att förstå att vi inte ska få mer buller än idag bara för att Väsbyborna gnäller högre.

Du vet väl att du kan vara med och visa att vi i Rosersberg också kan bullra – bullra mot bullret – genom att gå med i Föreningen Rosersbergs Villastad?

Åh nej! De är tillbaks!

Tänk att jag fick vara överens med vårt maktgalne s-kommunalråd igår! Det är inte ofta det händer.

Vår kommun har problem med en grupp irländare som kommer hit, bor i husvagnar runt om i kommunen och utför svarta trädgårdsjobb och framför allt asfaltsläggning. I vissa fall utför de inte ens jobben, men självklart ser de till att ta betalt i förskott…

Förra året var det rena cirkusen runt dessa illegala arbetare och bosättare. Nu när snön är borta och trädgårdsarbetena blir aktuella, dyker de upp igen och igår kommenterade s-kommunalrådet det med i princip samma ord som jag använde i ett blogginlägg i höstas.

Jag hoppas våra kommuninvånare tar sitt förnuft till fånga och slutar anlita dessa fula fiskar. De flesta av oss har ju möjligheten att använda ROT-avdraget och få jobben utförda av erkända firmor med referenser. Gör det istället och tänk på att du då hjälper till att hålla de nedskräpande lurendrejarna borta från din närmiljö, samtidigt som du inte riskerar att bli lurad eller få jobbet utfört av klåpare.

Samhällsinsats

dont drink driveJag har en vän som var dum nog att sätta sig bakom ratten och köra bil efter en kväll på krogen.

Sven-Inger – som vi kan kalla vännen – körde inte alls långt, egentligen bara ett par hundra meter. Sven-Inger ”skulle bara” flytta bilen ett kvarter p.g.a. städdag på gatan. Runt hörnet stod polisen och väntade.

Domen blev hård. Grovt rattfylleri och indraget körkort. Tack och lov slapp Sven-Inger fängelse, men är dömd till skyddstillsyn och kontraktsvård. Kontraktsvård innebär i det här fallet att Sven-Inger förbinder sig att genomgå ett nykterhetsprogram och regelbundet träffa en övervakare som kontrollerar nykterheten.

Efter att ha deltagit i nykterhetsprogrammet och gjort regelbundna utandningsprover i tre månaders tid kunde Sven-Inger välja att träffa en lekmannaövervakare istället för att besöka en frivårdsinspektör. Denna lekmannaövervakare är jag.

Jag fick frågan av Sven-Inger om jag kunde tänka mig att ställa upp, vilket för mig var självklart. Kriminalvården skulle därefter godkänna mig efter intervjuer och säkert en rad registerkontroller. Det gick bra och jag är numera förordnad övervakare.

Vi ska träffas med 2-3 veckors intervaller och jag ska bedöma Sven-Ingers förmåga att hålla sig nykter och se till att risken för återfall elimineras samtidigt som blodprov tas var 8e vecka. Jag tror det kommer att vara ett lätt uppdrag. Sven-Inger känns väldigt ångerfull och bedrövad över sitt brott. Med all rätt.

Jag har under de senaste veckorna läst på om lekmannens uppdrag och får intrycket av att det är ett väldigt bra upplägg och klokt sätt att arbeta med dömda. Man beskriver uppdraget ur ett samhällsperspektiv och ett individperspektiv. Tanken med samhällsperspektivet är bl.a att det ska bidra till en human kriminalvård och ge lekmännen insyn i rättsväsendet samt ökad kunskap om dömdas sätt att leva. Individperspektivet syftar bl.a till att ge påföljden ett medmänskligare innehåll samtidigt som den dömdes sociala nätverk långsiktigt kan stärkas och risken för återfall minskas.

I Sven-Ingers och mitt övervakningsförhållande är individperspektivet grundläggande, men jag tycker att samhällsperspektivet i uppdraget är viktigt att framhålla. I foldern och informationsmaterialet som jag fått understryks värdet av att berätta för sin omgivning om möjligheten att göra en samhällsinsats genom lekmannauppdrag.  Sverige är tydligen unikt genom att ha en så stor mängd lekmän engagerade i verkställigheten av påföljder. Uppdraget visar sig förstärka det positiva nätverket för dömda samtidigt som fler medborgare än enbart kriminella och brottsoffer får insyn i hur stort samhällsproblem brottsligheten verkligen är. Som i de flesta fall visar det hur viktigt all typ av information och dialog är.

Jag tror det här är en mycket viktig del i arbetet med att bekämpa brott. För Sven-Ingers del är det ett sätt att genomgå sitt straff på ett humanare sätt de sista månaderna, men det har också varit ett straff i sig att behöva berätta för mig att domen finns och be om min hjälp. Tar man det steget är man stark i sin vilja att ta sitt straff och få hjälp med att inte återfalla i brott. Hoppas jag.

Ledarlöst vänsterexperiment vs allians med stark ledare?

Jag har missat ett par dagar denna vecka, men när jag nu läste DN från i torsdags började det genast klia i bloggnerven och jag måste bara kommentera artikeln om statministerkandidaternafredrikEller förlåt, statsministerkandidaten.

Flera mätningar visar att de rödgröna leder över alliansen. Bedrövligt. Men hur resonerar då de människor som säger att de tänker rösta rödgrönt: ”jag röstar på sossarna, men hoppas att de hittar nån annan än Mona för statsminister-posten” eller ”jag röstar på MP men Maria klarar verkligen inte av statsministerrollen”…

Märkligt.

Jag träffar dagligen väldigt många människor, både blå och rödgröna, men jag träffar ingen som gillar Mona.  Däremot träffar jag många, och jag menar verkligen många, som säger att de inte kan tänka sig Mona som statsminister och att det vore en katastrof för Sverige.

Hur kan det då vara möjligt att vänsterexperimentet ändå leder? De har ingen gemensam ekonomisk politik, de fullständigt saknar utrikespolitisk kunskap och tydlighet, de drar åt varsitt håll inom skolpolitiken och de har ingen ledare som kan styra experimentet. 

Jämför det med alliansen. En ekonomisk politik som hållit Sverige flytande genom krisen, stark och tydlig utrikespolitik, gemensamma mål i skolpolitiken och en tydlig ledare som alla – både blå och rödgröna! – vill ha som statsminister.

Det är ju så självklart som ett val någonsin kan bli.

Comfort_Pelare-3

 

I mitt jobb möter jag nästan dagligen kunder med frågor om ROT-avdraget. Jag får ofta bita mig i tungan för att inte börja prata politik när de undrar om vi vet vad som händer efter valet. Ibland lyckas jag inte och det kan slinka ur någon kommentar om att man bör tänka på hur man röstar om man vill ha ROT och RUT kvar.

Härom månaden nappade en kund direkt och svarade med att det visste han minsann och skulle definitivt rösta för fortsatt alliansregering. Det var lite extra skönt att höra eftersom jag tycker att han och hans fru är ett par ovanligt trevliga kunder.

Mina kunder bor oftast i samma kommun som jag är politiskt aktiv och i det här fallet kunde jag därför inte låta bli att börja fundera på hur man skulle kunna värva dem till moderaterna och föreningens kampanjarbete. Ganska fort kom jag fram till att lägga ner det projektet eftersom jag lovat mig själv att inte blanda politik och jobb.

Därför var det återigen lite extra roligt när kunden ringer mig en tid efter den första diskussionen och plötsligt brister ut i ett flertal kommentarer om hur bedrövad han är över det svenska folket efter den senaste tidens opinionsmätningar och att han får mardrömmar av att tänka på Mona som statsminister. Jag tänker nu på min politiska approach och använder inte de ord han använde, men samtalet ledde osökt in på att jag frågade om han inte var intresserad av att engagera sig i föreningen. Det skulle han tänka på och det vore ett oväntat resultat av en badrumsförsäljning…

 

 

Nära döden

kräksjukHur sjuk kan man bli?

I onsdags eftermiddag började jag känna mig dålig, men jag trodde att det var för att jag slarvat med både frukost och lunch den dagen. På vägen hem visade det sig att det inte kunde vara nåt annat än akut kräksjuka…Sen följde ett av de hemskaste dygnen i mitt liv. Trodde inte att man kunde må så dåligt, men nu måste jag säga att jag trodde inte heller att man kunde bli återställd så fort. Det känns faktiskt som om det finns ett litet hopp att jag ska kunna få i mig god mat även denna påskhelg. Och att vara lite påtvingat återhållsam med påskgodiset gör ju inget.

GLAD PÅSK!