Varför en röst på M?

De senaste dagarna har jag fått en del kommentarer på Facebook ang. valet i höst. Några av mina FB-vänner som ännu inte tagit ställning har bett mig argumentera för och försöka övertyga dem om varför de ska rösta på Alliansen.  Jag säger Alliansen och inte Moderaterna av den enkla anledningen att jag sympatiserar med hela Alliansen. Även om jag själv inte kan tänka mig att rösta på nåt annat parti än Moderaterna, så kan jag acceptera att nån av er väljer t.ex. Fp istället. Men bara  i riksdagsvalet, i kommunen är det Moderaterna som gäller för er alla ;-)  Särskilt när det kommer till Centern som inte vet alls var de hör hemma i vår kommun – eller vet de kanske det? Hursomhelst – en röst på C i Sigtuna kommun kan innebära en röst på S och det är inte ok!

Varför är jag då så övertygad moderat?

Grundorsaken är tanken om det fria valet och tron på den självständiga individen. Jag tror att de flesta människor vill bestämma över sina egna liv och göra sina egna val. De få, för jag tror att de är få, som inte klarar av det, eller av nån underlig anledning inte vill det, ska ha möjlighet till hjälp och då ska samhället kunna bidra med det. Men grunden ska vara individens fria val.

Jag köper t.ex. inte att staten ska bestämma att min man ska vara pappaledig hälften av föräldraledigheten även om vi tycker att det passar oss bäst och vi tjänar mest på att han jobbar och jag är hemma med våra barn. Vänsterexperimentet vill tvångsfördela föräldrapenningen mellan föräldrarna, oavsett deras egen önskan.

Alla ska ha rätt att välja skola och undervisningsform. Kreativa och företagsamma pedagoger och personer med viljan att driva skolor ska få göra det. Kommunpolitiker ska inte låtas detaljstyra skolor.  Om vänsterexperimentet kommer till makten har Ohly lovat förbjuda friskolor – men kanske låter han sin egen dotter gå klart skolan först  – Fryshusets fristående gymnasium…Nån mer än jag som anar dubbelmoral???

Om Sixten Snickare och Sture Städare vill starta företag ska det vara lätt för dem att göra det. De ska inte stoppas av krångliga regler eller höga skatter. De ska definitivt inte heller känna att de tjänar mer på att fortsätta gå arbetslösa och lyfta bidrag än att starta företag eller söka jobb. Om vänsterexperimentet kommer till makten kommer en anställd inom t.ex. Hotell- och restaurangfacket tjäna mer på att stå utanför arbetsmarknaden och lyfta A-kassa än på sin lön eftersom skatten kommer att höjas. Med Alliansens jobbskatteavdrag har löntagarna, och framför allt låg- och medelinkomsttagarna, istället fått mer pengar kvar i plånboken varje månad. Se efter själv hur mycket just du fått.

Vänsterexperimentet verkar inte heller vilja uppmuntra entreprenörer att starta företag eftersom de höjer skatter, inför bensin- och kilometerskatt samt försvårar för företagen att anställa ungdomar.

De jobbskapande ROT- och RUT-avdragen vill de ta bort, vilket för mig framstår som helkorkat. I den bransch som jag för tillfället jobbar i, har ROT-avdraget skapat mängder av nya jobbtillfällen och vårt företag, bland många, har full sysselsättning och gör många svartjobb vita. En avgörande del av våra uppdrag under 2009 och i år kommer av att fler normalinkomsttagare har möjlighet att renovera tack vare ROT. För att inte tala om RUT. Aldrig förr har man sett så många annonser från städfirmor eller bläddrat bland platsannonserna där städare efterfrågas dagligen. 

Även inom vården ska individen ha rätt att välja fritt. Moderaterna vill fortsätta stärka patientens inflytande och rättigheter samt ge personalen mer inflytande – sjukvården ska inte utformas av politiker, det är medarbetarna som kan saken bäst. Om Doktor Olga eller Syster Stefan har synpunkter på hur deras läkarmottagning sköts ska de kunna framföra sina åsikter och påverka utformningen. Men om Patienten Peter ändå är missnöjd, ska han ha möjlighet att välja en annan mottagning.

Det finns helt enkelt en hel rad anledningar till att rösta på Moderaterna. Jag kan hålla på hur länge som helst och kommer att fortsätta snart. Men för att hinna med min lediga dag, måste jag nu släppa datorn en stund. Hoppas ni fått en och annan tankeställare och närmar er rätt beslut inför valet :-)

Jag återkommer med fler argument inom kort.