Skolavslutning i kyrkan?

Söndag kväll.

Slut efter en intensiv men trevlig helg, har jag nu en hel rad bloggidéer som vill komma ut. Det handlar bl.a. om skolavslutningar i kyrkan, Valsta och loppisar, men Jon Blund pockar för tillfället på uppmärksamhet och jag orkar bara med följande:

Efter en mycket god grillmiddag på fredagskvällen åkte Aksel och Henke till golfbanan och jag dukade av och tittade på Aktuellt. Avsnittet handlade bl.a. om det fantastiska resultatet i  de senaste opinionsmätningarna – M är numera Sveriges största parti och S rasar stort! Det är underbart att höra och ger mig massor av ny energi och lust att fortsätta jobba hårt för valvinst i höst. Äntligen börjar svenska folket vakna ur sitt märkliga och obegripliga sosseslummer, men valet är givetvis långt ifrån avgjort och vi får inte slappna av än – mycket kan fortfarande hända.

Inslaget som följde fick mig däremot att sätta det utsökta rödvinet i halsen. Det handlade om frågan om skolavslutningar ska få hållas i kyrkan eller inte. Suck. Det är för mig självklart att det är upp till varje skola att besluta var man vill ha sin avslutning och att det ska behövas ett inslag på nyheterna är löjligt.

När jag var liten och gick på Sätunaskolan i Märsta minns jag att vi oftast hade sommaravslutningen utomhus bredvid skolan och att julavslutningen ibland hölls i kyrkan. Inga konstigheter. Men nu ses det alltså som ett problem att skolor håller avslutningar i kyrkan. What??? Varför???

I Aktuellt debatterade en KD-kvinna och ordföranden för Humanisterna i Stockholm om frågan. KD-kvinnan var saklig och inte överdrivet kristdemokratisk. Humanist-tanten var …ja, jag finner inte ord.

KD-kvinnan förklarade att det inte handlar om kristet eller inte, utan att det finns en tradition i Sverige att skolor kan välja att hålla sina avslutningar och sjunga ”den blomstertid” i de fina lokalerna som kyrkorna erbjuder. När reportern frågade Humanist-tanten vad ”problemet är att vara i kyrkan nu” svarade hon att ”man ska inte vara i kyrkan, alla vill inte gå in i kyrkan”…Suck. Finns det inte nog med problem här i världen, utan att man skapar nya på det här sättet?

Jag som gick i skolan på 70-80-talet och är van med skolavslutningar, adventsfiranden, luciatåg och liknande i kyrkan är mer skadad av lektionerna i flumskolan än kyrkbesöken, det kan jag garantera.

Självklart måste det vara upp till skolan och rektorn som ytterst ansvarig att besluta om de ska vara i kyrkan eller nån annanstans. Nånstans måste gränsen gå för hur dumt ett samhälle kan bli!