Tänka fritt

Jag måste fortsätta skriva om det märkliga tänket och prioriteringarna som görs av Sigtuna kommuns nuvarande majoritet.

I de fullkomligt underbara sommardagarnas tid är det självklart trevligt att ha ett utomhusbad att gå till och att det är mycket folk på Midgårdsbadet dessa dagar är inte särskilt konstigt.

Men vår kommun som ligger fint placerad längs Mälarens strand har ju inte direkt saknat badplatser och jag kan inte låta bli att reflektera över varför badet byggdes just nu.

Skolornas resultat hamnar långt efter andra kommuners skolor, skadegörelsen är påtaglig och kommunen är segregerad. Istället för att göra nåt åt dessa problem satsar man alltså drygt 40miljoner på en pool. En pool som placeras bredvid den mest trafikerade vägen i hela kommunen.

40 miljoner. Eller hur mycket är det egentligen? Man kan i dagarna läsa att det ska utredas hur mycket badet egentligen kommer att kosta. Med det inte sagt att det kostat mer än beräknat, men man har inte riktigt kläm på vad det har kostat. Mitt i bygget kom man dessutom plötsligt på att man inte kunde bygga omklädningsrummen som planerat för det hade man inte råd med. Hmmmm, det kunde väl inte ha någonting att göra med att man visste att själva poolen skulle uppmärksammas och falla kommuninvånarna i smaken, men att ett omklädningsrum kunde man lätt prioritera bort?

Ja, varför inte? Strunta i omklädningsrummet och använd pengarna som en pott till nåt annat skrytbygge som man kan blända kommuninvånarna med inför valet.

Märsta centrum kanske?

Plötsligt tror man nämligen att fastighetsägaren, som under flera år drivit vårt centrum utan att lyckas fylla lokalerna, fullständigt misslyckats med att få centrumet att locka och leva och utan att ens vara i närheten av att kunna konkurrera med grannkommunernas centrum, ska kunna driva ett nytt klimatsmart centrum som ska lyfta hela kommunen.

Troligt.

Nej, jag tror inte på det här.

MEN – med det absolut inte sagt att jag inte tycker att vi måste göra nåt åt Märsta centrum. Tvärtom. Kommunens härskare som presenterade idéen för Märsta centrum som ”ett av de viktigaste beskeden under sin tid vid makten” försöker hela tiden pränta in i kommuninvånarna att ”moderaterna säger nej”. Men han har så fel med det påståendet att det nästan är löjligt. Moderaterna säger långt ifrån nej till en satsning på Märsta centrum. Frågan är hur satsningen ska se ut?

Vad det handlar om är att moderaterna vågar tänka utanför ramarna. Alliansen i Sigtuna vågar tänka utanför ramarna. Vi vågar tänka annorlunda än den ensamstyrande härskaren som bländar kommuninvånarna med sina monument. Men det är givetvis svårt, mycket svårt för honom att acceptera och därför är det bäst att inte diskutera ärendena alls. Det är mycket lättare att köra över och tysta än att ge plats för fler idéer och diskussion.

Jag tycker att det finns mycket som är bra med förslaget för det nya Märsta centrum, men det finns ett avgörande fel – läget.

Nej, istället för att ha två kassa centrum på ca 1 kilometers avstånd från varandra, tycker jag att man borde ”bygga bort” både Valsta och Märsta centrum och istället placera ett nytt, fräscht och attraktivt centrum i anslutning till Märsta station. Områdena vid Märsta och Valsta centrum kan bebyggas med nya bostäder och möjligtvis varsin livsmedelsbutik, men den stora handels- och mötesplatsen borde ligga vid kommunens gemensamma knytpunkt – stationen.

Tänk om alla kommuninvånare som pendlar till Arlanda, Uppsala och givetvis längs hela pendellinjen och till Stockholm, kunde handla sin vinflaska, hämta sin medicin, köpa nya stövlar och matsäck till barnens utflykt och lämna tillbaka sin lånade ljudbok på biblioteket på vägen till eller från jobbet istället för att göra det i stan eller ta bilen för att göra det på lördagen. Det skulle vara både tidseffektivt och miljövänligt. Kanske skulle det t.o.m. locka nya kunder från grannkommunerna och få pendlarna som jobbar på t.ex. Arlanda och byter till bussen vid Märsta station, att handla i vår kommun.

Tänk Sollentuna centrum (bilden) – ett fantastiskt centrum i direkt anslutning till pendelstationen. Varför kan Sollentuna och inte Sigtuna?