1a april? Nej, S-politik

Mitt förra inlägg slutade jag med en mening om att jag ibland undrar vad det är för fel på politiker.

Detta inlägg måste jag tyvärr börja med samma mening.

När jag skummade igenom Facebook i morse möttes jag av en lång rad kommentarer som ”TUT istället för RUT”, ”butler i tunnelbanan”, ”lämna din smutstvätt i spärren” osv osv. Lite halvbakis av en veckas morfinbruk tänkte jag att det var 1a april och att det var komiskt att SÅ många hade kommentarer på samma aprilskämt.

Men sen vaknade jag till lite mer och nej, det var tydligen verklig s-politik. På 2000-talet. En knapp månad innan valet. Från ett riktigt oppositionsborgarråd och ett riktigt oppostionslandstingsråd i Stockholm.  På allvar.

Det är ju helt galet! Man slåss med näbbar och klor mot RUT-avdraget som skapar jobb till tusentals personer och som miljontals människor kan använda sig av för att ”få mer tid till att älska och skratta” – som S meddelar att förslaget innebär – men i hela landet och inte bara i Stockholm av folk som åker tunnelbana. 

 Nej, S verkar ha panik (igen!) och letar nu febrilt efter nåt att locka med som tröst för att de motarbetar RUT. Vilket fullständigt självmål!

 

 

 Hur går det egentligen med S och deras valrörelse? Vet de verkligen vilka  frågor de ska lyfta och vad de skulle kunna locka med? Här i vår kommun kan man iallafall undra om det är genomtänkt politik som förs eller om det är rent röstfiske de håller på med.

S har suttit vid rodret de senaste åtta åren och inte gjort ett smack åt att försöka lyfta de nu två hett diskuterade centrumen som plötsligt är det viktigaste kommunen har att diskutera.

Man har låtit skolorna traggla på med usla resultat, missnöjda elever, missnöjda föräldrar och besviken personal, men – hör och häpna – nu har S vaknat och insett att nåt måste göras åt kommunens skolor. Inte en dag för tidigt. Men svårt, väldigt svårt att ta på allvar såhär 33 dagar innan valet.

Moderaterna i Sigtuna kommun har däremot alltid haft fokus på skolan, elevernas resultat och kunskap. Det har alltid varit en het fråga som diskuterats livligt på medlemsmöten och med väljarna i kommunen.

Moderaterna förstår och har alltid förstått att skolan är viktig och måste få stort utrymme på den kommunala dagordningen. Det räcker inte med att skjuta till pengar i budgeten och bygga nya flotta skollokaler. Nej, man måste driva skolpolitik med förnuft och stor tilltro till skolledarna. Politikerna får aldrig detaljstyra en skolas verksamhet. Det kan inte nån politiker. Skolorna måste få driva sin verksamhet under parollen ”frihet under ansvar”. Skolledarna och pedagogerna kan det och är bäst lämpade för det. De skolor där rektorn känner ansvar och pedagogerna ges möjlighet att påverka verksamheten visar  bäst resultat. Självklart.

Det politikerna ska göra är att se till att skolledarna och pedagogerna känner detta ansvar och har rätt förutsättningar att driva sin skola på det sätt som passar just den skolan. Alla skolor ska givetvis jobba så att alla elever – även de som har det lätt i skolan – möts av tuffa utmaningar och tydliga mål. Om elevernas resultat ligger på bottennivå eller ständigt skvalpar på gränsen till godkänt måste man våga utreda varför. Och då inte gömma sig bakom elevernas bakgrund, sociala tillhörighet och kön, utan man måste våga jämföra skolorna och deras resp. arbetssätt. Om en skola är mer framgångsrik än den andra, måste de kunna få lära sig av varandra.

Ytterligare en självklarhet för oss moderater är att kommunerna ska välkomna fristående alternativ. Det finns flera rapporter som tydligt visar att kommunala skolor mår bra av konkurrensen från fristående – och självklart också tvärtom. Om en skola förlorar ett stort antal elever till en annan måste man våga ta reda på varför och erkänna bristerna på skolan som tappar elever. Valfrihet och konkurrens är ett efterlängtat måste även i skolvärlden.

Moderaterna  ser det också som en självklarhet att elever som lockas av en specifik profilering som inte erbjuds i Sigtuna kommun ska få välja en skola som erbjuder den i en annan kommun. Något som S motarbetat under flera år, men inte i år – vänta! var det nån som sa valår???

Oj, det finns så mycket som saknas i skolpolitiken i vår kommun. Men det är ju valår. Så imorgon ska S plötsligt presentera sitt – läs noga nu och fundera om du hört det ordet nånstans tidigare – framtidsprogram för skolan. Åtta år efter att de kom till makten.

Vänta, det är valår vah???