Trygga gator & torg eller en chipspåse i soffan?

Söndag kväll. Kväll efter en skön söndag med fokus på vila för att orka med familj, hushåll, arbete och valkampanj utan att sabba hälsan helt.

Idag tog jag ledigt från kampanjer och politik. Tyckte faktiskt att jag var värd det efter denna hektiska vecka med affischeringsstart, skolstartskampanjer, eventbilsarrangemang, minister-, landstingsråds- och riksdagskandidatbesök, dörrknackning, styrelsemöte, förberedelser inför Sigtuna möte och Märstakalas, nattlig kampanj och nattvandring, läkarbesök, arbete osv. osv.

Mellan kampanjer, arbete och familj har jag under skolstartsveckan hunnit tänka lite extra mycket på barn, ungdomar, skola och trygghet runt omkring i samhället. Moderaterna hade skolstartskampanj två morgnar och i torsdags besökte vår duktiga MUF-ordförande Amilia Skolan Bergius för att debattera mot SSU. Till min stora glädje diskuterade även sonen Aksel en aning politik den kvällen…och tack och lov hade han inte fastnat för SSU.

För att förstärka skolstartsfokus hade vi planerat in en nattvandring i fredags kväll.  Vi hade bokat den fantastiska eventbilen, träffades kl. 20.00 på kansliet och bryggde kaffe till oss själva och andra nattliga vandrare, fyllde fickorna med godis och gav oss ut på vägarna i kommunen.

Inför detta kontaktade jag de ansvariga för Nattvandrarna i Sigtuna och Rosersberg och anmälde vår närvaro. De tyckte att det var en bra idé och meddelade att vi var välkomna att synas på gatorna i kommunen.

Jag pratade en stund med bl.a. Maria, vice ordförande i Nattvandrarna i Sigtuna, om vår idé att nattvandra. Hon berättade lite om deras verksamhet och upplägg och att de numera var alldeles för få aktiva. De också. Vad är det som händer i samhället? Var är alla föräldrar och vuxna?

Vi skaffar barn. Vi vill att våra barn deltar i olika fritidsaktiviteter, idrottar, går på scouter. Vi vill att våra ungdomar ska kunna röra sig fritt och tryggt ute på kvällarna. Vi vill att våra döttrar ska kunna gå hem ostört i mörkret från sina kompisar. Vi vill att sönerna ska kunna spela fotboll, innebandy, hockey när de vill, var de vill.

Men vi gör inte ett smack för att hjälpa till.

Nattvandrarna är ett utmärkt exempel på ett enkelt sätt att få en tryggare miljö för våra ungdomar och för oss själva. Jag måste tyvärr erkänna att jag har själv tidigare inte heller deltagit i nattvandringarna. Men det beror inte på ointresse, utan helt enkelt tidsbrist eftersom vår familj försöker hålla fredags- och lördagskvällar blanka från alla andra aktiviteter än familj och vänner. Självklart är det så för många andra också, men jag tror ändå att många fler än idag skulle kunna offra en kväll eller två per termin för att bidra till ett tryggare samhälle. Jag kommer definitivt att försöka göra det framöver. Jag tycker att det hör till, nu när mina egna barn börjar komma upp i ”hänga ute-åldern”.

Under kvällen var vi i Sigtuna, Valsta, Märsta station och centrum och vi åkte också till Rosersberg och besökte ungdomsgården som hade öppet för första gången den här terminen. Det är en verksamhet som verkligen är värd all uppmärksamhet. För ett par år sedan startades den på prov av två engagerade tonårsföräldrar, Kicki och Ros-Marie. De arrangerade på egen hand, men med stöd från Rosersbergs IK och i föreningens klubblokal, gårdsverksamhet under ett par fredagskvällar. Det blev snabbt populärt och behovet att ha gården öppen regelbundet var påtagligt.

I fredags hade de drygt 50 barn och ungdomar från åk 4-9 på besök. De spelar pingis, biljard, ser på film, pratar och umgås. Hela verksamheten bygger på att barnen ska ha en trygg plats att träffas på och göra sånt som de gillar i resp. ålder. Det är väldigt enkelt arrangerat och precis lagom. Kicki och Ros-Marie är fortfarande huvudansvariga, men de har ett antal ungdomar till sin hjälp. Själva tar de inte betalt, men de betalar ungdomarna en liten lön för deras insats.

För att kunna göra detta har de kämpat hårt och efter starka påtryckningar fick de till slut 50 000kr av kommunen som bidrag.

50 000kr. Vad är det i förhållande till vad de gör? De ser till så att barn och ungdomar har en vettig sysselsättning på fredagskvällen och inte behöver driva runt på gator eller hänga vid pendelstationen i Rosersberg. Och de sysselsätter lite äldre ungdomar genom att erbjuda dem anställning på gården.

I min värld är det en självklarhet att en sådan verksamhet ska uppmuntras och stödjas.

I förhållande till vad ungdomsgårdar i kommunal drift med avlönad personal kostar borde detta vara en väldigt billig lösning. När det finns föreningar och aktiva vuxna som vill driva den här typen av verksamhet, varför inte uppmuntra och stötta dem?

Kicki berättade för oss att de skulle vilja ha möjlighet att ha öppet en kväll till i veckan, t.ex. onsdagskvällar ca 16-19. De skulle vilja det för att kunna erbjuda en samlingsplats för dem som inte håller på med nån aktivitet och därigenom träffar så många andra eller de som helt enkelt vill ha sällskap ibland.

Men detta har de inte ekonomi för som det ser ut idag.

Vad kan det handla om? Ytterligare 30 000kr/år? Totalt 80 000kr/år för att driva en verksamhet som bidrar till en trygg miljö och en plats med vuxennärvaro att umgås på i ett litet samhälle som annars saknar naturlig samlingsplats för barn och unga. I den kommunala budgeten bör det inte vara en orimlig summa.

Särskilt inte i en kommun som anser sig ha råd att gödsla pengar på alla möjliga typer av skrytbyggen och bassänger.

Nattvandrarna, Kvinno-tjejjouren, idrottsföreningar, mm, ska stöttas och uppmärksammas. Finns det människor och föreningar som vill engagera sig för ungdomar, barn, utsatta och en tryggare miljö, ska dessa mottagas med öppna armar och inte med nonchalans. Det kommer jag att arbeta för när moderaterna vinner valet i Sigtuna kommun.