Vad hände?

Jag tror det börjar bli dags att skriva lite om valresultatet.

Vad som hänt på riksnivå vet alla och nästan alla har nån åsikt om resultatet. Självklart är jag glad och lättad över Moderaternas framgång och det faktum att Fredrik får fortsätta vara statsminister. Jag är också överlycklig över att slippa se Mona och Ohly som vinnare. Däremot är jag fullständigt bedrövad över att ett så stort antal människor i Sverige valde att lägga sin röst på SD.

Det är inte ok att säga att de etablerade partierna behöver det och att det är ett sätt att ”röra om i grytan”. Det är inte ok att rösta på dem av missnöje mot samhället i allmänhet. Det är definitivt inte ok att rösta på dem för att man är missnöjd med invandringspolitiken.

Det är helt enkelt så att SD inte har några lösningar på nånting. Det är ett rasistiskt, inkompetent och bakåtsträvande parti som jag egentligen inte ens vill kalla parti.

Jag blir förbannad och bedrövad över att folk har gått på deras sk. politik.

Det har verkligen gått utför med människorna i Sverige.

För ganska många år sedan hamnade min väldigt kloka äldre syster i en diskussion om personer som röstade på Vänsterpartiet. Hon betonade – kanske lite väl bryskt – att hon inte kunde förstå hur nån kunde rösta på V som det kommunistiska parti det är och hur hon tyckte att personer som gjorde det var ointelligenta. Jag minns diskussionen väl och tyckte att hon kanske uttryckte sig lite väl klumpigt, men att jag ändå, i praktiken, höll med i hennes resonemang. Med den diskussionen i minnet har jag ofta tänkt att man kanske ändå ska uttrycka sig lite smidigare när det gäller männsikors val och rätt till sin egen åsikt, men när jag nu funderar över hur SD kunde få så många röster tänker jag – helt utan att skämmas – att de människor som valt att lägga sin värdefulla röst på nåt så vidrigt som SD är ointelligenta och fullständigt fel ute. 

Det går verkligen utför med människorna i Sverige.

Det har tydligen också gått rejält utför med människorna i Sigtuna kommun.

38% röstade för att behålla Fredrik som statsminister. 27% röstade för Mona. I det fallet gick det förstås inte utför.

 28% röstade för M-seger i kommunen. 42% röstade för att det maktfullkomlige, monumentbyggande och härskande S-kommunalrådet skulle få sitta kvar. Här gick det rejält utför! Hur kan det vara möjligt?

Det går utför med människorna i Sigtuna kommun.

Istället för att rösta på en allians med gemensamt fokus på innehåll och kvalitet i kommunens verksamhet, kunskapsfokus i skolorna, vilja att sanera kommunens ekonomi, genomtänkta förslag på uppfräschning av centrumanläggningar och vettig infrastruktur, röstade 42% på fortsatt förslumning, härskarteknik och länets sämsta skolpolitik. Hur kan det vara möjligt?

 Är verkligen kommunens invånare så blåögda, naiva och lättlurade? Är ett utomhusbad viktigare än goda resultat i skolorna? Är det nya rondeller och bowlinghallar som lockar istället för en god och stabil ekonomi för alla kommuninvånare? But why?

Var gick det fel? Det är något som jag funderat mycket över den senaste tiden och som jag nu så smått känner mig redo att börja ta upp och diskutera här på bloggen igen.

 

Jag passar på att tacka alla de 195 personerna som valde att sätta ett kryss framför mitt namn på valsedeln. Det känns verkligen smickrande att så många människor faktiskt ville att jag skulle få vara med och leda kommunen.

Jag passar också på att lova att jag hade gjort mitt allra yttersta för att förvalta det förtroendet på bästa sätt. Kryssresultatet är en skön tröst mitt i allt elände.  

En till liten tröst är att jag passerat 10 000 besökare på bloggen :-) Om ännu fler hittar hit och gillar mina åsikter kanske det kan kännas bättre i september 2014…