Simma lugnt

 

 

På bilden här bredvid ser ni Märstas nya stolthet…Midgårdsbadet

Visst ser det trevligt ut?

Eller…

Jag vet inte. Känns sådär tycker jag.

Jag har skrivit om det tidigare, men av olika anledningar känner jag idag att jag måste ta upp resonemanget igen. En av anledningarna är att jag idag passerade badet på närmare håll än vanligt och på andra sidan mot vad jag brukar. En annan anledning är att det nu dykt upp artiklar om hur dåligt den biologiska reningen fungerat och hur mycket dyrare än planerat bygget blivit.

Tänk en stund nu.

Badet ligger mitt på en leråker precis intill den mest trafikerade vägen i kommunen. Ingen mysfaktor i området alls.

Vår kommun ligger vid Mälarens strand och har flera naturliga badplatser. Med massor av mysfaktorer.

Sigtuna kommun lever på lånade pengar och snabba, ogenomtänkta markaffärer. Badet hade en budget. Den spräcktes tidigt i bygget och man valde bort omklädningsrum och andra faciliteter. Nu ska man tillsätta arbetsgrupper och  utredningar för att få ordning på den biologiska reningen.

Och vad tänker man med omklädningsrummen? Ska det fantastiska 50miljonerkronorsbadet alltid ha byggbaracker som omklädningsrum?

Vad kommer notan sluta på?

Vilka människor är det egentligen som gillar badet nu? De jag har pratat med som var där i somras har alla uttryckt missnöje med säkerheten, faciliteterna, den insläppta mängden besökare de extremvarma dagarna och grumligheten i vattnet som gjorde badet både äckligt och osäkert.

Mängden besökare ja, det var ett stort antal nyfikna kommuninvånare som sökte sig dit de första veckorna när det var soligt, extremvarmt och gratis. Men sen? Hur ska några få veckor – dvs. om somrarna är bra – varje år kunna täcka kostnaderna för bygget och driften?

Växer Sigtuna kommuns pengar på träd?

I somras invigdes badet – fort, fort, fort, vi hade ju ett val framför oss! När jag idag passerade badet på parkeringssidan höll jag på att sätta tuggummit i halsen. Hade man verkligen en sådan påkostad och pampig invigning som jag läst om och sett bilder på i lokalpressen på denna byggarbetsplats?

När tuggummit lossnat blir jag än en gång bedrövad över denna dumhet.

Alla dessa miljoner hade gott och väl räckt till långsiktiga satsningar på skolan, vettig ungdomsverksamhet, trygghet och även uppfräschningar av de badplatser vi har längs Mälaren och Fysingen.  

Är badet en vettig, långsiktig, kvalitetshöjande satsning i en kommun med bedrövliga resultat i skolorna, skadegörelse och otrygga gator och torg?