Stackars elever!

Vad är det som går snett i den kommunala skolan i Sigtuna?

Varför känns det som om skolorna styrs med vänsterhanden, utan fokus på innehåll och med slarvigt ledarskap som missar enkla, men väldigt viktiga bitar i verksamheten?

Som t.ex. en så enkel sak som skolornas kontakt med företag i frågan om praoplatser.

Vårt företag som är ett perfekt företag för att ta emot elever som kan vara intresserade av VVS-, byggbranschen eller kanske sälj och butik, har diskuterat om vi har kapacitet och möjlighet att ta emot praoelever. Jag har hela tiden varit en stark förespråkare för det, eftersom jag tycker att det är ett bra sätt att visa upp branschen och erbjuda ungdomar möjligheten att prova på yrket.

Visserligen är det säkert inte särskilt många som gör sitt framtida yrkesval genom sin praoplats, men jag tror de flesta människor ändå minns den. Och jag är säker på att det är ett pirrigt och värdefullt steg för ungdomarna.

Därför har jag jobbat för att vi ska ta emot praoelever på bästa sätt och för att alla våra anställda ska vara vänligt inställda när vi tar emot dem. Det är nämligen inte en självklarhet. Det är ju ett extra arbetsmoment att hela tiden behöva beskriva sina arbetsuppgifter, ge instruktioner och vara tydlig i sitt eget utförande och gör hela arbetsdagen lite besvärligare.

Men om skolorna fortsätter att sköta prao-samarbetet på det sätt som idag slutar vi också att erbjuda platser.

 

Förra gången vi erbjöd oss att ta emot elever från kommunens skolor fick vi informationslappar med namn och telefonnummer till eleven och skolan samt information om hur vi skulle göra om nån elev inte dök upp.

Det mesta gick bra. Men från Centralskolan kom aldrig eleven. Vi ringde honom, vi ringde skolan, vi ringde studievägledaren. Inget svar hos någon. Vi lämnade meddelanden på samtliga telefonnummer. Ingen återkom. Vi mailade, ingen svarade. Om den skolan, lärarna, studievägledaren eller elevens föräldrar vet vad eleven gjorde under dessa två veckor är fortfarande oklart. Man kan bara hoppas att han var på en annan prao-plats och att det hela är ett simpelt administrativt problem.

 

I morse kl. 06.45  stod en ensam kille utanför firman utan minsta förvarning…Ingen visste nånting, ingen hade planerat för detta, ingen hade tid för honom och han blev fort en belastning, vilket han själv säkert också kände.

Är det så kommunens skolor vill att eleverna ska tas emot? Knappast. Men hur svårt ska det vara?

 

I våras tog vi också emot elever från den fristående Skolan Bergius. Elevernas mentorer och lärare kom på arbetsplatsbesök för uppföljning och kontakt med eleven samt vårt företag.

Varför, varför, varför kan inte de kommunala skolorna ens vara i närheten av nåt sånt? Inte någon av de fyra 7-9-skolorna som vi varit i kontakt med har tagit en personlig kontakt när vi haft deras elever hos oss. Var finns ansvarskänslan och intresset för elevernas bästa? Är verkligen organisationen så fel?