Vulkaner, svart sand och kvällsdopp i Resorben

Igår gjorde vi en ny utflykt som vi länge, länge kommer att minnas och njuta av.

Hittills har vi varje morgon glufsat i oss en fantastisk frukostbuffé, men igår åt vi mackor och flingor på rummet, så att vi skulle komma iväg tidigt. Vi laddade bilen med badkläder och vattenflaskor och körde söderut. Mot Hawaii Volcanoes National Park.

Vägen ut från Kailua-Kona var backig och snirklig och väldigt, väldigt vacker.

Kailua-Kona, som vi bor i, är en lite väl turistig del av Kona-kusten, men ändå vacker. Över hela Big Island kör man längs med kusten och det finns inga genvägar tvärs över. Vi konstaterade att ön är nästan lika lång som Gotland, men nästan dubbelt så bred. Och väldigt, väldigt mycket högre.

Längs vägen fanns kaffe- och macadamianut-odlingar, men ibland försvann allt och det blev helt svart av ”lava flows”.

Vi passerade berget Mauna Loa, Mauna Keas lillasyster. Det är också ett vackert berg med gröna, fluffiga sluttningar och massor av växtlighet. På högra sidan såg vi hela tiden Stilla Havet och stora surfvågor.

Efter nästan två timmars körning kom vi fram till Hawaii Volcanoes National Park. Vi beslutade oss för att börja med en promenad till Sulphur Banks och Steam Vents. Sulphur Banks är området med sprickor i marken som pyser ut svavel och stinker. Steam Vents är sprickor och stora hål som pyser ut ånga och som verkade ha en god verkan på familjens snoriga näsor och halsar :-)

Efter promenaden, som kändes både märklig och läskig med tanke på att vi klafsade omkring mitt på en vulkan med farliga ångor pysande runt omkring, kom vi fram till den första utsiktsplatsen över själva vulkanens hjärta.

WOW! Vilken upplevelse! Vi stannade och fotade ungefär en halv miljon bilder med alla våra kameror innan vi kunde gå vidare.

Sedan var det dags för våra magar, som tyvärr vant sig vid det amerikanska måttet av matintag :-(  att göra sig påminda och vilja bli påfyllda. Därför letade vi oss tillbaka till bilen, så vi kunde åka till Volcano Village för lite lunch.

Vi fortsatte vårt vulkanäventyr efter lunchen med en tur igenom Thurman Lava Tube, en lång tunnel under vulkanen, kringelikrokpromenader genom regnskogen och en lång, tung och svettig tur nerför berget till kraterbotten och upp igen. Undrar hur smart det var med mina knän egentligen…?

På nåt – ganska korkat – sätt hade vi fått för oss att det skulle finnas en kortare väg upp…men nej, när vi kom ner insåg vi självklart att antingen går vi över hela kraterbotten och kommer upp på andra sidan – låååångt ifrån bilen. Eller så var det bara att börja klättra uppåt samma väg vi kommit ner. Stön.

Det krävdes en snabb vila i vulkanen innan jag kunde ta mig upp.

När vi sen sett oss mätta på vulkanen och regnskogen vände vi tillbaka norrut och ett stopp på Punaluu Black Sands Beach.

Jag hade hoppats kunna stanna en stund och bada i den svarta, sköna sanden. Men vi var så slut och längtade efter hotellet, så en kort stund med kolsvart sand mellan tårna fick räcka. Att vi tydligen klampade in hos ett helt gäng Hawaiianska havssköldpaddor gjorde inte upplevelsen tråkigare.

Tillbaka på hotellet avslutade vi kvällen med mat och drinkar vid poolen.

Som pricken över i:et denna dag tog vi ett härligt kvällsdopp i bubbelpoolen – som vi döpt om till Resorben eftersom den känns och ser ut som ett glas Resorb :-) – och ett par simtag i poolen.

Ännu en fulländad dag i paradiset.