Jag mår bra av öar

Efter gårdagens blogginlägg har jag fortsatt fundera på vad som får mig att må bra. Det finns ju givetvis ett par självklara saker som t.ex. min familj och vackert väder, men en annan sak som verkligen får mig att må bra är – resor.

Att resa är att njuta av livet. Men för mig är inte bara själva resan njutningen, utan även planeringen, förberedelserna och drömmarna innan får mig att må bra.

Förra året, som inleddes med en alldeles underbar resa till Hawaii och Los Angeles, hade jag också förmånen att få resa till Estland med tjocka släkten, två gånger till Italien med jobbet, en romantisk helgresa till Bornholm med Henke och avslutningsvis en fantastiskt spännande resa till Israel och Palestina med min mamma och syster.

Tänkte använda bloggen för att berätta om mina resor och väljer att börja med helgen på Bornholm.

Henke fyllde 40 förra året och min mamma, mina syskon, jag och barnen gav honom en resa till (nästan) valfri plats med valfri medresenär. Som tur var, blev den valfria medresenären jag. Resan skulle gå till en plats där ingen av oss varit tidigare och alternativen som vi diskuterade var bl.a. Budapest och Berlin, men helt plötsligt hamnade vi på Bornholm.

 Det var ett mycket, mycket bra val. Bornholm är ett litet romantiskt paradis med fantastisk natur, god mat och charmiga glassfabriker i varje gathörn. Vi var där sista helgen i augusti och vädret var underbart. Vi hyrde bil och gav oss ut på upptäcktsfärd runt den lilla ön. Första dagen tog vi en tur norrut och besökte en mäktig klippkust med fantastiska vyer över Östersjön och spännande promenadstigar.

När vi andra dagen gick på en underbar vit sandstrand i nästan 30-graders värme och soldis insåg vi plötsligt hur likt Hawaii det var och kände oss igen väldigt nöjda med resmålet. Det verkar vara nåt med öar som vi fastnar för, Gotland, Hawaii och så nu Bornholm.

Ön är liten och behändig och om man skulle vara sån, så är det ett perfekt resmål för cykelsemester. Men är man, som jag, gift med en gotlänning, så är det ingen risk att man blir tvingad att cykla på semestern. För oss gäller det snarare att man får poäng om man puttar av cyklisterna från vägen med stötfångaren ;-)

Hursomhelst, promenera gillar vi och vi hade läst om en häftig plats med olika långa vandringsleder, Paradisbakkerne, som vi åkte till andra dagen.Vi valde en lagom lång led, så vi skulle hinna tillbaka till Rönne i tid. Men istället lyckades vi gå rejält vilse och efter sumpmarker, bergsklättring, stängda grindar, myggattacker, hala stenar och flera kilometer på landsväg lyckades vi till slut hitta tillbaka till hyrbilen.

 

Stundvis kändes det dock förtvivlat och jag var rädd att vi skulle få sitta vid vägkanten, tuggandes på det enda som fanns att köpa och lifta med nån mindre nykter öbo på väg till bröllop.

 

 

Efter det äventyret kändes det skönt att vi kunde åka tillbaka till civilisationen och trösta oss i varje passerad by genom att äta mer glass. Varje liten by på ön hade en egen glassfabrik, bara det är ju skäl nog att åka till Bornholm! Man fick nästan känslan av att det skulle kunna bli krig om bästa glass mellan de små byarna, mycket annat att lägga energi på verkar det inte finnas…

 

 

Eller jo förresten, Pimp my glassbil!

 

 

Så alla ni som gillar natur, stränder, glass och kanske inte vill flyga 30 timmar för att uppleva det på riktiga Hawaii, kan jag absolut rekommendera en tur till Östersjöns eget Hawaii. Och ja, Bornholm slår faktiskt Gotland…