Ilsken höna i hönsgården

Egentligen hade jag ju planerat ägna nästa inlägg åt mina nostalgiska tankar från promenaden i Märsta härom dagen, men dagen till ära väljer jag att istället skriva om tuttrevolution, hen och firandet av kvinnodagen. Det drömska inlägget om mina minnen får komma en annan dag, när jag är mer lugn i sinnet.

Förutom att skriva inlägget just idag firar jag inte kvinnodagen. För mig är det fortfarande ett socialistiskt påhitt som inte leder till ökad jämställdhet eller ett bättre samhälle för utsatta kvinnor. Ska man se de övriga 364 dagarna på året som mansdagar?

Nej, istället för att under en dag på året tjata sönder sociala medier och tidningar om kvinnors rättigheter måste man uppmärksamma frågan under hela året och i det dagliga arbetet – där problemen finns. Men jag är långt ifrån övertygad om att det är ett stort problem överallt.Tyvärr tror jag att det många kvinnor som sätter sig i underläge och många gånger klagar på att männen tar deras plats helt i onödan. Nu är det säkert många av er som börjar ånga av ilska och sitter beredda att börja skälla på mig, men jag vet – självklart – att det finns samhällen där kvinnor förtrycks och kvinnor som har det svårt och behöver samhällets hjälp. Det behöver ni inte kommentera eller oroa er för att jag inte har förstått. Det jag motsätter mig är sånt som kvinnors martyrskap, påtvingad kvotering eller rabiata påhitt som tuttrevolutioner och feministpartier som bränner pengar.

Jag har börjat lyssna på radio i bilen igen. Härom dagen lyssnade jag på Lotta Bromé - som för övrigt har en av Sveriges bästa och mest lugnande radioröster, men denna dag hade hon ingen lugnande inverkan på mig. Hon intervjuade en representant/grundare för Tuttrevolutionen och jag trodde inte mina öron. Trodde att jag kanske missat en månad och att det var första april. De använde ord som jag inte ens visste fanns – ”tvångssexualiserande” – och pekade på tankar som jag trodde dog ut under 70-talets ”slippa bära bh–frigörelse”. Jag anade att Lotta hade nästan lika svårt som jag att förstå idén och undrade hur hon skulle göra som tyckte att det var lite spännande med brösten och inte ville visa dem överallt för hela världen. Precis som säkert en majoritet av alla kvinnor i ett modernt samhälle.

För er som inte heller hade hört talas om detta kan jag berätta att Tuttrevolutionen ska föreställa ”ett politiskt projekt med syfte att avskaffa tvångssexualiserandet av kvinnobysten. När det kommer till överkroppen & framförallt bröstvårtorna som finnes där, spelar kvinnor & män på olika villkor vilket inte är acceptabelt i ett samhälle som siktar mot jämställdhet. Tuttrevolution verkar för kvinnans frihet att precis som en man besöka badhuset barbröstad, svettas med fria tuttar på en konsert & chilla topless med en god glass i en parks härliga sommargrönska”. Och på deras hemsida står också: ”vad kan tuttrevolutionen göra för mig? Ge dig ett Sverige där alla bröstvårtor är accepterade på lika villkor!”

Yippie! Precis vad jag alltid strävat efter!

Jag skäms för att vara kvinna när jag hör det här. Vad tror de? Att sånt här stärker kvinnans roll i det moderna samhället? Eller nej just det, det var bröstvårtans rätt i samhället de kämpade för…

Och så hen. Nu är inte det bara för kvinnor, men jag skapade en minidebatt om ordet på min Facebook-sida härom dagen och vill ändå skriva om det, så jag passar på i dag -när jag redan är laddad och igång.

Varför hen? Hur är det möjligt att vi svenskar och andra människor i världen – utom esterna och finnarna (och säkert några till) som redan har ett och samma ord för han/henne – har klarat sig så här länge utan ett hen-ord? Vad skulle det hjälpa att föra in det i språket på 2000-talet? Jag förstår inte det alls.

Inte heller förstår jag familjen som jag läste om för någon månad sedan i SvD, tror jag. De hade barn som de lät ”växa upp utan könstillhörighet”. De berättade inte för omgivningen vilket kön barnet hade och klädde det i alla typer av kläder. Stackars, stackars barn. Jag menar inte att kläderna är problemet, men allt annat. Och återigen, hur har vi klarat oss i över 2000 år??

Snacka om att människor väljer att fokusera på olika saker.