Uppåt SKOLA vi alla sträva

Matilda går i sexan på Råbergsskolan och ska börja sjuan i höst, vilket innebär att vårterminen handlat mycket om skolval. Aksel gjorde sitt gymnasieval förra året och går nu första året på Kungsholmens gymnasium. För fyra år sedan åkte vi runt med honom i olika högstadieskolor, funderade och läste på om skolornas för- och/eller nackdelar. För både mig och Henke, som olyckligtvis växte upp i 70-talets flumskolor, var det något helt nytt att få välja skola på det sättet och vi båda kände att det var ett bra sätt att engagera oss i såväl barnens vardag som deras framtid.

Härom veckan kom intagningsbeskedet från Skolan Bergius och även Matilda får den stora förmånen att gå sina tre viktiga högstadieår där. Vi var egentligen aldrig särskilt oroliga för att hon inte skulle komma in eftersom det är kötid och syskonförtur som räknas, och hon ställdes i kö samtidigt som Aksel började sjuan för fyra år sedan. Däremot blev vi alla väldigt förvånade när intagningsbeskedet från den kommunala Ekillaskolan med uppmaningen att skicka in en blankett om vi INTE vill ha platsen dök upp i brevlådan…

Sigtuna kommuns vänstermajoritet har hela tiden satt käppar i hjulen för Skolan Bergius, av olika anledningar. Det är sorgligt. Skolans existens är ett välkommet inslag i kommunen och många ungdomar har fått en bättre högstadietid än de kunnat hoppas på. Självklart har det förekommit en och annan barnsjukdom (känns som ett dumt ord i sammanhanget :-)) och skolan har fått jobba hårt med rutiner och lokalanpassning. Men trots det trivs eleverna, de studerar flitigt, lär sig studieteknik och visar att de VILL få bra betyg samt följa skolans regler. Självklart ingen regel utan undantag, men ovilja att anpassa sig till reglerna får tydliga konsekvenser.

För oss finns inget annat alternativ i kommunen och det stör oss – och många andra familjer – att kommunen inte förstår hur mycket nytta Skolan Bergius gör.

Sedan brevet från Ekillaskolan dök upp i brevlådan har jag tänkt blogga om skolvalet. Det har inte blivit av. Men så idag fylls såväl de lokala som sociala medierna och faktiskt även ett kort inslag på ABC (visserligen Uppsala-frekvensen, så vi här i de södra kommundelarna fick vara utan…) av nyheten att majoriteten i Sigtuna kommun ”miljardsatsar på skola och barnomsorg”. Det är ju toppen! Äntligen – tänker jag – kan vi få se kommunledningen lyfta fram satsningar på fler behöriga och stolta lärare med bra löner, fler vuxna i skolorna som ser till och fångar upp allas behov – även de duktiga elevernas. Skolor utan lärarlösa lektioner, skolor som vågar ställa krav på både elever och föräldrar och som lockar ungdomar med god kvalitet och spännande profileringar. De kommer presentera skolor som utsätts för tydliga, återkommande uppföljningar  och som känner en lust att lägga ner ett intensivt arbete på korrekt betygsättning och utvärdering av pedagogiska metoder som passar just deras skola bäst. Skolorna i kommunen kommer att arbeta utifrån lika villkor och samverkan med näringslivet kommer att vara ett välkommet inslag i kommunens skolor.  

Trodde jag ja.

Denna fantastiska miljardsatsning på skola och barnomsorg innebär nya hus. Nya skolbyggnader. Ombyggda skolor och förskolor. Företrädesvis i centrala Märsta, Valsta och Steninge. Och som av en händelse kommer mycket av detta vara klart lagom till hösten 2014 så väljarna har de fina byggnaderna färskt i minnet när de går till valurnorna i september.

Det låter ju som mitt aprilskämt!