Alliansdag

På väg till en eftermiddag med Alliansvänner och förhoppningsvis inspirerande seminarier med sikte på valvinst 2014.
Almedalen är full av vänsterfolk och stämningen mycket mer dämpad än igår. På nåt konstigt sätt känns det som om smockan hänger i luften…Trots det underbara vädret! Vad är det för fel på dessa sura vänstermänniskor? Måste politiken födas ur missnöje hela tiden?
Nåja, jag låter dem sköta dagen i fred och sätter mig på Hästgatan hos de så mycket gladare Alliansmänniskorna tills det blir dags för Makthavare.se’s mingelparty of the week ikväll. Återkommer med den utlovade rapporten från gårdagen senare eller imorgon.

Nu ska jag lära mig vinna val!

20120704-160305.jpg

Almedalen – moderaternas dag 2012

Almedalen. Det blir bara bättre och bättre.

Idag var det moderaternas dag och jag hade valt ut ett par lockande seminarier och tänkte givetvis avsluta kvällen med Fredrik. Henke hade också fullt schema, svärföräldrarna jobbade och barnen skulle följa med till stan och roa sig på egen hand. Vi hade mutat och dealat och lovat dem en massa pengar till god mat, glass, godis och shopping för att de skulle vara nöjda med att slå ihjäl en hel dag i Visby utan föräldrar. Allt var under kontroll. Och så blir Matilda sjuk! Minst 100 graders feber – vi har ingen febertermometer i stugan, men det kändes som 100 – och ynklig. Neeeeej! Inte nu!

Ok, nu var hon sjuk och då fick det bli change of plans och efter att Henke och jag förhandlat om vilka seminariepass man kunde tänka sig att avstå blev det ändå en riktigt lyckad dag – till slut.

Efter denna förhandlingsprocess i morse fortsatte morgonen, lite lagom smidigt, med att jag inte hittade nån parkering och därmed kom en halvtimme för sent till det första seminariet som var ett av de som jag sett mest fram emot ”Personliga möten skapar förtroende” med partisekreteraren Kent Persson, retorikern Rebecca Krus och min gamla statskunskapslärare från Uppsala Universitet, Tommy Möller.

När jag väl hann dit hann jag  uppfatta att Kent Persson underströk vikten av att lyssna på medborgarna, skapa dialog och visa att man lyssnar på deras önskemål och behov. Vilket Tommy Möller svarade på genom att skicka med en varning om att om vi snöar in på att driva en politik utifrån vad medborgarna/väljarna vill, vet vi snart inte själva vad vi står för eller vilken politik vi vill driva. Ingen kan driva en politik genom att fråga vad medborgarna vill att man ska göra hela tiden. Mycket intressant och tänkvärt. Särskilt för de som tror att dörrknackning är receptet för att vinna valet…

Sedan blev det dags att hitta Henke och överlämna bilnyckel, så han kunde åka hem och titta till Matilda och hämta Aksel som var inställd på lite shopping och Fredriks tal ikväll. Jag stannade i stan och minglade vidare bland detta hav av makthavare, politiker, kändisar, journalister, tokstollar och vanliga turister. Almedalen ÄR fantastiskt! Logistiken och servicen är toppen. T.ex. var jag extremt törstig efter första seminariepasset och VIPS! stod där en Samhall-vagn och delade ut välkylda vattenflaskor. Senare kom kaffesuget och eftersom jag är anmäld som bloggare på bloggplats H12 hos Almega, kunde jag kliva in och ta en kopp kaffe samtidigt som jag laddade mobilen och loggade in på nätverket för att kolla det senaste i de sociala medierna.

Däremot kanske det är si och så med transporterna till innerstadsbutikerna…lastbilar kör rakt in i folkmassorna och stannar där de behöver. Tankarna gick direkt till Samling för Sigtunas vädjan om att slippa transporter på Stora Gatan vissa tider…Ha! Här är det Stora Gatan i hela stan, OCH branta backar, OCH turister och statsministrar i vägen :-)

 

Något annat som annars brukar kunna ställa till det i såna här sammanhang är toaletter. Men inte under Almedalen inte. Då är det bara att kliva in på t.ex. Wisby strand, högskolan eller biblioteket och använda toaletterna.

Efter att ha utnyttjat alla faciliteter och en snabblunch från Kallis strandvagn, i strålande solsken och ackompanjerad av förbipasserande som Jan Björklund med ett gäng säkerhetsvakter, en glatt konverserande Göran Hägglund med sina vakter och en Magnus Betnér med blicken full av …ja, vad gör han här? var det dags för nästa seminarium. ”Barn som utsätts för brott och som begår brott” med Ulf Kristersson, Carin Götblad, barnombudsman Fredrik Malmberg och Camilla Sköld, socialpolitisk chef för SSR. Ett ganska mycket svårare ämne än hur vi ska vinna valet. Jo, faktiskt, i de här sammanhangen känns partipolitiken tunn och banal. I de här frågorna måste vi istället jobba för långsiktighet, tydliga riktlinjer, information och uppföljning. Något som vi är dåliga på i Sverige, enl. experterna. Det här är ett ämne som ligger utanför mitt område, men jag valde ändå seminariet för att jag tyckte det lät intressant och p.g.a. Carin Götblad. Hon är numera nationell samordnare mot våld i nära relationer och, som ni säkert vet, fd. länspolismästare i Stockholm och på Gotland. Det ni kanske inte vet är att hon är min chefs syster. Jag hade fått order av chefen att hälsa på henne idag, vilket jag givetvis också gjorde.

Därefter tog nästa seminarium vid direkt, men det och resten av eftermiddagen och kvällen får jag återkomma om imorgon, för jag håller på att somna med datorn i famnen…zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz