Vad betyder en klapp?

 

Jullov. Årets jul- och nyårshelg är lång och ledig. Hela elva dagar är jag ledig och kan strunta i att ställa klockan för väckning. Familjen är också ledig och vi har inga planer på nånting förutom att ta det lugnt, läsa böcker, spela spel och äta gott.

De härliga, lediga dagarna inleddes med vackert vinterväder, tjock snö och sol som trängde igenom de snövita trädtopparna. Dagen innan julafton tog jag en skön långpromenad och njöt av den vackra naturen. Jag funderade på alla de lediga dagarna som jag hade framför mig, på klapparna som jag köpt till man och barn, på maten vi skulle äta och på hur mycket jag skulle ta det lugnt.

Men jag funderade också på nåt helt annat. Jag funderade på vilken annorlunda upplevelse jag haft dagen innan och vilka djupa spår den hade satt i mig.

En del av klapparna

På lördagen hade jag, tillsammans med Olov Holst, Nya Moderaternas oppositionsråd i Sigtuna, lämnat över drygt 100 julklappar till Kvinnojouren i Sigtuna. Klapparna som omtänksamma och givmilda människor i kommunen tagit sig tid att lämna till moderaternas kansli under den hektiska veckan innan jul.

Initiativet för insamlingen var mitt och jag är stolt över det. Jag är rörd över responsen och antalet klappar. Visst hade vi kunnat samla in ännu mer om vi haft mer tid och kommit på idéen tidigare, men det var ändå långt fler paket än jag vågat hoppas på.

När jag gick där på min promenad och funderade över de kommande lediga dagarna med min fina familj, alla klappar som vi köpt till varandra och hur fin gran vi fått tag på i år, slog det mig hur olika livet kan se ut för människor. Tankarna gick tillbaka till lördagens klappöverlämning då vi fick träffa några av de kvinnor och barn som skulle få fira julen 2012 i Kvinnojourens lägenhet i skydd från sina män och/eller andra familjemedlemmar.

Skulle dessa kvinnor någonsin få uppleva det lugn och den frihetskänsla som jag känner under mina promenader?

 

När vi kom till lägenheten möttes vi av ett litet barn som tittade med stora ögon på alla påsarna med klappar. Vi valde en klapp som vi trodde kunde passa och lämnade över den till barnets mamma direkt, men de övriga påsarna gömdes undan för överlämning på julafton. Det fanns en gran i lägenheten och lite julpynt här och där. Lägenheten var jättefin och fräsch.

Barnet tog sig fram i en gåstol över golvet, tyst och lugnt. Mamman satt vid köksbordet och drack kaffe. Hennes blick kändes lite kontaktsökande, men samtidigt avvaktande och jag kände att jag inte riktigt visste hur jag skulle möta den. Var hon glad över att vi var där? Tyckte hon att vi klampade in i hennes ”gömställe”? Kunde hon känna glädja över nåt så banalt som julklappar från främmande människor?

Marie Unander-Scharin, från Sigtuna kommun och Kvinnojouren, berättade om många tragiska livshistorier, hur Kvinno- och tjejjourens verksamhet är uppbyggd och hur många det är som behöver deras hjälp. Det var tufft att lyssna på, det är självklart alltid tufft att höra om människor som har det svårt, men just den här gången var det så påtagligt och extra tungt. Att stå där, två dagar före julafton när de flesta i ens närhet planerar ledighet med sina nära och kära, när familjen väntar hemma med pepparkaksbak och granpynt. Att då stå där och se det lilla barnet, den unga mamman, tonårstjejen och de övriga kvinnorna som skulle fira julen 2012 i skydd från någon som vill dem illa, gjorde ont. Det kändes banalt att komma med klapparna och tanken att klampa in i deras liv på det här sättet gjorde mig osäker på att det verkligen var rätt. Borde vi inte göra nåt mer, nåt mer långsiktigt och ”rejält”?

Men vi pratade ett tag till och Marie försäkrade oss om att klapparna skulle tas emot med stor glädje på julafton. Och hon underströk flera gånger hur glada och tacksamma de engagerade i Kvinnojouren var över initiativet.

Med hennes försäkran och ord i minnet kunde vi åka därifrån och känna att vi faktiskt gjort skillnad för några som har det svårt. Jag vill tacka alla som tog sig tid att lämna julklapparna till vårt kansli. Nästa år gör vi det igen! Och ni ska alla veta att era klappar fyllde platsen under granen med råge – tillsammans gjorde vi en tuff och ledsam jul lite bättre.