En sjunde del

20130728-212535.jpgDasset är stängt. Stugan har gått i ide. Rosévinssuget har gått över. Solen har gått i moln. Semestern är slut.

Och det är helt okej. Naglarna är starka och jämnlånga, lederna mår bra, huden är solbränd, håret är solblekt och saltvattenrisigt, magen är uppsvälld av vitt bröd och bullar till frukost, hela familjen är återförenad i Rosersberg och jag är utvilad och redo för hösten.

Njaaaa, höst förresten? Det gör inget om kvällarna är ljusa och ljumma, helgerna soliga och varma och sommarkänslan håller i sig ett par månader till. Men det jag vill ha sagt är att jag är redo för att börja jobba igen. Och ännu mer redo blev jag idag när jag städade trädgården och tvättade sommarens tvätt ackompanjerad av två galet inspirerande sommarprat, Anton Abele och Niklas Zennström.

Vilka killar! På olika sätt, men båda med bestämda mål och starka viljor. Såna människor inspirerar mig och ger mig ännu mer styrka än alla lediga dagar och lata stunder på stranden någonsin kan göra. Men är det verkligen jag som behöver bli så fanatiskt inspirerad av såna personer? Jo, kanske, men jag är också helt övertygad om att det är många fler som behöver få denna boost av inspiration som jag får av att lyssna på engagerade, kloka och viljestarka personer. Personer som får det att låta som om ingenting är omöjligt bara man vill tillräckligt mycket. Personer som kommer från ingenstans och förändrar världen och sin omgivning om inte för all framtid, så för en viss tid eller ett visst ändamål. Personer som visar att man kan och måste ta för sig och inte sitta och vänta på sin tur.

20130728-214506.jpg

Jag önskar att många unga, många arbetslösa, många som hamnat i det som i modern svenska kallas för utanförskap, många som känner att de inte fått sin chans och sitter hemma och väntar på att någon annan ska komma och knacka på och lämna över ett jobb eller en utbildning för att de själva inte klarar av att ta tag i det, jag hoppas att de verkligen lyssnar på människor som Anton och Niklas.

Tyvärr är det alldeles för många människor som verkligen skulle behöva denna inspiration och energiboost som inte har något intresse av lyssna på andra som lyckats. De vill inte höra om andras framgångar. De verkar inte tycka att det är intressant att höra hur andra lyckas och når sina mål eller genomför saker som de brinner för. Och det gör mig upprörd. Hur ska vi någonsin kunna nå dessa? Hur ska vi göra för att få fler unga att vilja utbilda sig till ingenjörer för att så småningom bli framstående entreprenörer som Niklas Zennström föreslår? Hur ska vi få fler människor som Anton Abele att hitta viljan att driva sina hjärtefrågor så starkt att den politiska arenan samtidigt kan förändras till något hanterbart som lockar istället för avskräcker?

Det här är bara ett par av de frågor som jag så gärna skulle vilja ha svar på. Jag har idéer för myrstegen, men vill så mycket mer. Var är ni andra som också vill och brinner för er sak?

Jag heter Helle Nyman Ahlqvist. Det här var den sjunde delen av mitt sommarprat 2013.  Stort tack för att du läser. Och du, om du inte redan har gjort det, lyssna också på Anton och Niklas (om jag gjort rätt finns det länkar till höger på sidan). Jag kommer återkomma till dem.