Som du är idag, är du hela 2014

20131231-161108.jpgNyårsafton. Ett laddat ord och en laddad dag. Ett ord och en dag som betyder mycket för många. En av årets viktigaste dagar, roligaste, mest omtalade och mest ångestladdade.

Med risk för att låta bitter igen – men jag gillar inte nyårsaftnar.There, now I´ve said it.

 

Jag gillar inte hysterin inför, jag gillar inte känslan av tvång att hitta en fest, ett sällskap, en vän att fira med. Och det ska firas länge, massor med timmar och massor med pretentiösa maträtter och fina viner ska skakas fram. Det är näst intill olagligt att lämna en fest före tolvslaget och nåde den som vill säga nej till en nyårsfest utan att ha en riktigt, riktigt bra anledning.

Jag gillar fester, jag älskar att klä upp mig i fina kläder, njuter mycket av mat och dryck, tycker om att sitta runt middagsbordet och diskutera med vänner och bekanta och skulle kunna leva på champagne, så egentligen vet jag inte varför jag känner denna motvilja mot nyår. Det är nåt ödesdigert med det hela som skrämmer mig. Och stressar mig. 20131231-161243.jpg

 

Nyårsafton 2010/11 var vi i paradiset, dvs. Hawaii. Med tolv timmars tidsskillnad i kroppen hade vi inte lyckats hålla oss vakna längre än till 21 någon kväll och plötsligt skulle vi absolut, självklart, fanns inget att diskutera, vara vakna i tre timmar till. Det gick sådär för Matilda…och vi andra höll oss åtminstone till hotellrummet, men somnade gott utan tolvslag. Och – hör och häpna – det kom ett nytt år ändå!

 

När jag var liten skrämde mina syskon och föräldrar alltid upp mig med att: ”du vet väl att som man är på nyårsafton kommer man vara hela det efterföljande året. Så om du är sådär sur kommer du vara sur i ett år.”

Nu är jag faktiskt inte sur, det ska bli gott med svärfars goda mat och jaja, det ska bli kul att se om Henke kommer att lyckas sabrera bubblet som han tjatat om den senaste månaden. Förresten! Vad är det är för boom i år – sabrering? Alla pratar ju om det överallt. I morse vaknade jag av ett återkommande klingande ljud, slår upp ögonen och möts av sabrering på Youtube…Henke försöker in i det sista förstå hur han ska göra om ett par timmar.

Nej, jag är inte sur på nåt sätt, försöker bara analysera varför jag har denna märkliga känsla inför denna årets sista och mest uttjatade dag. Lyckas sådär och struntar i det nu. Nu är det nämligen dags att piffa håret, putsa skorna och ta fram glitterögonskuggan, för nu är det nyårsafton 2013.

Gott Nytt År, må nästa år vara ett härligt år för oss alla. Och oroa er inte, somnar ni innan tolvslaget kommer det ändå vara 2014 när du vaknar.

 

Och du, snälla, bespara mig kommentarerna om att om jag är bitter idag, kommer jag vara det hela 2014…