Who’s gonna save the world?

20140112-153254.jpg

Jag kan bli så galet förbannad och uppgiven. Så arg att jag tappar konceptet, hittar inga ord eller vettiga formuleringar. Jag blir så arg så jag svettas och känner hur ansiktsfärgen ändras. Arg, uppgiven och ledsen. Det här händer alltid i samband med imbecilla rasistiska uttalanden.

Igår kväll, inte särskilt sent, inträffade ett gängslagsmål (åtminstone är det det man kallar det för i media just nu) på Märsta station. En person ska ha huggit med en machete och skadat flera andra. Bedrövligt. Sorgligt att det ska hända och tyvärr inte särskilt förvånande att det händer just i Märsta. Sigtuna kommun har under de senaste åren brottats med sjunkande trygghetskänsla, flera våldsbrott, misshandel och gängbråk.

Man blir självklart lite mer intresserad och nyfiken på vilka det är som är med i dessa bråk när det händer i ens närmiljö – det kan ju vara mina barns skolkamrater eller vänner som drabbats eller, gud förbjude, ligger bakom. Ja, så kan det faktiskt vara. Även om jag aldrig, inte ens i min vildaste fantasi, skulle våga tro att mina barn skulle kunna ligga bakom något våldsbrott. Men när något händer i vår kommun blir jag lite extra nyfiken och vill gärna leta mer information om varför det händer och vilka de inblandade var. Jag letar lite extra i de sociala medierna och försöker fråga om någon av barnen vet något. Under mitt sökande i morse halkade jag motvilligt in på en av de vanligaste skvallersidorna på nätet, en sida som brukar vara snabb med att publicera namn på misstänkta, även om det är från helt obekräftade och alltid anonyma källor.

Det var då jag tappade humöret. 20140112-153338.jpgJag blev så arg, så min kraftiga förkylning som hållit mig nästintill sömnlös i natt, försvann för en stund, pulsen ökade och jag kände hjärtat ta dubbelskutt i bröstkorgen. I princip alla kommentarerna handlade om varifrån personerna kom och vilken hudfärg de hade. Och det var inte en enda som egentligen visste, ingen hade ens anknytning till Märsta, ingen visste egentligen vad som hade hänt. Det enda man ”visste” var det som stått i Aftonbladet och att de inblandade inte hette Svensson, Persson eller Nilsson. För ingen Svensson, Persson eller Nilsson gick omkring på stan med en machete…

När jag var 14år gammal var jag upp över öronen förälskad i en kille i min skola. Han hette -son i efternamn, var blond, född och uppvuxen i en liten lugn del av Sigtuna kommun. En dag hade han köpt nån slags cool kampsportskniv som han tog med sig på kvällen när han skulle träffa sina kompisar och gå på en fest i Märsta. Olyckan var framme och han och hans gäng (som alla hade -son, -man, -dén-namn och var hyfsat blonda) mötte ett annat gäng (som också alla hette -son, -man och -dén, men hade kanske lite längre och smutsigare hår) och slagsmål utbröt. Enl. media och rykten blev ”min” kille provocerad och  rädd och drog fram sin nya, fina kniv för att ”bara” visa att han hade en kniv överhuvudtaget. Sen gick något fel och en av de långhårigare -son-personerna fick kniven rakt i kroppspulsådern och dog.

20140112-154055.jpgKunde det inte vara något liknande som hände igår? Vem i den otroligt imbecilla tråden på nätet ang. slagsmålet igår kväll har rätt att anklaga olika typer av folkgrupper utan att ha den minsta aning om vad som hänt? Visst är det så att det finns motsättningar mellan olika invandrargäng i segregerade områden i Sverige, visst är boendesegregation ett problem, visst måste vi ha en plan för invandringen och visst är det svårt att hantera tonårskillar med olika bakgrund. Men ingen, absolut ingen har rätt att svartmåla olika människor på grund av deras hudfärg, ursprung eller religion. Sånt generaliserande gör mig så förbannad att jag skulle vilja ta tag i folk och skaka vett i dem. Var kommer denna dumhet och rädsla för olikheter ifrån? Hur kan människor i modern tid tro att svenskar aldrig gör något fel och att allt ont har med invandring att göra? Hur är man funtad för att tänka så? Och hur - HUR –  ska vi få folk att inte tänka så? Vad är det som gått fel i världen?