Vilja vinna val

Nu är den klar. Valsedeln för Nya Moderaterna i Sigtuna kommun 2014 är fastställd. Efter en grundlig och tidskrävande nomineringsprocess, såväl för kandidaterna som tagit sig tid att ställa upp som för nomineringskommittén som jobbat hårt med att sammanställa en rättvis lista är arbetet nu över. Processen att fastställa valsedlarna var ny inför årets val, mycket mer komplicerad än tidigare och blev väldigt komplicerad. Jag är övertygad om att den skrämt bort ett antal potentiella kandidater som kunnat tillföra nytt blod till listorna runt om i landet. 20140204-221356.jpg

Men ikväll har nomineringsstämman för Nya Moderaterna i Sigtuna kommun fastställt valsedeln. Ett 40tal medlemmar var på plats för att göra sina röster hörda och tycka till om nomineringskommitténs förslag. Stämman är det sista och avgörande steget i den komplicerade processen och det enda tillfället då medlemmarna kan få sina röster hörda. Eller ja, först kunde de göra det vid röstningen i försöksnomineringen förstås.

20140204-222150.jpg

Som tur är ska det stå Nya Moderaterna på valsedeln i år – ett steg i rätt riktning!

Valsedeln är i valrörelsen ett av alla verktyg för att vinna valet. Inte det avgörande inslaget, men ack så viktigt. De personer som står på valsedeln är de som ska företräda vår politik, våra mål och vilja stå upp för partiets gemensamma mål. Dessutom ska de som står på den övre delen av listan och därmed på valbar plats, vara beredda att ställa upp i diverse nämnder och funktioner efter valet. Oavsett vinst eller förlust. Därför är det viktigt att listan består av både nya, hungriga och yngre medlemmar, som av äldre, erfarna och rutinerade politiker. Men det måste finnas en bra mix och i vår utspridda och uppdelade kommun är det extra viktigt att samtliga kommundelar finns representerade. Vi får ofta kritik för att vara ”Sigtuna Stad-fixerade”, vilket är en ren lögn och ett sätt för våra motståndare att få folk att tro att vi inte bryr oss om Märsta, Valsta, Rosersberg eller landsbygden. Vi får ofta höra att Nya Moderaterna i Sigtuna kommun endast består av äldre män – stämmer inte heller, men däremot har vi ett antal äldre män som fungerar som våra stöttepelare och bidrar med erfarenhet och kunskap om kommunens politik som vi andra ”unga och färska” helt enkelt inte känner till. Vi får ofta läsa att vi inte vet vad vi pratar om när det gäller vissa kommundelar, vilket också är obefogad kritik eftersom vi har kandidater från samtliga kommundelar som deltar med sitt kunnande och sin lokalkännedom i varje ärende som berör just deras område.

Det var så jag halkade in i politiken. Jag började pga. den usla 20140205-205414.jpgtrafiksituationen runt mina barns skola, Råbergsskolan i Rosersberg. Eller ja, började på riktigt i vuxen ålder vill säga, jag har ju varit periodare i både MUF som ung och ”vanlig” medlem under flera år. Men det var mitt brinnande intresse för att mina barn skulle ha en trygg uppväxt, ha det bra i skolan och i sin närmiljö som gjorde att jag verkligen tog steget och tog plats i olika nämnder och styrelser som företrädare för Moderaterna och Rosersberg. Jag såg ju att det gick att påverka.

Men man måste vilja påverka och stå för sin åsikt. Man ska inte ställa upp i ett val för sin egen prestige skull, för att göra nån personlig karriär utan andra mål än att få höra sin egen röst i talarstolen eller för att man har varit med länge och inte vill låta yngre, nyare förmågor ta plats.

Jag tycker inte vi har en optimal valsedel i år. Tyvärr. Jag är ledsen över att vi inte får tag på fler som vill göra sin röst hörd, påverka sina barns uppväxtmiljö, sin gamla mammas möjlighet till ett tryggt och hemtrevligt äldreboende. Fler som vill jobba för en tryggare kommun, bättre kommunikationer, stabilare ekonomi eller större samarbete mellan kommun och lokala företag. Ja, helt enkelt för det som är viktigt för just dig. Var är du som vågar stå för din åsikt?

Det här är ett stort problem. Och snälla ni, eventuella sossar och andra politiska motståndare som läser min blogg, bespara mig kommentarerna om att problemet inte finns i era partier. Ljug inte. Problemet med bristande tillväxt i partierna gäller oss alla, se länk.

Men det var egentligen inte det jag skulle skriva om idag. Jag skulle skriva om att jag hade önskat en annan utformning av valsedeln. Jag hade önskat en ännu bättre mix av unga, gamla, kvinnor, män, olika etniska grupper, boende i olika kommundelar, med olika erfarenhet och bakgrund, med olika intressen och kunskaper, men alla med samma mål – att påverka och göra Sigtuna kommun till en bättre plats att bo på. Jag föreslog en del mindre förändringar på valsedeln, men voteringarna gav annat utslag. Demokrati är underbart och stämmans beslut är det enda rätta. Och eftersom jag vill göra Sigtuna kommun till en bättre plats att bo på, få fler att visa intresse för samhället och sin omgivning och eftersom jag ställer upp på Nya Moderaternas politik tänker jag göra allt för att vi vinner med den valsedel vi nu har. Jag är dessutom övertygad om att vi alla som ställer upp kommer göra detsamma.

Är Alliansen back in town?

20140202-205915.jpgÄntligen! Äntligen händer det grejer på fullmäktigemötet i Sigtuna kommun! Som jag har väntat! Och nej, jag är inte ironisk denna gång.

I torsdags hade vi årets första fullmäktigemöte som bl.a. skulle handla om exploateringsavtal och detaljplan för Märsta centrum och även Venngarn-området utanför Sigtuna. Märsta centrum är, har varit och kommer säkert länge att vara en het potatis i vår kommun. Jag har tidigare själv lyckats få fullmäktigeförsamlingen att gå i taket för mina idéer om det bedrövliga centrumet och andra centrum i kommunen och då faktiskt bara genom denna blogg utan att själv sitta med i fullmäktige. Jag skrev ner mina tankar och funderingar och det satte fart på sossar (och andra!) och jag fick den stora äran att sitta som åskådare på ett fullmäktigemöte och höra dåvarande KSO (kommunstyrelsens ordförande) flera gånger nämna mina tankar och min blogg i talarstolen. Många tyckte att jag var ute och cyklade och att jag hade förslag som var helt osannolika. Men jag såg det då och jag ser det nu som ett sätt att tänka utanför boxen och det är absolut ingenting jag ångrar. Helt ärligt står jag fortfarande för vad jag sa och tänkte då… – och här är det nog lämpligt att jag understryker att det är mina personliga åsikter som inte är förankrade i partiledningen. :-)

Hursomhelst, det var inte det jag skulle skriva om nu. Jag skulle berätta om det som hände 20140202-205948.jpgi torsdags. Det som hände när sprickan i den märkliga majoriteten bestående av S, C och MP i Sigtuna kommun blev synlig för alla. Det som hände när Mårten Fintling, ersättare i kommunfullmäktige för Centerpartiet i Sigtuna kommun, som ensam företrädare i de ordinarie ledamöternas frånvaro, klev upp i talarstolen – ”vår” talarstol – och inleder mötet med att säga att ”Centerpartiet ikväll agerar i opposition”. Anledningen var att han som ersättare inte fått ta del av alla handlingar i de tunga och viktiga ärendena som skulle hanteras under kvällen och att han tyckte att hanteringen av dessa viktiga ärenden var undermålig samt att han höll KSO Lars Bryntesson ansvarig för detta. Helt rätt. Ni som har ögonen med er ser på den översta bilden hur många handlingar som utdelas senare. Endast de som arbetar heltid med politik -ja, de ja, det är ju många – ehhhh, not! – har tid och möjlighet att hinna gå igenom alla handlingar innan besluten ska fattas på det här sättet. Det är nonchalant, orättvist och fräckt att hantera såpass viktiga ärenden på detta sätt. Och Mårten var upprörd. Med all rätt.

Mötet fortsatte med att ärende efter ärende återremitterades pga. sent utdelade handlingar och oviljan att ställa upp på ogenomtänkta beslut. Centerpartiet yrkade återremiss och samtliga borgerliga partier höll med vilket ledde till minoritetsåterremiss av ett antal ärenden. Sossarna såg alltmer förtvivlade och irriterade ut – vad hände, skulle C plötsligt börja ha egna åsikter och agera på egen hand? Har sossarnas ledarskap börjat vackla? Är Alliansen back in town?