Trygga gator & torg eller en chipspåse i soffan?

Söndag kväll. Kväll efter en skön söndag med fokus på vila för att orka med familj, hushåll, arbete och valkampanj utan att sabba hälsan helt.

Idag tog jag ledigt från kampanjer och politik. Tyckte faktiskt att jag var värd det efter denna hektiska vecka med affischeringsstart, skolstartskampanjer, eventbilsarrangemang, minister-, landstingsråds- och riksdagskandidatbesök, dörrknackning, styrelsemöte, förberedelser inför Sigtuna möte och Märstakalas, nattlig kampanj och nattvandring, läkarbesök, arbete osv. osv.

Mellan kampanjer, arbete och familj har jag under skolstartsveckan hunnit tänka lite extra mycket på barn, ungdomar, skola och trygghet runt omkring i samhället. Moderaterna hade skolstartskampanj två morgnar och i torsdags besökte vår duktiga MUF-ordförande Amilia Skolan Bergius för att debattera mot SSU. Till min stora glädje diskuterade även sonen Aksel en aning politik den kvällen…och tack och lov hade han inte fastnat för SSU.

För att förstärka skolstartsfokus hade vi planerat in en nattvandring i fredags kväll.  Vi hade bokat den fantastiska eventbilen, träffades kl. 20.00 på kansliet och bryggde kaffe till oss själva och andra nattliga vandrare, fyllde fickorna med godis och gav oss ut på vägarna i kommunen.

Inför detta kontaktade jag de ansvariga för Nattvandrarna i Sigtuna och Rosersberg och anmälde vår närvaro. De tyckte att det var en bra idé och meddelade att vi var välkomna att synas på gatorna i kommunen.

Jag pratade en stund med bl.a. Maria, vice ordförande i Nattvandrarna i Sigtuna, om vår idé att nattvandra. Hon berättade lite om deras verksamhet och upplägg och att de numera var alldeles för få aktiva. De också. Vad är det som händer i samhället? Var är alla föräldrar och vuxna?

Vi skaffar barn. Vi vill att våra barn deltar i olika fritidsaktiviteter, idrottar, går på scouter. Vi vill att våra ungdomar ska kunna röra sig fritt och tryggt ute på kvällarna. Vi vill att våra döttrar ska kunna gå hem ostört i mörkret från sina kompisar. Vi vill att sönerna ska kunna spela fotboll, innebandy, hockey när de vill, var de vill.

Men vi gör inte ett smack för att hjälpa till.

Nattvandrarna är ett utmärkt exempel på ett enkelt sätt att få en tryggare miljö för våra ungdomar och för oss själva. Jag måste tyvärr erkänna att jag har själv tidigare inte heller deltagit i nattvandringarna. Men det beror inte på ointresse, utan helt enkelt tidsbrist eftersom vår familj försöker hålla fredags- och lördagskvällar blanka från alla andra aktiviteter än familj och vänner. Självklart är det så för många andra också, men jag tror ändå att många fler än idag skulle kunna offra en kväll eller två per termin för att bidra till ett tryggare samhälle. Jag kommer definitivt att försöka göra det framöver. Jag tycker att det hör till, nu när mina egna barn börjar komma upp i ”hänga ute-åldern”.

Under kvällen var vi i Sigtuna, Valsta, Märsta station och centrum och vi åkte också till Rosersberg och besökte ungdomsgården som hade öppet för första gången den här terminen. Det är en verksamhet som verkligen är värd all uppmärksamhet. För ett par år sedan startades den på prov av två engagerade tonårsföräldrar, Kicki och Ros-Marie. De arrangerade på egen hand, men med stöd från Rosersbergs IK och i föreningens klubblokal, gårdsverksamhet under ett par fredagskvällar. Det blev snabbt populärt och behovet att ha gården öppen regelbundet var påtagligt.

I fredags hade de drygt 50 barn och ungdomar från åk 4-9 på besök. De spelar pingis, biljard, ser på film, pratar och umgås. Hela verksamheten bygger på att barnen ska ha en trygg plats att träffas på och göra sånt som de gillar i resp. ålder. Det är väldigt enkelt arrangerat och precis lagom. Kicki och Ros-Marie är fortfarande huvudansvariga, men de har ett antal ungdomar till sin hjälp. Själva tar de inte betalt, men de betalar ungdomarna en liten lön för deras insats.

För att kunna göra detta har de kämpat hårt och efter starka påtryckningar fick de till slut 50 000kr av kommunen som bidrag.

50 000kr. Vad är det i förhållande till vad de gör? De ser till så att barn och ungdomar har en vettig sysselsättning på fredagskvällen och inte behöver driva runt på gator eller hänga vid pendelstationen i Rosersberg. Och de sysselsätter lite äldre ungdomar genom att erbjuda dem anställning på gården.

I min värld är det en självklarhet att en sådan verksamhet ska uppmuntras och stödjas.

I förhållande till vad ungdomsgårdar i kommunal drift med avlönad personal kostar borde detta vara en väldigt billig lösning. När det finns föreningar och aktiva vuxna som vill driva den här typen av verksamhet, varför inte uppmuntra och stötta dem?

Kicki berättade för oss att de skulle vilja ha möjlighet att ha öppet en kväll till i veckan, t.ex. onsdagskvällar ca 16-19. De skulle vilja det för att kunna erbjuda en samlingsplats för dem som inte håller på med nån aktivitet och därigenom träffar så många andra eller de som helt enkelt vill ha sällskap ibland.

Men detta har de inte ekonomi för som det ser ut idag.

Vad kan det handla om? Ytterligare 30 000kr/år? Totalt 80 000kr/år för att driva en verksamhet som bidrar till en trygg miljö och en plats med vuxennärvaro att umgås på i ett litet samhälle som annars saknar naturlig samlingsplats för barn och unga. I den kommunala budgeten bör det inte vara en orimlig summa.

Särskilt inte i en kommun som anser sig ha råd att gödsla pengar på alla möjliga typer av skrytbyggen och bassänger.

Nattvandrarna, Kvinno-tjejjouren, idrottsföreningar, mm, ska stöttas och uppmärksammas. Finns det människor och föreningar som vill engagera sig för ungdomar, barn, utsatta och en tryggare miljö, ska dessa mottagas med öppna armar och inte med nonchalans. Det kommer jag att arbeta för när moderaterna vinner valet i Sigtuna kommun.

Be Sociable, Share!

8 reaktion på “Trygga gator & torg eller en chipspåse i soffan?

 1. Moderaterna pratar så mycket om fuskare.. Hur tänkte du då med att jobba politiskt när du är hemma sjukskriven? Hmm..

 2. Hej Marlene,
  kul att du hittat hit. Har förstått av din mor att du antagligen inte är en av mina starkaste politiska anhängare…
  Jag vet inte när jag pratat om fuskare eller vilka moderater du menar har gjort det. Men jag kan ha missat det.
  Du har helt rätt i att jag varit sjukskriven och jag vet också att du vet varför. Däremot verkar du inte ha förstått att jag inte ”jobbar” politiskt i den mening du syftar på, dvs. jag får inte en krona för min politiska insats. Den enda gången jag får betalt för politiken är på nämnd- eller kommunstyrelsemöten, som jag inte varit på under min sjukskrivning.
  Att ligga hemma på soffan med knäna i högläge är perfekt för ideellt politiskt arbete – tack gode gud för sociala medier! – däremot är inte stående/gående butiksarbete lämpligt för sjuka knän. Dessutom har jag förmånen att som valledare kunna leda kampanjer från sittande, liggande eller bilkörande ställning.
  För andra frågor om min sjukskrivning hänvisar jag till min chef.
  PS. Jag osar jante…

 3. Hej! Nej den Starkaste anhängaren är jag nog inte.. Men jag har alltid tyckte att det är kul att ifrågasätta saker och ting. Jo jag vet hur det är när man knappt orkar ta sig ur det liggande läget, då är det som sagt tur att man har tv och dator.. Varför får man inte betalt för det arbete man gör undrar jag nu.. Bra att man får svar på sina frågor här också! :)

 4. Hej igen!
  Ärligt talat vad finns det för ungdomarna att göra i Märsta?

  Sen vill jag ställa dig en annan fråga och hoppas på att du kn svara på den
  .Hur kommer det sig att skattesatsen ligger på 34 % i Sigtuna?

 5. Hej Marlene,
  ifrågasätta ÄR bra. Frågan är vad man ifrågasätter och varför.

  Politiskt arbete är ideellt och ska vara det. Man engagerar sig för något man tror på och något som man vill arbeta för. För mig och de flesta fritidspolitiker är det ett starkt intresse som ibland leder till arbete med lön, men i många fall är det ett rent ”fritidsnöje”.
  Det ger stor erfarenhet och är mycket lärorikt och jag tror bestämt att det skulle vara fel om det var avlönat arbete. Då skulle det säkert locka till sig ännu fler ”fel” personer.

  När jag fick mitt första nämnduppdrag visste jag inte ens att man skulle få betalt för det. Det första lönebeskedet var en överraskning, trots att det endast handlade om nån hundralapp.

  M.a.o. är jag politiker för att jag vill uträtta något och känner att det faktiskt går att förändra det man är missnöjd med och inte för att tjäna pengar på det.

  Du borde också veta hur mycket jag gillar mitt nuvarande jobb och att jag inte söker mig till politiken för att jag vill byta bort det.

  Hoppas dina krämpor inte är alltför besvärliga.

 6. Hej Eva,
  tack för att du läser och kommenterar.

  Jag är inte rätt person att beskriva utbudet för ungdomar i Märsta, men det finns kommunal ungdomsgård, idrottsföreningar, bad, cafeterior, centrum. I Rosersberg finns en pizzeria…

  Ja du, skattesatsen. Om du frågar mig är skattesatsen alldeles för hög och skatten används på fel sätt. Den röda majoriteten (det gröna börjar alltmer suddas bort) lägger skattepengar på dyra byggprojekt och får folk att tro att man ”får” en bowlinghall, utomhusbad, idrottsarenor om man röstar på S. Den krassa sanningen är att det är dessa projekt som gör att skatten är så hög.
  Att man sen väljer att säga att kommunen går med ett plusresultat är ren taktik. Kommunen lånar pengar och säljer mark för att såväl kunna bygga som för att klara av driften av alla dessa dyra projekt och monument. Om man inte sålt mark hela tiden, hade skulden och räntorna varit skyhöga och skatten givetvis ännu högre.

  Nej, istället för att låna pengar och bygga utomhusbad, gräsplaner och bowlinghallar tycker jag att man ska använda skattebetalarnas pengar till skolan, vården och annat som ALLA kommuninvånare har glädje av. När vi fått ordning på dessa saker och kommunens enorma låneskuld minskar, kan vi börja sänka skatten för alla. Men vi kan inte sänka skatten samtidigt som vi lånar pengar för att klara driften av kommunens åtaganden.

  Alliansen i Sigtuna kommer att se till att vi får långsiktig ordning på ekonomin innan vi sänker skatten. Men att sänka skatten är givetvis ett mål.

  Om jag hade haft mer tid hade jag gärna illustrerat Sigtuna kommuns nuvarande situation a la Lyxfällan – det är väldigt likt flera av de medverkandes beteende.

 7. Detta får jag för att jag bor i Sigtuna komun och ej i Stockholms komun

  Jag får betala 1000 kr/mån mer i skatt, jag betalar 1300 kr + 690 kr i månadskort för transport för att ta mig till arbetet

  Jag får frysa och stå i de illaluktande kurerna på station (brist på allmän toalett och ingen ordentlg station)

  Jag får gör mina inköp i Stockholms komun (finns ingen stans där jag kan spendera mina pengar)

  Jag får gå i Stockholms komun när det gäller tandläkare och vårdcentral (jag förstår inte vad dom säger i Märsta)

  Jag får sova med stängt fönster på sommaren för att en del tycker att gatan där jag bor på (bor i bostadsrätt) är rolig att köra 100 km/tim och komunen är ej villig att göra något (en tidsfråga innan det händer något)

  Så min tolkning är……Sigtuna komun är inte ett dugg intresserad utav köpstarka invånare.
  Vad är det dom vill ha???

 8. Hej igen!
  ja, vad är det de vill ha? S-monument i form av utomhusbad, bowlinghall, flashiga skolbyggnader och idrottsplaner…Alltså sådant som egentligen inte behövs i en kommun med hög skatt, stora skulder och rejäla räntekostnader.
  Att bygga ett genomtänkt centrum i närhet till kommunikationerna är inte heller intressant för S. Hade vi haft det hade du sluppit illaluktande kurer och kunnat göra dina inköp i din egen kommun.
  Jag önskar så mycket mer av vår fina kommun och hoppas verkligen att vi snart kan jobba långsiktigt och genomtänkt istället för att lägga skattepengar på dyra, onödiga skrytbyggen.
  Tack än en gång för att du läser och kommenterar!

Kommentera