Tänk efter före

Efterfrågan styr, eller?

Som jag nämnde igår har vi haft problem med illegala asfaltsläggare i vår kommun. De har bott på en övergiven campingplats med sina husbilar och familjer. De skräpar ner och tar ingen hänsyn till omgivningen. I den lokala pressen har många kommuninvånare synpunkter på deras närvaro och har t.o.m nämnt medborgargarde för att bli av med dem. Men varför kommer de då hit om de nu är så extremt ovälkomna? Jo, självklart för att det finns stor efterfrågan efter deras tjänster. Vi bor i stora hus med stora trädgårdar och flera bilar. Dessa bilar måste ha asfalt att stå på, men det vill vi inte betala för, så för att spara ett par tusenlappar anlitar vi dessa hemska, nedskräpande, men ändock billiga asfaltsläggare och självklart tipsar vi också alla våra vänner om hur himla billigt det blev. Sen är vi sura för att de finns här och undrar hur kommunledningen, regeringen och EU kan tillåta dem att komma hit.

Nej, istället borde  fler av oss börja tänka efter före.

Det är så ofta som jag önskar att fler skulle tänka efter före. Varför ska det vara så svårt? Man klagar på att affärerna är opersonliga och att de små charmiga butikerna försvinner, men ändå handlar man Euroshoppers storpack på ICAMaxi för att det är några kronor billigare än det välhängda köttet i den lilla butiken. Man klagar på att pelargonerna är klena, men istället för att betala 59kr/st hos blomsterhandlaren köper man 4 för 100 på Plantagen. Färgen man målar carporten med sparar man en tia eller två på när man köper den på Rusta istället för hos den lokala målaren, som dessutom kan tipsa om exakt nyans och hur man gör underarbetet bäst.

Vår familj tänker allt oftare efter före. Vi handlar numera fantastiskt gott kött på Percys i Norrviken och efter att ha börjat köpa färg på Hummelgårds i Märsta går det inte att köpa en endaste färgburk eller pensel nån annanstans. Däremot letar vi fortfarande efter nån bra grönsakshandlare i närheten. Några tips? Tills vi hittar nån handlar vi åtminstone ekologiska grönsaker och lägger hellre ut en extra krona för att få tomater som smakar tomat och inte bara ser ut som en.

Att anlita asfaltsläggarna från campingen skulle aldrig falla oss in och jag hoppas verkligen fler börjar tänka efter före så att vi slipper det återkommande nyhetsflödet om dem i lokalpressen nästa säsong.

Be Sociable, Share!

En reaktion på “Tänk efter före

  1. Pingback: » Åh nej! De är tillbaks! Helle Nyman Ahlqvist

Kommentera