Kategorier
Familj

Arvsrätt är komplicerat

Arvsrätt i Sverige är en ganska komplicerad fråga, med mycket gamla lagar och regler. Kontakta en jurist för att inte riskera att lämna din partner arvslös.

Juridik är för en lekman inte helt lätt. Oavsett om du vill det eller inte kommer du någon gång komma i kontakt med juridik och juridiskt bindande avtal. Något som de flesta kommer i kontakt med är arv och dödsattester. Så är ju tyvärr livet för alla, att det någon gång ska ta slut. För de efterlevande är det inte bara sorgligt, det kan vara juridiskt komplicerat också.

Arvsrätt i Sverige är inte så rättframt som man skulle kunna tro. Du har till exempel ingen automatisk arvsrätt efter din sambo, om ni inte har barn tillsammans. Det vore ju väldigt olyckligt om din sambo gick bort och du mitt i sorgen även tvingades flytta ifrån er gemensamma bostad och lämna alla hens tillhörigheter.

En jurist kan hjälpa dig med arvsrätt

För att förhindra att du eller din sambo plötsligt står lottlösa vid ett eventuellt dödsfall kan ni besöka en advokatfirma som har erfarenhet av arvsrätt i Sverige. Då kan ni skriva ett testamente eller samboavtal som gör att ni ärver varandra. Det är aldrig roligt att tänka på döden, speciellt inte om man är mitt i livet och känner att det är väldigt långt bort. Det är dock klokt att tänka efter före, så att säga och göra förberedelserna i god tid. Alla ska ju vandra samma väg, så småningom.

Genom att kontakta en jurist som specialiserar sig på arvsrätt kan du förhindra att problem och missförstånd uppstår, om olyckan skulle vara framme. Det kan underlätta mycket för din partner i framtiden.