Åh, åh, åh tjejer!

ageraIgår kväll funderade jag på nästa blogginlägg och fick en idé att skriva om ett av mina projekt i höst, nämligen att värva fler kvinnor till moderaterna i Sigtuna. Föreningen har, inte helt ovanligt i politiken, en majoritet av män.

När vi nu ska jobba hårt inför valet nästa år och sträva efter en intresseväckande debatt i vår kommun, ska vi samtidigt sträva efter att värva fler medlemmar som kan få spännande uppdrag i kommunen när vi vunnit valet. 

Vi, som de flesta partier, tampas med medlemstapp och saknar nya, engagerade medlemmar som självmant söker sig till politiken. Politiken uppfattas som gubbig och grå och man glömmer att mycket i ens egen omgivning bygger på politik och samhällsfrågor. De flesta har ändå en bestämd åsikt och tycker alltid väldigt mycket, men att använda sina åsikter och påverka upplevs som skrämmande. Jag förstår inte det, varför tar inte fler chansen? 

Innan jag samlade mig för att börja blogga om det här, åt jag frukost framför datorn och surfade in på helagotland.se för att se vad som är på gång när vi åker till stugan i Klintehamn nästa vecka. Men innan jag hann till evenemangssidan hamnade jag på en artikel med rubriken ”vänsterkanten” och istället för att läsa om krukdrejning, raukvandringar och Smaklösa-konserter blev jag tvungen att skicka in ett debattinlägg. På Gotland har moderaterna valt att tillsätta en rekryteringskommitté som aktivt ska söka nya medlemmar som kan hamna på riksdagslistan nästa år. Det tolkas som att ”mota in folk i politiken” och ”plocka in vem som helst från gatan”. Varför? Vad är det för fel med att marknadsföra ett parti och aktivt söka upp medlemmar? Vad ska de politiska partierna göra när medlemsantalet sviker? S ska tydligen kalla sin medlemskår ”supportrar” istället och hoppas att det ska locka. Genomtänkt? Nej, jag tror att vi måste marknadsföra politiken som vi marknadsför allt och få folk att förstå att deras engagemang behövs.

Jag hoppas innerligt att fler mammor som alltid har en hel rad synpunkter på skolan, fritidssysselsättning och trafik vågar komma med i höst. Jag hoppas också unga tjejer med en hungrig syn på livet, utbildning och jobb kommer med. Och jag hoppas att äldre kvinnor i arbetslivet och karriären kan satsa en timme eller två. Ni behövs!