Visby

DSC00584

 

 

Idag har vi varit bland stekarna i Visby. Stockholmsveckan var visserligen förra veckan, men det är fortfarande fullt av back-slicks, blonderade tjejer och ”störst båt-vinner” i den gotländska huvudstaden. Det är verkligen en speciell upplevelse att se alla dessa brats på vräkiga båtar som dukar upp Rotari Rosé kl 13 och bara sitter och visar upp sig. Jag håller med den gotlänning som under Stockholmsveckan i en gotländsk tidning sa att det var som på Skansen när man gick runt och tittade på de olika individerna på båtarna i hamnen.

 

 

Henke fyller år nästa vecka och har fått en MC-hyra i present av mig i förskott. Han hade en motorcykel, men använde den aldrig och har nu förstått att det går jättebra att hyra en när man har lust att åka. Därför bar det i morse av mot uthyrningen.com i Visby hamn. Där konstaterade jag en ny form av segregering. MC-uthyraren berättade nämligen att om Henke var intresserad av att hyra MC under lågsäsong var det bra att ha den accenten han har för att få bra pris. Så ett tips till alla er som tänkt hyra MC på Gotland under lågsäsong, är att öva på gotländskan…

DSC00582DSC00589

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det var svårt att välja när den coolaste inte hade ett bra – hmmm, vad heter det på MC-språk? – baksäte och Aksel skulle ju åka med, men hans största bekymmer var nog ändå kläderna…det är svårt att ha häng med läderhängselbyxor :-) och det var måttligt skönt att dra på sig allt när det var 25C varmt ute.

Efter att de åkt iväg på sin efterlängtade road trip, tog jag och Matilda en promenad genom gränderna och flanerade bland mängderna av turister som shoppar i de sommaröppna butikerna. Vi som har förmånen att besöka Gotland och Visby även i november och februari känner inte riktigt igen oss i juli. De lokaler som i november är mörka och igenbommade källarlokaler är just nu ”Surf & Skate-shop” och Acne-outlets.

Gotland är en plats i Sverige som fortfarande använder kontanter och skylten ”vi tar inte kort” är ett återkommande inslag i de korttidsöppna butikerna och kuriosa-ladorna. Jag är en extrem plastkort-människa och om jag vid nåt tillfälle har kontanter i plånboken tror jag att jag har pengar över och gör av med allt direkt…Men efter att ha passerat både glasskiosk, lakritsremvagn och brända mandlar idag insåg jag att vi måste börja med ett besök till Bankomaten på Östercentrum.DSC00590

Sen skulle vi äta lunch och Matilda ville ha pizza. Jag sa att vi tar första bästa ställe med pizza när vi var på väg tillbaka mot stan. Det blev ett av haken (La Fontana i Hästbacken) som har funnits länge, länge, bytt ägare ofta och haft skyltar som ”året runt-öppna Dallas öppnar igen i början på maj“ och jag var grymt skeptisk. Men det var riktigt, riktigt bra och jag fick en fantastiskt god grekisk sallad med riktiga kalamata-oliver, inte ens läbbiga pizza-oliver. T.o.m. servitrisen var trevlig! Det är tyvärr inte ett vanligt inslag i Visby i juli månad. Det var faktiskt så bra att det var nästan, bara nästan visserligen, ok att de tog 8kr för ett glas isvatten och 30kr för läsken.