Utflyktsdag

DSC00635Som ni såg i förra inlägget började dagen med moln och trist väder. Eftersom jag känt rastlösheten börja krypa i kroppen och nästan börjat känna att det skulle vara okej att börja jobba snart, hade vi redan igår bestämt oss för en utflyktsdag idag.

Vi hade tänkt åka till Lojsta slott och paddla kanot, men vädret var grått och regnet hängde tungt i skyn, så det kändes inte alldeles lockande. Vi satte oss i bilen på vinst och förlust och siktade på en fika på Lojsta istället och sedan en bilpromenad till Stafva gård och deras fantastiska ostar.

Jag har under flera år velat åka till Stafva gård och köpa ost, men är man gift med en gotlänning får man inte åka på sånt som andra ö-besökare får chansen till. Det man får höra är ”äh, det där är bara för dumma turister…” det spelar liksom ingen roll att man försöker få honom att fatta att vi numera ÄR dumma turister när vi är på ön.

Hursomhelst lyckades jag till slut få med honom och familjen på en bilpromenad idag. När vi kom till Lojsta var det dock så mulet och grått att ingen av oss hade lust att kliva ur bilen, så vi fortsatte till Stafva direkt. När vi kom fram dit, var vi något misstänksamma till att det var rätt gård. Gårdsbutiken (på bilden) som jag läst så mycket om och som också fått så mycket beröm i media var väldigt mycket mer oansenlig än jag någonsin trott. DSC00638Det som imponerade mig mest var kaffemaskinen… Precis den har jag velat ha i min badrumsbutik!

Det ni ser på bilden är alltså självbetjäningskassadisken i gårdsbutiken med exklusiva tryffelmarmelader och ostar som smakade ljuvligt! Jag plockade åt mig ostar och en t-shirt för totalt ca 500kr och ångrar mig fortfarande över att jag inte tog en ost till…Den Lummelundsgrotte-lagrade blåmögelosten var helt fantastisk! Ni som kommer till Gotland –  eller förresten, alla ni också som är bofasta, svälj er stolthet och tro inte att den är en turistfälla –  prova och upplev den – den är helt ljuvlig! Hade jag inte haft det vanliga problemet på Gotland, dvs inga kontanter, hade jag definitivt köpt fler!

DSC00646

 

 

 

 

 

 

 När vi sedan skulle leta oss hem igen över ön och hitta ett bra fikaställe på vägen, fick jag än en gång uppleva att Henke mer och mer acklimatiserar sig som turist. DSC00641

Efter att ha åkt den extremt trista vägen från Visby till Klintehamn via Stenkumla (för att slippa alla turister längs Toftavägen), så var det nämligen första gången på sjutton år som jag fick honom att stanna på det här  krukmakeriet som sett ovanligt lockande ut under alla år, men som jag aldrig fått stanna på tidigare. Idag, när Henke var på nåt slags apatiskt turist-humör, stannade han,  till min och hela familjens förvåning och lyfte t.o.m. självmant på en kruka som han tyckte var snygg! Jag är fortfarande helt chockad! Det var t.o.m. nära att han sa att vi skulle köpa den!

 

Den så mulna, och till en början så trista dagen, slutade sedan med att himlen sprack upp och solen sken återigen över ön. Det blev vindstilla och vi kunde avsluta dagen på stranden med grill, färsk fisk och trevligt sällskap.

DSC00650