Har jag koll?

stress_graphJust nu går mina dagar i 190 och jag börjar undra om jag har koll på läget.

I helgen var jag som ni vet på kick off  med Comfort-kedjan och det var helt suveränt bra arrangerat. Jag tänkte berätta om det och tipsa om föredragshållare och om hur man ska arrangera kick offer för att verkligen inspirera medarbetare.

Men jag hinner inte. Jag hinner inte ens äta lunch eller sitta med barnen i soffan på kvällen. Jag kan inte förstå varför jag inte kan vara lite mindre engagerad i saker och ting och bara vara. Jag kan inte heller förstå hur jag kan ha så mycket att göra på arbetet. Det tar aldrig slut.  Denna vecka har jag försökt koncentrera mig på alla lappar. Men de förökar sig i jämn takt.

Imorgon jobbar jag bara halvdag för sen ska jag åka med firman till Bryssel och se på Formel 1. Misstänker att det inte blir den lugnaste helgen med sovmorgnar och tidiga kvällar…

Hoppas att jag får en liten lucka över snart. Då ska jag skriva mer.

Förresten! Jag vill inte att nån ska kommentera att jag har mig själv att skylla – det vet jag redan och därför är jag ganska irriterad på mig själv just nu. Ikväll ska jag leta fram min ”lättare att leva-lista för stressade typ A-människor” som jag fick av terapeuten för några år sedan. Den hjälpte då iallafall.

Konferens

C_stå_text_0927_rgb

 

 

Jag är i Örebro på kick off med Comfort-kedjan. Det är intressant och mycket givande hittills. Allt utom Tommy Söderbergs föredrag om, ja, jag vet inte riktigt vad det var…Kanske hade han en dålig dag?

Oj, nu hann jag inte mer, ska iväg och äta hotellfrukost :-) Hoppas att den är bättre än trycket i duschen…jag ser att Scandic Grand Hotell i Örebro kan behöva renovera badrummen. Jag kan hjälpa till!

Trendspanare vet

Jag har under ett antal år jobbat på NK glas, porslin och kök. I början på åren hade vi alltid kick-off med företaget och då brukade vi få lyssna på trendspanaren Stefan Nilsson. Han berättade för oss om vad som var på gång runt om i världen och vilka trender vi kunde förvänta oss att få se både i vår egen bransch och i allmänhet.

Han beskrev hur trenderna börjar och hur de sprider sig över världen. Det är ju ingen nyhet att det mesta kommer från storstäderna New York, London, Paris, Milano och sedan sprider sig och når så småningom även Sverige. Sedan tar det ett tag innan nyheten breder ut sig över landet och lagom tills det nya coola når Borlänge är det sedan länge stendött i New York. Men att det tar så lång tid för en trend att skapas är fascinerande och hur kan de förutspås av trendspanarna?

9454_hastlampa_front_design_2005_mikael_lammgard

För snart tre år sedan berättade Stefan hur vi skulle få se mer och mer naturinslag och djur som inredningsdetaljer. Och mycket riktigt –  det tog inte lång tid innan man såg djurformade stearinljus och hästlampor i verklig storlek. Den trenden kommer tydligen delvis från Ralph Laurens hästpoloanknytning som ju funnits ett tag.

Förra året i januari fick vi höra att det i en trend-tidning i New York, minns tyvärr inte vilken, fanns bilder på Försvarets Hudsalva (!?) och ryggsäcken Kånken från Fjällräven. Det skulle bli grymt eftertraktade produkter i New Yorks trendkvarter spådde tidningen. Hmmmm, tänkte jag då. Visst har Kånken haft ett uppsving även i Sverige bland dem som gillar 70-talsstuket, men att den skulle nå fler än de svenskar (skandinaver, kanske?) som har en sliten gammal Kånken hemma hade jag inte vågat tro. Absolut inte att den skulle kunna ta fart utomlands. För mig är den bara hemsk och jag har aldrig ägt nån – jag fick inte saft i sirapsflaskor, heller! – även om jag är i helt rätt ålder för båda 70-talssyndromen.

Hursomhelst satte jag kaffet i halsen i morse när jag såg den här artikeln i SvD (som pga, eller kanske tack vare, vårt usla tidningsbud kommer även på vardagarna sen vi började med vår helgprenumeration…) om att Kånken ska erövra USA! Självklart förstår jag att man använder sig av strategier och varumärkesplaceringar för att skapa trender, men att välja och tro på en sån produkt som Kånken?! kanken.big.hover

Jag vill understryka att det här är bara ett par exempel på vad Stefan Nilsson beskrev för oss och jag har stött på mängder av de andra trenderna som han kunnat förutspå. Han är verkligen hur kul som helst att lyssna på och jag kan varmt rekommendera honom om ni vill vara först med det som kommer att vara supertrendigt år 2012.

Skolstart

Imorgon börjar allvaret och barnens vardag igen.

Aksel börjar i 8an på Skolan Bergius i Märsta. Det är en ny friskola som startade sin verksamhet förra året. Han trivs som fisken i vattnet och pluggar ordentligt eftersom lärarna ställer höga krav som eleverna inte kan smita ifrån. Skolan är liten, personalen kan namnen på alla elever och smyger man in i skolans lokaler tar det inte många sekunder innan man får frågan vem man söker och om man vill ha hjälp. Händer nåt som inte hör hemma i skolmiljö rapporteras det fort och dialogen med lärarna är god.

Matilda börjar 4an på Råbergsskolan i Rosersberg. Det är en liten kommunal åk 0-6-skola som ligger på bekvämt promenadavstånd från oss. Matilda trivs också bra, framför allt nu när hon fått en fantastisk lärare, Ingela. Ingela är en sådan lärare som man vill att alla elever ska få uppleva. Vi har sån tur att både Aksel och Matilda har fått ha henne. Tyvärr har båda två haft alldeles för täta lärarbyten, men nu äntligen känns det som om vi har vi stor chans att få ha Ingela ända tills Matilda ska börja högstadiet.

Råbergsskolan ligger mitt i Rosersberg som är ett litet samhälle och inte många har särskilt långt till skolan. Vi har inte ens en egen busslinje, endast en skolbuss som hämtar och lämnar barnen från landsbygden och som kör tonåringarna till Märsta. För ett par år sedan deltog föräldrarna på Råbergsskolan och de närliggande kommunala förskolorna i trafiksamråd ang. den besvärliga trafiksituationen som råder trots att de flesta barnen skulle kunna gå eller cykla själva till skolan. Vissa kloka beslut fattades och några mindre åtgärder gjordes direkt. Men de tydliga åtgärderna som skulle underlätta för de barn som vill cykla eller gå till skolan lyste med sin frånvaro.DSC00773

I sommar har man påbörjat cykelvägsbygget och det ser ut att kunna bli bra. Men varför ser man till att det är som rörigast just när skolan börjar? Kunde inte det bygget planerats i juni, direkt efter skolavslutningen? Hade jag varit rektor på den här skolan hade jag inte accepterat tidsschemat för bygget. Kan inte kommunala rektorer ställa krav?

Imorgon kväll börjar skolan med upprop och traditionsenlig grillning på skolgården. Då ska det bli mycket intressant att se om folk har vett att lämna sina bilar hemma och ta en promenad eller cykeltur med barnen till skolan. Annars kommer det bli värre än vanligt när det stora antalet familjer väljer bilen i tron om att det sparar nån minut, men egentligen tar det längre tid att krångla sig in på grusplanen för att få plats att parkera och därifrån gå upp till skolgården.

Jag hoppas innerligt att många fler föräldrar än idag förstår att åtgärderna man nu gör vid skolan ska underlätta för barnen att ta sig själva till skolan, gående eller cyklandes. Det är inte åtgärder för att fler bilar ska få plats eller för att bilarna ska kunna köra fortare förbi de cyklande barnen.

Kvotering – nej tack!

Vi har länge varit utan tidning. När vi haft tidning har vi inte hunnit läsa och stört oss på att vi så ofta lämnar oöppnade tidningar i pappersinsamlingen. Nu har vi skaffat  prenumeration på SvD fredagar – söndagar. Perfekt! De dagarna ska vi väl ändå kunna hinna läsa?

Idag har Henke jour och tar emot kryssningsbåtar på löpande band. För att alla ska få plats och alla passagerare ska hinna med ett par varv med buss genom stan, så börjar de lägga till tidigt, tidigt på morgnarna. Henke åkte hemifrån ca kl 05 i morse, så jag har nu haft en lugn, tyst och ensam morgon med kaffe och tidning. Inte för att just Henke väsnas så mycket annars på morgnarna, men jag menar att jag njuter av ensamheten på morgnarna och särskilt idag med både gott kaffe och tidning.

En artikel fick mig att sucka lite extra mycket. Mona Sahlin höll igår sitt sommartal och siktade på vad SvD kallar ”en borgerlig akilleshäl”, dvs jämställdheten. Som jag nämnt tidigare är jag emot allt som har med kvotering och könskamp att göra. Jag är inte feminist och är innerligt trött på tjatet om att dela föräldraförsäkringen. När ska svenskar få tänka själva och planera sina egna liv utan att staten styr? Ingen kvinnas självförtroende stärks av att bli invald i en styrelse p.g.a. sitt kön eller bli tvingad att jobba för att mannen ska var hemma med barnen. Nej, kvinnor stärks av att, precis som männen, visa sin egen förmåga och kämpa för sin karriär, på sina egna meriter och erfarenheter. Däremot är det viktigt att vi istället får alla att förstå att man kommer ingenstans utan att själv ta ansvar för sitt liv och sina framgångar.

Visst är det synd att det är få kvinnor som väljer att engagera sig politiskt och det vore mycket roligare om vi var fler i Moderaterna, men vi kan inte tvinga in tjejer bara för att de är tjejer. När jag nu ska jobba extra hårt för att värva fler kvinnliga medlemmar till Moderaterna i Sigtuna kan jag inte tvinga med vem som helst bara för att hon är tjej. Jag måste fokusera på de personer som jag vet har intresse för olika frågor och är det minsta lockade av att engagera sig för sitt, sin familjs och sin omgivnings bästa. Precis på samma sätt som jag gör med manliga vänner när jag försöker övertyga om att politik är kul.

Valet nästa år handlar inte om att vinna nån slags könskamp, valet handlar om allas bästa och vi måste sträva efter att öka intresset för politiken.

Jag tycker att vår folder ”Fem skäl att bli medlem i Moderaterna” talar sitt eget språk och lägger här in det första skälet:

Frihet och oberoende

 

 

 

 

 

11

”Sverige är ett land med frihet från förtryck. Men Sverige är också ett land där politiken tagit allt för stor makt från människorna.

kelfve-henrik-06För moderaterna är det politiska uppdraget att trygga människors frihet och oberoende. Då måste man satsa på en skola som ger kunskap, bekämpa brottsligheten och se till att det lönar sig att arbeta.

Moderaterna är ett frihetsälskande parti som har kraft och mod att prioritera det viktiga.”

Henrik Kelfve bor på Steningehöjden och är ledare för moderaterna i Sigtuna kommun

5-skal-att-bli-medlem”Om en människa besitter ett rimligt mått sunt förnuft och erfarenhet, är hennes väg att utforma sitt liv den bästa – inte för att den är bäst i sig utan för att den är hennes egen.”

John Stuart Mill

 

Varm rekommendation

Som ni vet planerar jag en fest om ett par månader.

Nu har jag bestämt var den ska vara och allt är under kontroll så här långt. Jag har valt lite mellan ett par olika festlokaler och tänkt mycket på hur jag vill ha min fest. Ett alternativ som har legat mig väldigt varmt om hjärtat är Rosersbergs slott.

Rosersbergs slott och slottspark är en underbar plats bara några kilometer ifrån vårt hus. Att ta en promenad i slottsparken är en fantastisk upplevelse när som helst på året. Den här årstiden är det ljuvligt att lägga sig på gräset vid ångbåtsbryggan med en kaffekorg och ta ett dopp i Mälarens mörka vatten. På hösten är det alldeles extra vackert med alla enorma kastanjeträd som skiftar i höstfärger. På vintern kan man ta härliga promenader längs isens kant och om man törs kan man ta en tur ut på isen. Våren är ju härlig överallt, men kanske allra härligast när man en varm kväll kan packa matsäcken med årets första välkylda rosévin och ta en cykeltur till slottsparken och bara njuta av alla växter som vill ut.

Numera finns möjligheten att övernatta i slottet, äta lunch eller ha konferens. Min tanke var att ha festen där och det har länge varit ett hett alternativ. Så en morgon förra veckan när solen sken från klarblå himmel och det var ca 28grader i skuggan, träffade jag VDn Pär i morgonsolen på verandan med utsikt över parken och Mälaren. Vi diskuterade festen och det kändes ungefär som om jag skulle gifta mig igen. Det var bara mannen som saknades vid planeringen. Fast i och för sig så var det väl inte så stor skillnad mot den riktiga bröllopsplaneringen som jag också styrde med järnhand och som min käre svärfar också tydligt kommenterade i sitt tal…

Men nu var det ändå lite annorlunda. Jag kan liksom inte förstå att min 25+dag ska vara så viktig att den behövs planeras på det här sättet. Kanske blir det fest där om 10 år istället? Då känns det säkert mer rätt med en bal på slottet.

storbild_startJag vill ändå passa på att varmt rekommendera Rosersbergs Hotell och Konferens. Miljön är underbar och bemötandet väldigt trevligt.

Och jag är säker på att min fest kommer göra sig väldigt bra där den nu blir av istället :-)

Den är tillbaks!

Inspirationen alltså. Egentligen kom den redan igår när jag lade mig, men jag behärskade mig och låg kvar i sängen.

Eftersom jag plötsligt hade flera idéer och funderingar som jag ville skriva om, funderade jag i morse på vad jag skulle välja att skriva om först. När jag satt i bilen på väg till jobbet var beslutet fattat.

Min resväg till arbetet är numera alldeles lagom lång och jag njuter varje dag över att kunna åka tio minuter innan jag måste vara på plats. Inte passa tåg, bussar, inte trängas eller vara trevlig med medresenärer när man är trött och helst vill ligga i sängen eller tvingas konversera efter att ha misslyckats att gömma sig bakom sin bok. Nej, nu kan jag slänga in skor, matlådor, väskor och sätta mig i bilen ensam och tyst och köra tio minuter till min lilla butik innan jag ska babbla med kunder och leverantörer hela dagarna.

Därför är det så synd att det utöver trafikdårarna som jag skrev om härom månaden nu finns ytterligare ett stort irritationsmoment på vägen. Utomhusbadet.

DSC01316

Sigtuna kommun ligger vid Mälaren och har flera fantastiska platser för fina bad. Det finns också en liten sjö, Fysingen, som har en liten strandplätt för bad och det finns en sjö vid Arlanda där man också kan bada. Men nej, istället för att iordningställa befintliga badplatser för en mindre summa pengar, väljer kommunen att bygga ett biologiskt renat utomhusbad för 38 miljoner kronor. I detta bad ska temperaturen ligga på 22-23 grader, de senaste veckorna har det varit 24 i Mälaren…

Tänk vad man kunde ha använt dessa 38 miljoner kronorna till istället: rusta upp badplatser/stränder genom att gallra ur och fräscha upp sandplättarna, bygga små kiosker som kan hyras ut på entreprenad varje säsong och därmed medföra arbetstillfällen som inte kommunen behöver stå för, papperskorgar, bajamajor, lekplatser mm mm. Ja, jag tror att 38 miljoner räcker till flera mm mm. Säkerligen också till att rusta upp och bemanna fritidsgårdarna runt om i kommunen som i sin tur skulle kunna sysselsätta gängen som annars hänger på badplatserna på nätterna och skräpar ner och förstör.

(Läs också insändare på samma tema i märsta.nu)