Dagens ungdom!

När jag var liten hade jag kuben i flera olika modeller och storlekar. Det var superkul att snurra på den färgglada fyrkanten.Rubikskub

Jag minns att jag i början av min kub-karriär vid nåt tillfälle tappade tålamodet och pillade loss klisterlapparna med olika färger för att flytta dessa och på så sätt ”klara av kuben”. Klistret var starkt och det såg givetvis inte alls bra ut när jag försökte klistra lapparna på nya platser. Den kuben var därmed förstörd och en ny fick inhandlas. Då kom jag på att man kunde ju testa om det gick att dra isär hela konstruktionen och flytta klossarna. Det gick inte heller…

Jag gav upp med fuskandet och på nåt sätt – jag minns inte hur – lärde jag mig hur man löste kuben. Jag minns däremot att jag var grymt stolt och mallig över det och gärna visade alla kompisar hur man gjorde.

För nåt år sedan såg Aksel kuben i nån tidning eller film och nämnde att han skulle vilja testa den. Det behövdes inte mycket övertalning för att  jag skulle springa till leksaksaffären och köpa en.

Men oj, det är ju omöjligt att lösa den! Jag försökte på alla sätt hitta lösningen. Nånstans i hjärnan tyckte jag att jag såg mönstret som man skulle börja med för att sedan kunna vrida den rätt med bara några vrid. Henke testade, barnen vred och stönade över mina tjut om att jag minsann skulle komma på det och de trodde inte en sekund på att jag nånsin kunnat lösa den.

Så den blev stående.

Men så härom dagen kommer Aksel och säger att han löst kuben. What! Jag trodde att den försvunnit och att barnen för all framtid ratat alla manuella leksaker och återgått till PS3, dataspel och facebook.

Hur lyckades han? Jo, han och en kompis sökte på nätet och hittade en sida med lösningen…självklart, hur kunde jag tro nåt annat?

Tack Allians-regeringen!

Comfort_Pelare-3För ca en månad sedan anställde Karby VVS en ny projektledare som ska ta hand om alla privatkunder samt leda badrumsrenoveringarna tillsammans med mig. På tisdag börjar en snickare provjobba hos oss och under nästa vecka ska vi sätta ut en platsannons för att anställa en plattsättare.

Hur kan detta vara möjligt när alla pratar kris och massarbetslöshet?

För ca ett år sedan hade VDn funderingar på att lägga ner butiken, men beslutade sig ändå för att ge den en sista chans. Slumpen ledde till att jag blev provanställd i våras och fick kasta mig in i en ny bransch. Jag trivdes som fisken i vattnet från första dagen och fick bra fart på försäljningen. Jag kunde inte förstå vad de menade när de på firman sa att det inte hände något i butiken och att man såg den som ett betungade bihang till VVS-firman. Det kom ju massor med kunder som ville bygga badrum, köpa kakel och klinkers till tvättstugor och nya golv.  Jag som tidigare aldrig sålt tjänster eller varit i hantverkarbranschen fick plötsligt lära mig att mäta kvm, tyda rördimensioner, fråga om synliga eller dolda rör, golvbrunnar mm, mm.

Ganska fort insåg vi att det inte var jag som lockade kunderna utan det var de nya reglerna för ROT-avdraget.

Sedan juli i år får man ROT-avdraget redan vid fakturatillfället och man som kund behöver inte ansöka själv hos Skatteverket. Givetvis måste man ha koll på att man är avdragsberättigad och skriva under ett avtal gentemot oss, så att vi har rätt att kräva ersättning om det visar sig att man inte fick avdraget. Men det är smidigt och det känns ju plötsligt väldigt billigt för kunden.

Om det blir regeringsskifte nästa år kommer det här att försvinna.

Åter till att vi anställer på löpande band. Som sagt, sedan maj i år har Karby VVS alltså nyanställt två personer, en ytterligare börjar på tisdag och en platsannons är under arbete. Med stor sannolikhet hade dessa personer antingen varit arbetslösa eller arbetat svart om inte ROT-avdraget gett firman alla dessa badrums- och köksrenoveringar, tvättstugebyggen och pannbyten. Frågar man runt lite försiktigt visar det sig att folk har svårt att få tag på svartarbetare, eftersom hantverkarna numera är anställda och inte har tid att jobba svart. Är det inte just så vi vill ha det?  Vita jobb med gällande garantier, reklamationsrätt, pensionspoäng och sociala förmåner för de arbetande mm.

Om det blir regeringsskifte nästa år kommer det här att försvinna, hantverkarna blir åter arbetslösa och svartjobben ökar.

julklapp-joinsimon

I Svd idag kan man läsa om 11 saker att kolla i tid inför årsskiftet.

Man tar upp ROT- och RUT-avdraget (som ju egentligen numera har samlingsnamnet hus-avdrag) även där och påminner om möjligheten att leja bort julstädningen. Man kan också ansöka om skattereduktion vid städning i föräldrarnas hem. Är det inte alldeles underbart? Hur många har inte svårt att komma på julklappar att köpa till sina föräldrar som har allt redan? Eller som i mitt fall, julklapp till mamma som har allt och lite till redan…

Imorgon ska jag leta upp en städfirma som ska få julstäda vårt och mammas hus.

Tack regeringen för hus-avdraget!

Om det blir regeringsskifte nästa år kommer de här möjligheterna att försvinna.

Bekväm fart

80-skylt_377465cFör nån vecka sedan skyltade Vägverket om på väg 263 mellan Märsta och Sigtuna. Nu är det tillåtet att köra 80 på en sträcka som tidigare hade 70- och 90-gräns om vartannat.

Den nya hastigheten är så bekväm! 80 är en perfekt hastighet längs den vägen. Problemet nu är att det är svårt att köra 70 sista biten hem på Norrsundavägen… Man är liksom inne i en bekväm och jämn fart och att plötsligt sakta ner 10km på en lika rak och bra väg är svårt. Hoppas vi kan få 80 ända fram till golfbanan.

De nya hastighetsgränserna längs väg 263 var uppe för beslut i kommunstyrelsen för en tid sedan. Då ville majoriteten ha 60km/tim längs sträckan förbi Tingvalla och Midgårdsvallen. Det skulle vara en ”parkväg” och man skulle minska bullret för de närboende genom att sänka farten till 60. Vi i Alliansen gick på Vägverkets linje och tyckte att 80km/tim var bra. Efter fler diskussioner, som jag inte har deltagit i, har det nu alltså ändå blivit 80, vilket jag är mycket glad över.

I och för sig skulle  just den sträckan kunna ha 220km/tim eller mer, så att man slapp se det eländiga utomhusbadet bredvid vägen när man svischar förbi.

Apropå trafikfrågor. Läs Henrik Kelfves blogg idag. Alla ni som varit upprörda över 15-minuterstrafikens vara eller inte vara till Märsta och Rosersberg kan nu vara lugna. Efter en tids diskussioner för att hitta bättre kollektivtrafiklösningar till/från vår kommun och Arlanda, har nu det borgerligt styrda SL presenterat ett förslag som innebär både nya tåg och bibehållen turtäthet till Märsta och Rosersberg. Att vi dessutom snart ska kunna åka pendeltåg ända fram till Arlanda är ju inte en dag för tidigt.

Ledig dag i Sigtuna

DSC01109 Idag har jag varit ledig. Jag skulle ha varit på Politikerdagarna i Göteborg, men av olika anledningar blev det inställt och jag passade på att ta en ledig dag istället.

Tyvärr fick jag klämma in ett läkarbesök också eftersom mitt eländiga knä har börjat värka och svullna upp igen. Min läkare, den proffsige ledspecialisten Per Tiselius i Sigtuna, tog emot och plågade mig en stund och jag hoppas att det snart blir bättre igen.

Läkarmottagningen ligger på Strandvägen och har denna fantastiska utsikt över Mälaren. När jag åkte dit jobbade solen hårt för att komma fram på himlen en stund, men när jag kom fram till Sigtuna vräkte regnet ner igen. Efter läkarbesöket hade det slutat regna och luften var skön, vilket passade perfekt eftersom jag ville ta en promenad och besöka butikerna på Stora Gatan.

Det är trevligt att shoppa i Sigtuna. Lugnt och behagligt och säljarna tar sig tid att fråga, prata och rekommendera. Det är så det ska vara. Sen passar det mig också att det är så lugnt och nära mellan butikerna att det inte gör något när man glömmer sitt kort i chipmaskinen i en butik och går in i nästa butik för att upptäcka att man saknar kortet…Det hände mig idag, men det gjorde ju liksom ingenting. Tänk däremot om det hänt på Drottninggatan i Stockholm!

Eftersom Henke, som är vardags- eller kanske varje dagskocken i vår familj ;-), är i Spanien idag fick jag försöka hitta på nån slags mat till mig och barnen. Det är verkligen inte min grej. Men när jag kom på att jag skulle till Sigtuna beslutade jag mig för att besöka den nya butiken Äkta. Det  är en äkta lanthandel som öppnat för inte så länge sedan och som säljer närodlat och ekologiskt.

OJ, va fin butik! Och Oj, va jag ska se till att börja handla där ofta! Idag blev det bl.a. fina bakpotatisar i små fina papperspåsar och ett alldeles underbart salladshuvud. Kunde inte heller motstå deras take away-gulasch i påsar och klämde länge på de ljuvliga ostarna, som dock fick vänta tills nästa gång.  När jag sedan klev in på ICA för att köpa kaffebönor som jag inte hittade på Äkta, och tänkte att jag också skulle ta en skinkbit, tog det emot. Alla dessa E411, E415 osv osv – usch! Det blev endast kaffe från ICA.

DSC01111Jag passar på att varmt rekommendera butiken och hoppas att fler Sigtunabor och andra närboende hittar dit och ser till att handla där.

Såna butiker behövs!DSC01110

Kunskap och respekt i fokus

Idag kunde man läsa på märsta.nu att Skolan Bergius fick bäst resultat i kommunen i nutidsorienteringen 2009. Jag är inte förvånad.

Skolan Bergius är en friskola som funnits i snart ett och ett halvt år i vår kommun. Det är en högstadieskola med två inriktningar, idrott/hälsa och medicin/räddning. Skolan har som mål att ha klasser med max 20 elever och erbjuda eleverna en lugn miljö med tydlig vuxennärvaro. Man strävar efter att ständigt öka elevernas kunskapslust och ge tydliga riktlinjer i fråga om respekt för varandra och för vuxna.  Undervisningen sker i stor utsträckning i block, vilket gör att eleverna hinner fokusera och sätta sig in i det aktuella ämnet.

Skolan har lyckats med rekryteringen av lärare och håller hög nivå på undervisningen. Allt är bestämt inför varje läsår och eleverna får en årsplanering vid början av varje termin. Terminerna påbörjas och avslutas med en specialvecka med olika undervisningsmoment med inslag av sociala aktiviteter och team-building. Allt för att skapa en trygg social miljö. Men det som jag upplever som mest avgörande för kunskapsnivån är att skolan är tydlig med att de ställer krav på eleverna och förklarar att deras uppgift är att prestera så bra resultat som möjligt.

Det är tydligt att det ger resultat.

Skolan Bergius
Klass Antal elever Medel
7:1 IDH 18 14,89
7.2 IDH 19 15,95
7MR 21 12,76
8:1 22 14,82
8:2 IDH 21 14,9
8MR 18 12,78
9:1 IDH 15 14,73
9:2 IDH 17 12,06
9MR 19 17,26

Genomsnittet i riket är 12,12.

GRATTIS alla elever på Skolan Bergius – ni har gjort ett bra val och ni är på rätt väg!

Anställd!

dollarteckenJag är nöjd.

Mycket nöjd. Igen.

Idag blev jag nämligen fast anställd som butikschef i Comfortbutiken som ägs och drivs av det framgångsrika företaget Karby VVS.

Jag har jobbat där sedan maj i år och jag tror inte att jag någonsin trivts så bra på nåt jobb. Jajaja, nu säger nog flera av er att det har ni hört förut. Ok, kanske har jag sagt det förut, men nu är det på riktigt. Det här är toppen!

Antalet arbetskamrater är en promille av vad jag är van vid och också en helt annorlunda typ av människor än t.ex på min förra arbetsplats, men jag har det     10 000 gånger roligare!

Varje dag lär jag mig nåt nytt, varje dag undrar jag åtminstone nån gång över hur jag kunde säga det jag just sa, men samtidigt vara helnöjd över att jag sagt det och därmed lyckats få till en affär med kunden, varje dag undrar jag varför jag inte hittade ett sånt jobb lite tidigare.

Nu ska jag sluta fundera så mycket och hålla mig kvar i butiken på åkern i Rävsta ett bra tag till. För jag trivs enormt bra och försäljningssiffrorna pekar åt rätt håll och jag går till jobbet med ett leende varje dag.

Att löneförhandlingen gick vägen gör ju inte saken sämre :-)

Politik och familj

3msymbol_farg Igår vaknade jag med mullrande mage och huvudvärk. Tvingade mig trots det upp ur sängen i det grå novembervädret och åkte till Gamla Stan för att delta i moderaternas  valledarkonferens.

Jag är verkligen nöjd över att jag lyckades slita mig från sängens värme och övervinna magontet, för det var en väldigt intressant och givande dag. Det var min första valledarkonferens och jag kände ingen. Allt var nytt för mig, men jag kände mig varmt välkommen och fick flera nya intressanta kontakter.

Föreläsningarna var intressanta och mycket inspirerande inför den kommande valrörelsen. Man presenterade opinionsmätningar från det gångna året, analyser av dessa och idéer på hur vi ska jobba med vår politik och få fler att förstå att moderaterna är det givna valet  2010. Vi diskuterade också olika former av valinsatser och valtaktik, men det är ju givetvis inget jag avslöjar här ifall nån vilsen politisk motståndare mot förmodan skulle läsa min blogg.

Jag fick så mycket inspiration och lust att ta tag i nya spännande projekt med sikte på valvinst att det riktigt kliade i fingrarna när jag åkte hem. Återigen funderade jag också på hur jag ska få fler att våga prova det politiska föreningslivet och bli medlemmar i moderaterna. Det är både kul och givande och man får så mycket intressant utbildning och erfarenheter som man har glädje av i sitt privatliv och självklart även i sitt arbetsliv. Sen kan man visserligen också bli arg och trött på det politiska trams som vår kommuns majoritet envisas med att stå för alltför ofta. Men det ger ju på sitt sätt också ny energi och ännu mer kämparglöd för att få bort dem.

Det här inläggets rubrik sammanfattar mina största intressen just nu och det är dessa två saker som jag har ägnat helgen åt. Det har m.a.o. varit en bra helg.

Idag är det ju också fars dag och det har jag och barnen uppmärksammat genom att laga mat, baka och ta hand om all disk. Henke har bara haft det bra idag…efter att han bytt däck på båda bilarna vill säga :-)

Matilda bakade chokladmuffins med fina ”Pn” på. Hon skulle först göra ”H”, men det blev orättvist eftersom då skulle ju jag också känna att det var mina muffinsar. Henke önskade vaniljmuffins, men Matilda tyckte det var godare med choklad. Hon är en stark liten person med stort hjärta och gillar att få som hon vill, så det var ingen idé att undra om hon inte skulle göra vaniljmuffins som pappa hade önskat iallafall. Det blev väldigt goda chokladmuffins med gröna ”Pn”.

Aksel lagade spaghetti carbonara. Henke önskade spaghetti med köttfärssås, men det tycker vi andra att vi äter för ofta, så det blev carbonara. Hoppas Henke känner att vi tycker att han är världens bästa pappa trots att vi inte riktigt tar hänsyn till hans önskemål i alla lägen…

I somras när Henke och Matilda skulle odla morötter tappade Matilda hela fröpåsen över landet och därför har vi fortfarande en stor låda morötter i kylen. Idag gjorde jag av med fem stycken och bakade morotskaka som  jag ska ta med till jobbet i morgon. Jag har inte bakat till jobbet sedan min avslutningsfika på NK för ca 1 och 1/2 halvt år sedan. Jag känner mig helnöjd nu!

Är också helnöjd med den lilla kaka som jag bakade på smeten som inte fick plats i stora formen. Tack Hanna för fin form, det tog bara två år innan jag använde den…

DSC01101

Rosersberg på kartan

I helgen kommenterade jag en artikel om ungdomsgårdsverksamheten i Rosersberg och fick ilskna mothugg av majoritetens företrädare. Jag kan förstå att de ilsknade till, men jag tycker ändå att de missförstod mina kommentarer.

I Rosersberg driver två enormt duktiga och engagerade personer en ungdomsgård som håller öppet på fredagskvällar. De gör det i Rosersbergs IKs regi och har ett par ungdomar anställda som ledare. Gården är mycket populär och är det enda samlingsstället i vårt lilla samhälle. Alternativet för våra ungdomar är att träffas hemma hos varandra, åka pendeltåg eller – hemska tanke – driva omkring på gatorna och hänga vid hallen eller stationen.

I Märsta, Valsta och Sigtuna har kommunen valt att ha ungdomsgårdar med kommunalt anställd personal. I Rosersberg driver RIK gården och ställer upp med klubbstugan som lokal, men behöver ett stöd på 50 000kr/år för att kunna avlöna de ungdomar som jobbar på fredagarna. Det tycker majoriteten inte att kommunen har råd med.

S-kommunalrådet och hans C-kompis nämner att man minsann byggt ny skola, nu bygger ny hall och förskola och därmed satsar stort på Rosersberg. Men dessa åtgärder har ju varit direkt nödvändiga p.g.a. mögelskador och fallfärdighet. Större satsningar på sporthallar, utomhusbad och vattenparker görs däremot överallt annars i kommunen. 

Majoriteten är också snabb med att kommentera att moderaterna minsann inte heller satsat på Rosersberg under tidigare år. Så kanske det är, men i  min värld är det viktigare att se framåt och jag tänker inte försvara vad moderaterna gjort, eller i det här fallet inte gjort, för Rosersberg. Mitt mål är att se till att det nu görs nåt istället och att Roserberg får sin del av kommunkakan. Det är ju därför jag har valt att vara engagerad i politiken.Jag är medveten om att Rosersberg är en liten del av Sigtuna kommun, men våra barn och ungdomar har faktiskt samma behov som i övriga kommunen. Att ha kommunala ungdomsgårdar i Märsta, Valsta och Sigtuna, men att inte kunna uppmuntra RIK att fortsätta driva gården och bidra med 50 000kr/år är under all kritik.                                                                                                      

ungdomarDet är toppen med cykelvägar och satsningar på industriområdet och det yttre skalet, men vi får inte glömma innehållet.

Kontraster

I tisdags kom vi hem från vår minisemester på Gotland.DSC01069

Morgonen började med ösregn och riktigt ruskväder, men sen skingrade sig molnen och vi beslutade oss för en promenad längs stranden.

Vår vanliga promenadväg låg halvt under vatten och vi fick gå på led för att undvika gyttjepölarna. Vi bor längs en grusväg som leder rakt ner mot en strand med utsikt mot Karlsöarna. Varje gång vi kommer runt kröken vid åkern och börjar skymta Lilla Karlsö fylls jag av en känsla av ro och känner hur kroppen tar ett djupt andetag och går ner ett par tusen varv.

DSC01079Det är så vackert där och varje årstid har sin egen charm. Nu kändes det som om vi var ensamma på jorden eller nästan som om vi var på en annan planet och utforskade den märkliga naturen.

Henke med sin kamera hittade fina motiv och barnen var på strålande humör. Jag njöt av vindens susande och havets brus och kände mig mer avslappnad än på länge. När jag funderade på hur avslappnad jag var, men ändå ägnade jobbet en snabb tanke och plötsligt råkade säga det högt, blev jag utskälld av hela familjen.

Så jag var tyst ett tag.

Vi gick en riktigt lång promenad och avslutade med ett familjefoto taget med självutlösare. Det roligaste är att se hur Henke försöker hitta lämplig plats att ställa kameran på.

DSC01089DSC01088

Efter promenaden packade vi ihop stugan för vintern och åkte till Visby och båten.

Även båtresan är annorlunda under lågsäsong. Stämningen är mycket lugnare, back-slick-gängen lyser med sin frånvaro och yrkeschaufförerna är fler.

Dagen efter small det till ordentligt och allt lugn från stranden var som bortblåst redan innan kl. 9. Hur kan det vara så? Kontrasten är helt otrolig och man skulle behöva långsammare anpassning till verkligheten efter såna här lugna semestrar. Lite mer som när barn ska skolas in på dagis och skola kanske? Första dagen efter semestern är man på jobbet i två timmar tillsammans med familjen, nästa dag kanske fyra utan familj, nästa sex timmar och därefter en hel dag.

Nu gick det från 0 till 100 på alldeles för kort tid och resten av veckan gick fortare än båtresan hem från lugnet.