Företagsamma barn finns!

För alla er som trott att företagsamma barn försvunnit i takt med tvns och datorns framfart måste jag berätta om min företagsamma dotter Matilda. fri

I lördags när jag kom hem från jobbet står hon och hennes kompis i vår verkstad och bygger nåt stort av kartonger och sopsäckar. Jag fick inte veta vad det var förrän det var klart.

De pysslade länge, men till slut blev de klara och berättade att det var deras kiosk. De skulle gå till pendelstationen och dela ut vatten till pendlarna. Till saken hör att det var lördag eftermiddag och det regnade. Alla ni som varit i eller sett Rosersbergs station vet att mängden pendlare vid ett sånt tillfälle är minimal.

Det spelade ingen roll. Har Matilda bestämt sig för en sak, så blir det oftast så. Både jag och Henke förberedde oss på att de skulle 1) inse att det var för jobbigt att släpa hela kiosken till stationen 2) vända när de kände regnet 3) komma hem besvikna över att ingen kom.

Vi hade fel på allt.

De var borta länge och när de till slut kom hem hade de tjänat 12.50, 2 eurocent och fått en autograf av den lokale kändisen från ”Mammas pojkar”…

Även med dagens penningvärde och bortskämda barn, var de överlyckliga och mycket nöjda med sin förtjänst. När jag nu ber om att få ta kort på kiosken, får jag ett bestämt nej – den är hemlig! Jag försöker ändå, men då svarar hon med att hon måste först fråga sin kollega. Den lilla verksamheten präglas av fin företagskultur och planerar redan för större försäljning när solen skiner och pendlarna är varma efter tågresan. Så alla ni rosersbergare som pendlar – nästa gång kan ni ha turen att mötas av en liten ambulerande kiosk  när ni ska åka tåg.

 

 

 

Fråga som engagerar – men hur?

Igår kväll var det då dags för Earth Hour igen. För mig är det en manifestation som inte har något värde och jag släckte inte. När jag skrev om detta på Facebook fick jag en snabb drös med kommentarer om att jag hade fel, men också ett flertal personer tryckte på gilla-knappen.  En annan facebook-kompis hade skrivit en liknande kommentar och fick snabbt över 20 kommentarer, både för och emot. lampor

Det är tydligt att det är en fråga som engagerar. Men hur?

Earth hour ska ”skicka en politisk signal till makthavare om att ta klimatfrågan på allvar”.

Jag är så naiv att jag faktiskt är övertygad om att en stor del, men givetvis långt ifrån alla, av världens politiker på ett eller annat sätt har klimatfrågan på sin agenda och är väl medvetna om hur viktig frågan är. Problemet är att den stora massan – alltså du, jag och våra grannar – måste ta detta på allvar och få in klimatproblemet i vår vardag. Och då är inte en futtig timme en lördagskväll rätt väg att gå.

Istället bör krutet läggas på forskning, utveckling av ny teknik och nya energikällor.

Vår kommun har köpt ett vindkraftverk för att försörja kommunen med förnybar energi. Eftersom vår kommun är hårt skuldsatt och köpet finansierades av ytterligare lån, tycker jag inte att det var ett klockrent beslut. Men jag gillar vindkraftverk och tycker att det var en bra markering att kommunen ställer sig positiv till vindkraften. Jag är därför positiv till köpet och hoppas att vi också kommer att få se ekonomiska besparingar och vinster, att vi gör miljövinster är jag däremot säker på.

Jag är också nöjd med att den moderatledda regeringen satt som mål att öka antalet vindkraftverk i Sverige från ca 900 till 6000 fram till år 2020. Det är såna mål som vi ska arbeta med och genom tydliga besked kommer vi att göra skillnad på riktigt. Vi vinner inget på att sluta använda energi, men vi ska tänka på hur och vilken form av energi vi använder.

DSC00550Personligen kommer jag också se över våra egna möjligheter att bli andelsägare i ett vindkraftverk och hade gärna haft ett eget på tomten om plats hade funnits.

På bilden ser ni utsikten från vår stuga på Gotland efter att man förra året byggt fem nya fina vindkraftverk utanför Klintehamn. Det är en njutning att gå på utedasset och titta på de rogivande vingarna.

Så istället för att lägga fokus på att släcka lampan en timme, hoppas jag att fler av er tänker större. Gnäll inte när man bygger för kollektivtrafik och uppmanar till att lämna bilen hemma, gnäll inte när man strävar efter kompostering och mindre sopberg, ställ krav på din arbetsplats och skola och påverka gärna din politiker, men glöm inte att du själv är en stor miljöbov.

Ja till politisk kampanj i gymnasieskolan!

ja 

Debatten om politiska partier ska ges tillträde i gymnasiskolorna pågår för fullt. För mig är det en självklarhet och jag hade undrat var de höll hus om de stängts ute på min tid.

Igår var jag hos frisören och hörde från en radio i bakgrunden nåt radioprogram där frågan diskuterades. Någon sa att det svenska folket kommer ändå överösas med politiska budskap och information, så skolorna borde få slippa detta.

Just det resonemanget är så långt ifrån klokt som det kan vara. Visst kommer det att märkas att det är valår, visst kommer de politiska partierna att synas och höras på gator och torg och visst kommer de som vill veta mer kunna få tag på information. Men det är inte det det handlar om.

Om de politiska partierna stängs ute från skolorna får de extrema och odemokratiska grupperna fri spelplan och kan mata ungdomarna med sina budskap, helt utan debatt och motargument. Att tro att ungdomar ska ”skonas” från politisk debatt genom att vägra partierna tillträde till skolorna är fel tänkt. Det är- tyvärr – inte många av våra skolelever som självmant och på sin fritid aktivt söker information om de olika politiska partierna, men om de förses med detta i sin dagliga skolmiljö blir ett ställningstagande mer naturligt. Närvaron av politiker och politiskt aktiva ungdomar kan väcka intresse och locka fler till engagemang. Kampanjförbudet på skolorna sätter enbart käppar i hjulen för ett mer utbrett samhällsengagemang och i värsta fall gynnar det de odemokratiska krafterna som inte tar hänsyn till förbudet.

Jag hoppas att de skolor som förbjuder debatten tar sitt förnuft till fånga och öppnar dörrarna. Vi behöver fler aktiva ungdomar inom politiken och vi måste bekämpa de främlingsfientliga grupperna som ändå kommer att fortsätta nästla sig in bland ungdomarna.

 Alla Facebook-medlemmar – visa ert stöd genom att gå med i gruppen ”Ja till politisk kampanj i gymnasieskolan”. Gruppen har efter bara en vecka över 1200 medlemmar från olika partier, åldersgrupper och landsändar, så frågan engagerar många.

Våren som försvann

I lördags kände jag för första gången på väldigt länge att jag skulle klara av en promenad. Knät kändes ok och det började finnas barmark att gå på.

Jag jobbade, handlade och hämtade Henke från Arlanda, så jag hann inte ut då, men planerade för en första efterlängtad promenad på söndagen.

När jag hämtade in tidningen på söndagsmorgonen var vädret mycket tristare än i lördags, men det var ändå ok vårluft. Sen plötsligt! Vad händer? Jo, det börjar snöa! Stora, tjocka, fluffiga snöflingor. Såna som man vill ha i december – inte i mars!

Vet ni hur vansinnigt arg jag blev då?images

Nu får det vara nog! Det ska inte komma 15cm ny tung snö i slutet på mars. Man ska hitta tussilagon då. Jag vill ha VÅÅÅÅR!

Om jag inte hade haft barn, jobb och andra förpliktelser, hade jag inte klivit ur sängen idag eller de närmaste dagarna. Jag hade dragit täcket över huvudet och kommit fram när snön smält och tussilagorna  tagit över vägkanterna.

Om nån säger att det är vackert ute idag när solen skiner och den vita snön gnistrar kommer jag att bli ännu argare. Det är inte vackert med snö i mars! Snö är vackert i december och januari, möjligtvis februari också. Men inte nu!

Jag vill ha VÅÅÅÅÅR!

Givande kvalitetsdag med mycket vitlök

Gårdagens kvalitetsdag med barn- och ungdomsnämnden var mycket intressant och välordnad. Tack för det alla inblandade! Tack också för den goda mezelunchen och grillmiddagen med mängder av vitlök – magen är sig inte lik än…

Det var givetvis intressant att träffa rektorerna på de förskolor/skolor som jag är kontaktpolitiker på, men det var också kul att träffa en gammal lärare från min skoltid som numera är rektor, barnens första dagisfröken, Matildas rektor och alla engagerade politiker.

Efter en genomgång av resultaten från kvalitetsredovisningarna delades vi in i mindre grupper och i vår grupp gick vi igenom resp verksamhets framgångsfaktorer och förbättringsmöjligheter följt av diskussioner om vad som känns viktigast att tänka på framöver.

imagesCAKIQTUISt Olofs skola i Sigtuna presenterade sitt sätt att arbeta med ”språket som verktyg” och det riktigt brann i ögonen på rektor Lena när hon berättade om det som hon kallade ”sin baby” och som varit en stor framgångsfaktor på skolan. Deras resultat är också ett av de bästa i kommunen och jag önskar att de kunde dela med sig av sitt sätt att arbeta även till andra kommundelar.

Skillnaderna i vår kommun är extra påtagliga i skolvärlden och ställer i viss mån till med besvär. Vår grupp, som bestod av kommundelen Sigtunas skolor, upplevde t.ex. en ny typ av elevunderlag p.g.a – eller kanske tack vare – stor inflyttning och skolvalet. För Sigtunas del tyckte man givetvis att det kan ses som positiv integration, men för andra kommundelar kan det uppfattas som negativ segregation. Vi tänker då framför allt på kommundelen Valsta. Man upplever att de elever från Valsta som väljer att söka sig till skolor i andra kommundelar är ofta de mest intresserade och har engagerade föräldrar som gör ett aktivt val och att de som blir kvar är de sämre och saknar engagemanget från föräldrarna. Det här är förstås inte generellt för alla, men det är en tråkig baksida av det fria skolvalet och något som kom upp både i vår Sigtuna-grupp och i Valsta-gruppen. imagesCAOJ9D5T

Sätt att jobba bort från detta är att ha mer samarbete mellan skolorna i de olika kommundelarna, kanske elev- och lärarutbyten och givetvis tydlig information till elever och föräldrar om värdet att engagera sig i skolvalet. Därmed inte sagt att vi politiker ska sätta detaljmål för hur skolorna ska driva sin verksamhet. Men vi måste uppmuntra elever och föräldrar som idag struntar i skolvalet, att faktiskt sätta sig in i valet som handlar om vad som är bäst för dem själva. Våra kommuninvånare måste inse att skolvalet är för individens eget bästa och till för att utnyttjas av såväl duktiga och ambitiösa elever som av de lite svagare och mindre studiemotiverade. Konkurrens är något positivt även i skolvärlden.

Vi måste också uppmuntra våra rektorer och lärare att blanda skolorna över gränserna, kanske genom enkla aktiviteter som utflykter eller idrottsmästerskap då både personal och elever får chans att lära känna varandra. Idag kan man möta barn i Rosersberg som tycker att det är en helt annan värld i t.ex. Valsta och sån inställning måste vi jobba bort ifrån.

Det finns mycket att tänka på. Många spännande idéer kom fram igår och jag tror att jag kommer att lära mig massor av kontaktpolitikerskapet och förhoppningsvis hitta nya givande lösningar.

Överkokt

Ikväll ska jag egentligen inte alls blogga.

Jag ska sova. Jag måste sova för att orka med denna vecka. Jag jobbar sex dagar av sju, har fyra möten på tre kvällar, en valkampanj och Henke är i Miami. Jag har två barn och de har innebandymatcher, scoututflykt och läxor. Livspussel

Hmmmm, går det ihop?

Nja, eller nä, eller egentligen inte.  Men det är det pussel som jag valt att lägga och vill få ihop.

Det har faktiskt börjat riktigt bra med en grymt effektiv måndagsförmiddag och ett trevligt hembesök hos potentiella badrumskunder.

Kvällens kommunstyrelsesammanträde var också ett av de bättre och ordföranden visade sin något mindre arroganta sida. Ärendena var inga kioskvältare och mötet var över innan 21 som jag hade satt som gräns ikväll.

Jag hann därför hem innan läggdags och kunde skjutsa hem min stackars mamma som fått halka ut på isfläckarna för att ställa upp som den räddande mormor hon är och lagat mat till barnen och hjälpt till med läxor. Vad hade jag gjort utan henne?

Imorgon, efter en halv dags arbete med revision på jobbet, ska jag delta i barn- och ungdomsnämndens kvalitetsdag och förhoppningsvis få matnyttig information om de olika verksamhetsområdena, träffa rektorer och andra inblandade.

Jag är nybliven kontaktpolitiker för Munkebo, S:ta Gertrud, Rävsta, Graniten och Videknopparnas förskola i Sigtuna och har fått en bunt med kvalitetsredovisningar från dessa skolor/förskolor. Intressant läsning och det kliar i fingrarna för att få ta del av ännu mer info om resp. verksamhetsområde.

Jag ser också mycket fram emot att bli varm i kläderna som kontaktpolitiker och hoppas kunna bidra med mina åsikter och fungera som ett bollblank, om behov för det finns bland personal, verksamhetschefer och föräldrar.

Kvällen kommer att avslutas med barn- och ungdomsnämndens sammanträde då vi ska fastställa de styrkort som vi gemensamt arbetat fram på de senaste nämndmötena och som ska ligga till grund för förvaltningens arbete. Också det känns spännande och det ska bli mycket intressant att följa utvecklingen av arbetet mot målen som vi satt.

Jag hoppas att målen kommer att uppfattas som tydliga och att kunskap äntligen kommer i fokus. Det kommer det åtminstone att göra när Alliansen vinner valet i höst. Det är nämligen här bristerna i skolpolitiken har funnits  i Sigtuna kommun under de senaste åren. Politiker har bakbundit rektorer, rektorerna har varit otydliga – i vissa fall osynliga, lärare har inte fått fokusera på sin undervisning, ofta p.g.a. oordning i klassrummen och korridorerna och de stackars eleverna har inte förstått vikten av lärandet eftersom det uppfattats som fult och orättvist att ställa krav.

Det är också de här frågorna som ger mig energi och motivation till att vilja vara politiker och ibland vara helt överkokt och sakna ca 10 timmar på dygnet!

MSC Fantasia – here we come!

Idag njuter jag av en avslappnad söndag efter en spännande vecka.

Veckan började med ett par tuffa arbetsdagar som jag redan bloggat om och i onsdags hade moderaterna sin nomineringsstämma, då jag fick den hedrande tredjeplatsen som jag också redan berättat om genom pressmeddelandet nedan. 8443

Samtidigt har Henke, genom ihärdigt mailande och ringande, äntligen lyckats få napp på en kryssning för hela familjen!

Han brukar få olika kryssningserbjudanden för branschfolk och vi har ett stort antal gånger försökt boka en, men hittills utan framgång. 

Men nu har vi alltså lyckats och den 30 april seglar vi ut från Barcelona med MSC Fantasia för en 8-dagars Medelhavstripp!

Det känns helt ok :-)

Igår åkte Henke till Miami på en årlig kryssningskonferens och det känns alltid lite extra surt när han åker på den. Jag tycker nämligen att det är helt rätt tid att lämna Sverige för att få njuta av sol och värme, istället för att halka runt på isfläckar och irritera sig på att våren inte kommer tillräckligt snabbt.

Vi hade först tänkt följa med honom för lite familjesemester, som vi gjort ett par gånger tidigare. Men valde att inte göra det, utan planerade istället för en påsklovsresa. Problemet var att vi inte hittade nåt resmål som vi alla var nöjda med. 5664Dvs. både vi och plånboken…

För nån vecka sedan, dök det så upp ett kryssningserbjudande. Henke kastade sig på mailen, men återigen var allt fullbokat efter nån timme bara.

Det gick ett par dagar och så plötsligt fick han ett nytt erbjudande. Efter mängder av mail och telefonsamtal var resan äntligen vår!

Det ska bli så härligt! Vi blir tvungna till att slappa, äta och dricka gott, umgås med varandra och bara njuta av att fraktas runt mellan intressanta resmål runt Medelhavet. Det känns också okej att vi, pga alla turer med misslyckade bokningar, blev uppgraderade och får en hytt med egen balkong på 13e däck…

På nåt sätt känns det lite lättare att stå ut med alla långa arbetsdagar och sena möten nu när jag har det här att se fram emot. 

Moderaternas valsedel fastställd!

 

PRESSMEDDELANDE

Moderaterna i Sigtunabygden
2010-03-11


Igår höll Moderaterna i Sigtunabygden nomineringsstämma för att fastställa valsedeln till kommunvalet den 19 september. Stämman följde valberedningens förslag. Nuvarande oppositionsrådet Henrik Kelfve valdes till första namn följd av Mats Weibull och Helle Nyman Ahlqvist.

-    Sigtuna kommun behöver en ny positiv, framtidsinriktad och lösningsfokuserad ledning. Moderaterna har nu fastställt en stark laguppställning med bredd, erfarenhet och ungdomlig entusiasm. Jag är mycket taggad på att få leda Moderaterna och Alliansen till en valseger i höst. Det är stort att få detta förtroende och jag kommer göra allt för att leva upp till förväntningarna, säger Henrik Kelfve (M).
–    Moderaterna sätter alltid individen före systemet. Vi vill leda samhällsutvecklingen så att vi skapar en spännande, dynamisk och trygg kommun, säger Mats Weibull (M).
–    Skolan i Sigtuna kommun har stora bekymmer som bottnar i otydligt politiskt ledarskap. Vår enskilt största utmaning är att vända den negativa trenden så att vi tillvaratar barns nyfikenhet och ger alla goda möjligheter att uppnå kunskapsmålen. Vi vill skapa en skola i toppklass där trygghet och kunskap är i fokus, säger Helle Nyman Ahlqvist (M).

henrik-mats-helle
 

“Topp 10″

1. Henrik Kelfve, 37, Steningehöjden
2. Mats Weibull, 63, Sigtuna
3. Helle Nyman-Ahlqvist, 40, Rosersberg
4. Rolf Jangbratt, 68, Sigtuna stad
5. Adam Wretler, 26, Bärmö
6. Louise Skeppare, 73, Sigtuna
7. Lars-Göran Sörqvist, 62, Sigtuna
8. Elias Saouk, 35, Märsta
9. Gunilla Holmgren, 58, Sigtuna
10. Hanne Luukkonen-Konradsson, 31, Sigtuna


 

För mer information
Henrik Kelfve (M)                        tel 0733-607170
Mats Weibull (M)                         tel 0708-410275
Helle Nyman Ahlqvist (M)            tel 0768-000334

Min arbetsplats – ett framtidsföretag

liggandeloggaIdag har min dag varit minst sagt intensiv.

Dagen började med försenade leveranser, krossat klinkers, stress, stress och lite mer stress.

Den mesta stressen beror på att min närmaste kollega är sjuk och vi just nu har fyra badrumsbyggen på gång samtidigt och jag inte har kontroll över alla moment eller varenda liten rördel i renoveringarna utan hans hjälp. Dessutom skulle vi ha strategimöte med vår styrelseordförande och hela ledningen skulle vara borta från kontoret i 24 timmar. 

Det kändes inte bra alls.

Med blodsmak i munnen och kramp i magen lyckades jag rådda runt och släcka några mindre bränder innan det var dags att åka till ”32 rum &  kök” i Sigtuna. Eftersom tiden är knapp för oss alla och vi bor i ett konferens-Mecka åkte vi inte längre bort än så för mötet. Det känns lite märkligt att bo på hotell bara ca en mil hemifrån…

Konferensdagen inleddes med en suveränt god lunch kombinerad med en soldränkt, isig och fullkomligt underbar utsikt över Mälaren. ”32 rum & kök” är ett litet charmigt hotell med konferensmöjligheter precis vid Mälarens strand i Sigtuna och maten är fantastisk. 

Efter lunch var det dags för företagets strategiska plan. Jag har inte jobbat ett år i branschen än och var lite för stressad för att ta uppgiften på rätt sätt. Magknipen var tydlig och luften räckte inte riktigt till i början då jag mest satt och tänkte på badrummen som inte växte fram som de skulle. Men sen…plötsligt kände jag att det blev mycket lättare att andas och idéerna växte fram för hur vi ska kunna bli ännu bättre på det vi gör och hur vi ska kunna lyfta företaget ännu mer. 

Nu tänker säkert många av er att: ”oj, det företaget kan vi inte anlita, det verkar osäkert!” Men, nej, det är inte osäkert, att anlita oss är precis vad ni ska göra! Särskilt om ni bor i vårt område, dvs. Sigtuna, Knivsta och Upplands Väsby kommun. Vi har en stark position inom vår bransch, vår personal har ett stort kunnande inom sitt område och vi vågar anställa personal för att hinna med det vi har tagit på oss att göra. Vår VD är drivande och entusiasmerande och han jobbar hårt för att föra sitt företag framåt. Jag skulle faktiskt kunna kopiera Sigtunamoderaternas ledord till vårt företags ledord – positiva, framtidsinriktade och lösningsorienterade. Jag tror att det vi upplever när det kör ihop sig är växtvärk. Imorgon ska vi behandla den och gå in i nästa fas.