Ny hobby

Oj, va det var svårt att blogga på semestern i år! Får liksom inte tid till det helt enkelt. Det hänger nog ihop med att jag verkligen tar ledigt, uppkopplingen i stugan krånglar och jag är ett år äldre och är mycket, mycket tröttare på kvällarna…fast det där sista erkänner jag egentligen inte IRL…

Idag måste jag skriva lite för jag har upplevt något som jag aldrig trodde att jag skulle göra och ännu mindre trodde jag att jag skulle gilla. Jag var väldigt, väldigt skeptisk när det väl var ett faktum att jag skulle vara tvungen att köra för att hela familjen och hela sällskapet skulle vara nöjda.

Jag har kört buggy. Eller rättare sagt – jag har kört racer-bagge-safari på Gotland. I närmare fem timmar, iförd hjälm och overall.

Det är liksom inte jag.

Henke och barnen blev grymt imponerade och Matilda sa att ”mamma är galnare än man tror”. Det säger en hel del.

 Men det var så kul! Jag som knappt vågar cykla i nerförsbackar skrattade så jag tjöt när vi susade nerför kalkstensstigarna på Tofta skjutfält och sladdade fram på de smala vägarna på klintkusten.

Äventyret rekommenderas alla med körkort och minsta intresse för att göra nåt annat än att besöka krukmakerier och stenugnsbagerier på ön.

Bara man kan hitta gasen med ena foten och bromsen med andra och inte blir rädd när guiden skäller på en när man lyckas tappa bort honom i gränderna i Visbys innerstad – som vi självklart också skulle besöka för att hjälpa till med marknadsföringen – så klarar man detta äventyr och får uppleva den gotländska naturen på ett annorlunda sätt.

Ord är nästan överflödiga och jag visar er lite bilder istället.

Tänka fritt

Jag måste fortsätta skriva om det märkliga tänket och prioriteringarna som görs av Sigtuna kommuns nuvarande majoritet.

I de fullkomligt underbara sommardagarnas tid är det självklart trevligt att ha ett utomhusbad att gå till och att det är mycket folk på Midgårdsbadet dessa dagar är inte särskilt konstigt.

Men vår kommun som ligger fint placerad längs Mälarens strand har ju inte direkt saknat badplatser och jag kan inte låta bli att reflektera över varför badet byggdes just nu.

Skolornas resultat hamnar långt efter andra kommuners skolor, skadegörelsen är påtaglig och kommunen är segregerad. Istället för att göra nåt åt dessa problem satsar man alltså drygt 40miljoner på en pool. En pool som placeras bredvid den mest trafikerade vägen i hela kommunen.

40 miljoner. Eller hur mycket är det egentligen? Man kan i dagarna läsa att det ska utredas hur mycket badet egentligen kommer att kosta. Med det inte sagt att det kostat mer än beräknat, men man har inte riktigt kläm på vad det har kostat. Mitt i bygget kom man dessutom plötsligt på att man inte kunde bygga omklädningsrummen som planerat för det hade man inte råd med. Hmmmm, det kunde väl inte ha någonting att göra med att man visste att själva poolen skulle uppmärksammas och falla kommuninvånarna i smaken, men att ett omklädningsrum kunde man lätt prioritera bort?

Ja, varför inte? Strunta i omklädningsrummet och använd pengarna som en pott till nåt annat skrytbygge som man kan blända kommuninvånarna med inför valet.

Märsta centrum kanske?

Plötsligt tror man nämligen att fastighetsägaren, som under flera år drivit vårt centrum utan att lyckas fylla lokalerna, fullständigt misslyckats med att få centrumet att locka och leva och utan att ens vara i närheten av att kunna konkurrera med grannkommunernas centrum, ska kunna driva ett nytt klimatsmart centrum som ska lyfta hela kommunen.

Troligt.

Nej, jag tror inte på det här.

MEN – med det absolut inte sagt att jag inte tycker att vi måste göra nåt åt Märsta centrum. Tvärtom. Kommunens härskare som presenterade idéen för Märsta centrum som ”ett av de viktigaste beskeden under sin tid vid makten” försöker hela tiden pränta in i kommuninvånarna att ”moderaterna säger nej”. Men han har så fel med det påståendet att det nästan är löjligt. Moderaterna säger långt ifrån nej till en satsning på Märsta centrum. Frågan är hur satsningen ska se ut?

Vad det handlar om är att moderaterna vågar tänka utanför ramarna. Alliansen i Sigtuna vågar tänka utanför ramarna. Vi vågar tänka annorlunda än den ensamstyrande härskaren som bländar kommuninvånarna med sina monument. Men det är givetvis svårt, mycket svårt för honom att acceptera och därför är det bäst att inte diskutera ärendena alls. Det är mycket lättare att köra över och tysta än att ge plats för fler idéer och diskussion.

Jag tycker att det finns mycket som är bra med förslaget för det nya Märsta centrum, men det finns ett avgörande fel – läget.

Nej, istället för att ha två kassa centrum på ca 1 kilometers avstånd från varandra, tycker jag att man borde ”bygga bort” både Valsta och Märsta centrum och istället placera ett nytt, fräscht och attraktivt centrum i anslutning till Märsta station. Områdena vid Märsta och Valsta centrum kan bebyggas med nya bostäder och möjligtvis varsin livsmedelsbutik, men den stora handels- och mötesplatsen borde ligga vid kommunens gemensamma knytpunkt – stationen.

Tänk om alla kommuninvånare som pendlar till Arlanda, Uppsala och givetvis längs hela pendellinjen och till Stockholm, kunde handla sin vinflaska, hämta sin medicin, köpa nya stövlar och matsäck till barnens utflykt och lämna tillbaka sin lånade ljudbok på biblioteket på vägen till eller från jobbet istället för att göra det i stan eller ta bilen för att göra det på lördagen. Det skulle vara både tidseffektivt och miljövänligt. Kanske skulle det t.o.m. locka nya kunder från grannkommunerna och få pendlarna som jobbar på t.ex. Arlanda och byter till bussen vid Märsta station, att handla i vår kommun.

Tänk Sollentuna centrum (bilden) – ett fantastiskt centrum i direkt anslutning till pendelstationen. Varför kan Sollentuna och inte Sigtuna?

Lite småvarmt

OJ.

Oj, vilken värme det blev – bilden visar vår termometer ca kl 8.30 en morgon i stugan.

När jag skrev mitt förra inlägg var jag på Gotland och deltog bl.a. i Almedalens aktiviteter i strålande solsken och underbar värme.

Mitt mål och min fulla övertygelse då var att jag skulle sammanfatta mina dagar och spännande seminarier med blogginlägg varje kväll.

Ack, så fel jag hade! Med ca 30grader, inte ett moln på himlen, 1400 seminarier och ljummet havsvatten kändes datorn rätt ointressant. Visserligen klämde jag lite på den varje dag, men att samla tankarna för att få ihop nåt någorlunda intressant var omöjligt. Dessutom svällde fingrarna så mycket av värmen att jag snubblade på varje tangent och det blev en enorm kraftansträngning att försöka skriva.

Nu är jag tillbaka i Rosersberg och har jobbat i fyra dagar. Det är tungt. De tre första dagarna var jag helt färdig på kvällarna. Huset har varit som en stor bastu och sovrummet som ett klibbigt hotellrum i nån bortglömd del av världen där luftkonditioneringen ännu inte upptäckts. Pinsamt när jag själv jobbar i en Comfort-butik med en slogan som ”Comfort – specialisterna på vatten och värme” – eller det förstås, det beror ju på hur man tolkar ”specialist på värme”…

Ikväll är första kvällen som man kan andas normalt i utvalda delar av huset och jag kände mig tvungen att skriva ett litet inlägg.

Jag har massor jag vill skriva om från Almedalen, men det får vänta lite. Jag måste nämligen kommentera att det varit invigning av det nya badet i Märsta, Midgårdsbadet.

Det är ett utomhusbad som kommunens S+C+Mp-majoritet lagt ner närmare 60 miljoner på istället för att satsa på vettig infrastruktur, bättre skolor och tryggare miljö i en kommun som halkar allt mer och mer efter i alla kommunjämförelser.

Visst är det trevligt att bada när det – som omväxling – är badväder varje dag, men kunde man inte istället använt knappt hälften av pengarna och gjort iordning våra naturliga badplatser runt Mälaren och då också haft flera miljoner över till både skolor och trygghet?

Så hade en Alliansledd kommunmajoritet tänkt.

När Alliansen i höst får kommuninvånarnas förtroende att visa att VI KAN BÄTTRE, kommer vi givetvis inte att fylla igen poolerna på Midgårdsvallen och stänga området, men vi kommer inte att fortsätta strö enorma summor på skrytbyggen och leta med ljus och lykta efter nya band att klippa. Nej, vi ser fram emot att leda kommunen uppåt på kommunrankingarna och lägga pengar på de verksamheter som verkligen behöver det.

Våra kommuninvånare är i behov av annat än en pool.

 

83 miljoner elever kan inte ha fel!

Idag skulle Henke  jobba i Stockholms hamns monter och jag ville mingla. Jag hade hittat ett och annat seminarium – bland de 1400 som erbjöds! – som jag tyckte verkade intressant och fastnade lite extra mycket för ”Rätt rektor i rättan tid” som arrangerades av Sveriges skolledarförbund.


Seminariet började med en föreläsning av professor Mikael Alexandersson från Göteborgs universitet som är en av Sveriges mest kända forskare på skolområdet. Jag missade lite i början, men fastnade fort för många av hans teorier.
Han presenterade bl.a. vilka åtgärder som har starkast, måttligast eller inga alls effekter på resultaten i skolan utifrån 52 000 studier som gjorts på 83 miljoner elever – varför göra det i liten skala?

Hursomhelst – för mig föga förvånande var att de åtgärder eller fokusområden som hade starkast effekt för elevernas kunskapsuppfyllelse var följande:

 • lugn och ro i klassrummet
 • utvärdering av lärarnas undervisning
 • undervisning i högre takt för begåvade elever
 • fonetisk träning för läsinlärning

Ja, just det. Är någon förvånad eller tycker att det är konstigt att detta är nåt som påverkar elevernas kunskapsresultat positivt?

Det som hade inga alls effekter var:

 • åldersblandade klasser
 • problembaserad inlärning
 • elever bestämmer själv över sin inlärning
 • mentorskap istället för tydliga lärare
 • metodisk inlärning

Nej just det. Är någon förvånad?

Det som hade direkt effekt på undervisningen och resultaten var:

 • lärarens krav
 • lärarens kontroll av elevernas kunskap

M.a.o. läraren är den viktigaste faktorn för elevernas kunskapsmåluppfyllelse.

För mig är detta självklarheter och jag kan för mitt liv inte acceptera att det har gått så fel med den svenska skolan. Att jag fick växa upp med 70-80-talets flumskola och mer fokus på kuddar till myshörnan än mina reslutat på matteproven är ju bara att acceptera nu, men mina barn ska minsann få det bättre. De ska få känna krav från sina lärare och de ska få utmaningar att kämpa med. Det kommer de få glädje och nytta av i sina yrkesliv.

De svenska lärarnas status är lägre än i många andra europeiska länder, de svenska rektorernas löner är hälften av t.ex. de danska rektorernas och de begåvade eleverna måsta ”vänta på” de mindre begåvade som får all fokus.

Detta måste vi ändra på. Vi måste höja lärarstatusen – självklart ska utbildning löna sig och självklart ska lärarnas löner ska vara konkurrenskraftiga . Vi måste låta rektorerna vara pedagogiska ledare med rätt ersättning för deras viktiga ledarroll och vi ska satsa på mer forskning om ledarskap i skolan.

Seminariet avslutades med frågor och diskussion med bl.a. Sveriges skolledarförbunds ordförande Lars Flodin, som arrangerade seminariet och för övrigt uttryckte sitt och förbundets positiva syn på friskolor, och en rektor från Stockholm – minns tyvärr varken namn eller skola – och Alexandersson som alla var överens om att rektorns roll har ökat och att vi måste få in mer resultatfokus i våra svenska skolor. Alexandersson sammanfattade seminariet med att bl.a. understryka värdet av kombinationen av entreprenörskap och bildning som en viktig grund för rektorns roll.

Än en gång fick jag ny energi och viljan att förbättra Sigtuna kommuns skolor fick fart.  Jag säger inte att våra lärare och rektorer är dåliga. Jag säger inte heller att eleverna är dåliga. Men jag säger att ledarskapet fokuserar på fel saker och våra rektorer jobabr med fel förutsättningar.

Vi måste låta våra rektorer driva sina resp. skolor som tydliga ledare och deras vilja att påverka arbets- och studiemiljön och verksamheten på deras skolor måste uppmuntras. Vi måste våga  jämföra våra skolor och vi ska självklart uppmuntra fristående alternativ som ett komplement till de kommunala.

Det känns som om jag skulle kunna fortsätta skriva om detta i all oändlighet, men jag har planerat nästa seminarium kl. 08.30 imorgon och måste få vila både hjärnan och fötterna lite innan dess.

Avslutar dagens inlägg med en bild på huset som under Almedalsveckan har rollen som Alliansens hus och som invigdes i eftermiddags.

Fredriks dag gav mig ny energi!

Även den andra morgonen i stugan bjöd på strålande sol och till det en mycket bra artikel i DN av Fredrik Reinfeldt. Han skriver om Moderaternas övertagande som samhällsbärande parti. Det var glädjande, lugnande och uppmuntrande ord inför valrörelsen.

Ett stycke som fick mig att reagera lite extra var följande:

”Det är en paradox att vi i Sverige, en av världens mest rotade demokratier med ett omfattande grenverk av organisationer, fackförbund och intresseorganisationer, har så många människor som upplever sig stå vid sidan av.”

Den texten får mig att undra över varför det är på det viset i Sverige? Vad är det för fel på vår politik och våra politiker? Varför blir inte fler engagerade inom politiken och inser värdet av ett personligt engagemang? Varför har inte politiker insett vad som är viktigt? Hur kan särintresset ha kunnat hamna före allmänintresset?

”En bärande del i Moderaternas förnyelse var att göra upp med partipolitikens ofta förhärskande tanke om att vara ett parti enbart till för några få eller särskilt utvalda grupper.”

Bra. Det är bra. De nya moderaterna är på rätt väg och behöver få minst en mandatperiod till att visa att de kan. Jag är övertygad om att de kan leda Sverige in i framtiden och ändra människors syn på politik. ”Vanliga svenskar” ska inte behöva känna att de står utanför och att politiker talar över deras huvuden.

Jag blev definitivt taggad att artikeln och fick ny energi inför valrörelsen.

Min dag fortsatte på stranden. Underbar värme och Östersjöns vatten var ljuvligt! Jag trodde inte att det skulle vara så varmt, men jag kunde var i länge, länge och njuta utan att vilja lämna den härliga svalkan i vattnet.

På eftermiddagen åkte vi till Visby för att lyssna på Fredrik i Almedalen. Vi började med att besöka svärmor Inez och svärfar Uffes nyinköpta lägenhet. Den blir en perfekt övernattningslägenhet för oss. :-)

Vi fortsatte med en god middag på den indiska kvarterskrogen Village Tandoori som ligger i samma hus som lägenheten. De bjöd på mycket god indisk mat och servicen var bra, så det blir definitivt fler besök där också.

Sen var det då dags för Fredriks tal i Almedalen. Vi fick bra platser vid sidan av scenen och solen sken fortfarande.  Efter lite förmusik kom Fredrik in på scen och höll ett fantastiskt tal.

Han var avslappnad, glad och kändes spontan. Det som retorikexperterna i media är ”chockade över” var faktiskt tydligt och smittade av sig. Jag fick återigen en rejäl dos ny energi av honom och kände att nu vinner vi valet!

Budskapet om att inte lova några skattesänkningar nästa år upplever inte jag som något märkligt eller upprörande. Det visar att vi har en regering som vet vad de håller på med och att de vet hur de kan fortsätta att hålla landet flytande och vara ett föregångsland utan att fiska röster med löften om ogenomtänkta skattesänkningar.

Hans fyndigt formulerade känga till det rödgröna experimentets politik var också så där lagom elak och prickade helt rätt. Ingen vettig människa kan väl tycka nåt annat!?

Sammanfattningsvis – denna dag fylld med massor av stark sol och en fantastisk Fredrik har gett mig en enorm energikick, så nu ger jag järnet och vinner valet!

Alla goda ting är 3 – semester, familj, politik

Jag har semester. En fantastiskt efterlängtad vecka och hittills med det bästa vädret på väldigt länge – det är inte ofta semestern börjar med värmerekord!

Igår kväll pressade vi in alla resväskor, golfbagar, skor, datorer, böcker och oss själva i bilen för avresan mot Sveriges vackraste ö. Trots att vi vetat om denna resa länge, lyckades vi vara för sent ute med bokningen och hamnade på en avresa från Nynäshamn kl. 23.30. 

Jag har i min enfald trott att när barnen växer upp minskar antalet saker man måste ha med sig när man reser. De gånger som jag har funderat på det och släpat blöjpaket, galonbyxor, resesängar och gosedjur tänkte jag aldrig på möjligheten (risken???) att hela övriga familjen skulle börja spela golf. Herregud – va med prylar man kan behöva!

Med baktung bil, men tomma magar åkte vi till Nynäshamn i god tid innan båten skulle gå och åt en sen middag på  Restaurang Kroken . Det kan rekommenderas. Jag tog Moules marineres med en god Landsort Lager till och det var nog de godaste musslor jag ätit. Stora, feta och alldeles underbara!

Sen kom vi ombord på båten och kampen om bästa liggplats i hytten började. Henke byggde en förlängning med hjälp av en stol, jag tog en flytväst till kudde, Matilda lade sig på min mage och Aksel satte sig i nån märklig ställning som han tyckte funkade. Efter mycket stånkande och stönande somnade vi alla till slut och fick ca 2,5 timmars sömn innan vi krokiga, ilskna och stela kravlade oss ner till bilen igen.

Då plötsligt blir alla pigga. När vi kör av båten ser vi hur solen börjar gå upp och det är helt vindstilla och varmt i luften när vi kommer fram till stugan i Mulde.

Efter att ha släpat in alla väskorna känner jag det totala lugnet och den efterlängtade semestern har börjat.

 

Nu, efter den första lata dagen, sitter jag i stugan med ett glas likör, Matilda har lagt sig, Aksel tittar på fotbolls-VM och Henke är på klassåterträff i Klintehamn.

Jag bloggar och förbereder mig för Almedalsveckan som inleds av Fredrik imorgon. Det ska vi givetvis vara med på. T.o.m. min svärmor ska följa med och lyssna på vår nuvarande och näste statsminister, vilket glädjer mig lite extra mycket eftersom hon ännu inte riktigt insett att det är han som ska få hennes röst i valet. Jag tror dock inte att jag behöver lägga ner all min energi på att få henne att förstå det, det kommer nog min svärfar ta hand om ;-)

Min svärmor är däremot väldigt duktig på trädgårdsfix och idag har jag kunnat njuta av hennes rabatter och stenpartier i en skön liggande ställning på solstolen med en hög tidningar. Här bredvid ser ni en bild på min utsikt i förmiddags…

Om inte jag eller datorn smälter bort kommer jag att ge rapporter från Almedalsveckan och de olika evenemangen som jag planerar delta i. Titta gärna hit igen snart!

Sigtuna är underbart!

Igår sommarjobbade både Matilda och Aksel hos mig.

Vi bestämde oss för att luncha i Sigtuna och hamnade på den fantastiska Lanthandeln Äkta som jag bloggat om tidigare. Butiken har utökat sin verksamhet och ligger numera på Stora Gatan och har matservering.

Aksel fastnade för kalvstek med gräddsås, Matilda kastade sig över en grillad bruschetta med salami och jag tog kalops och potatis för det får jag ALDRIG hemma eftersom barnen ”inte gillar trådigt kött”. OJ,va det var gott! Till de utsökta matportionerna fick man ljuvligt bröd och en fin sallad och allt kändes verkligen äkta. En lunch där rekommenderas varmt!

Efteråt skulle vi ta en kort ”smälta maten-promenad”, men hamnade efter endast ett par steg i butiken OkiDoki som ligger granne med Äkta. Jag visste att den fanns, men hade aldrig tidigare varit där.

Matilda upplyste mig bestämt att vi behövde ju köpa dop-present till den nye kusinen på Gotland och tvingade in mig, trots att jag ville promenera lite istället.

Men oj, va bra det var att hon lyckades få in mig i den butiken!

Vi hittade en perfekt present till lille Lukas och jag upptäckte att de också hade fina damkläder i butiken.

När jag stod vid kassan och skulle betala fick jag syn på en toppenfin klänning som jag kände att jag bara måste ha. Eftersom vi var lite stressade, ryckte jag åt mig den utan att prova och bad att få återkomma om det blev fel.

Det blev fel. Jag bestämde mig därför för att åka dit idag på lunchen igen och byta till en annan storlek, för klänningen var underbar och den ville jag ju absolut ha.

När jag så idag står framför väggen fylld med underbara damkläder och ber om en mindre storlek inser jag att jag vill ju ha mer! Ser bl.a. en till likadan klänning i en annan färg som jag ber säljaren ta ner och börjar samtidigt plocka på mig massor med andra fina plagg.

När jag väl beger mig mot provhytten, tänker jag att det här är väl som vanligt  – dvs. det mesta ser fint ut när det hänger i butiken, men när de kommer på mig blir det fel.

Men nej. De här plaggen var tydligen sydda för mig – allihopa. Det slutade med att jag handlade för mer än jag nånsin gjort på ett och samma tillfälle och är helt lycklig!

Jag uppmanar ALLA tjejer, okej, kanske er som är 30+ (vägrar säga 35+…) att besöka butiken och shoppa hela sommarens garderob.  Jag längtar redan tillbaka och kommer på saker som jag missade få med mig ut ur butiken.

Att säljaren var trevlig, kändes professionell och genuint nöjd med kläderna och att butiksmiljön var underbar gjorde inte heller saken sämre.

Efter shopping-orgien insåg jag att min lunchtid var slut och det blev en Raw food-sallad från Äkta idag också. Den var minst lika god som kalopsen.