Valborg vs Newroz?

Det finns en sak till som jag funderat på de senaste dagarna och som är värt att blogga om just idag.

Direkt när jag scrollade igenom Facebook till frukosten alldeles nyss, fick jag det dessutom bekräftat att det inte bara är jag som funderat över detta. Debatten och kommentarerna visar att fler än jag höjer på ögonbrynen över faktumet att Sigtuna kommuns skolor har öppet idag. Idag är det valborgsmässoafton och måndag. Imorgon är det således första maj och – vilket i och för sig kan diskuteras om det är rätt att fortsätta med i all evighet (!?) – en ledig dag för hela landet, ja, faktiskt en av de allra rödaste dagarna på året…Det gör idag till en sk. klämdag som många föräldrar säkerligen försöker vara lediga på för att få en långhelg. Då väljer Sigtuna kommun att ha skolorna öppna som vanligt och långhelgen med familjen sprack.

Det är självklart inte alla som är lediga idag – det förstår jag också utan att ni behöver kommentera det – men jag tror nog att många är det. Eller åtminstone gärna hade varit det om barnen varit lediga. Alldeles, alldeles säkert är det många, många fler som väljer att ta ledigt idag än onsdagen den 21 mars. Då skulle nämligen Sigtuna kommuns alla skolbarn stanna hemma och fira Newroz. Det har kommunens socialdemokratiska ledning beslutat.

Att skolbussarna gick tomma den dagen och inte går alls idag när skolorna är öppna tar man ingen hänsyn till. Att föräldrarna har svårt att få ledigt för att fira Newroz mitt i veckan i mars är inte viktigt för s-ledningen. Att Sigtuna kommunhus har halvdag och stänger kl. 13.00 idag är helt naturligt när skolorna får ha öppet som vanligt.

Tänk om Sigtuna kommunledning någon gång kunde inse att verksamheterna i många frågor kan ta ansvar för sig själva och planera efter sitt eget behov. Varför inte göra som Sollentuna kommun t.ex. Där lägger respektive skola ut lov- och studiedagar. ”Rektor beslutar om elever och föräldrar själva helt eller delvis skall få välja tid för övriga lovdagar eller om dessa lovdagar skall placeras gemensamt för hela skolan.” Men, nej, det skulle ju inte fungera i Sigtuna kommun. Här är det bäst att kommunledningen bestämmer allt, ner på minsta detaljnivå och bevare oss väl för valfrihet och verksamhetsledare med egen initiativförmåga!

För mig är det helt obegripligt att göra så här. Det finns ingenting som kan få mig att förstå att det är bättre att stänga skolorna för Newroz, som ett fåtal överhuvudtaget känner till, istället för att lägga den lediga dagen på en sån här traditionell klämdag. Försök inte heller att få mig att framstå som motståndare till integration eller ”nya svenska traditioner” efter detta uttalande. Det här är helt enkelt ett steg i fel riktning.

Trevlig valborg!

Vintern raaaasar

Valborgsmässoafton.

När jag var liten betydde det valborgseld vid fotbollsplanerna på Aspvägen och tivoli i Märsta Centrum, när jag pluggade i Uppsala betydde det champagnefrukost, sillunch, champagnegalopp och fest tills man stupade. Minnena från valborgsmässofirandet i Uppsala är både väldigt starka och hmmm, väldigt luddiga…

Sen var det några år när valborg inte betydde nåt särskilt, kanske betydde det grillpremiär med goda vänner, nån extra ledig dag eller bara en trevlig start på våren. Tills vi flyttade till Rosersberg. Plötsligt blev valborg ett nytt begrepp. En av de viktigaste dagarna på året. Rosersbergarna är som tokiga i traditioner och går man ur huse när det är dags för julgransplundring, valborg och midsommar.

Det är trevligt och ger det lilla samhället en känsla av trygghet och social samvaro. Men vem är det som står bakom allt arbete vid dessa tillfällen? Jo, Rosersbergs idrottsklubb/ RIKscoutkåren och på senare år har även Föreningen Rosersbergs Villastad bidragit. Men vilka är människorna bakom dessa föreningar och tillställningar? Jahaaaa, är det du och jag som bor i Rosersberg, har barn i RIK eller scouterna och är medlemmar i föreningarna?! Men det kan ju ändå inte vara så att det är du och jag som måste jobba för att det ska kunna arrangeras julgransplundringar, eldas valborgseldar och resas midsommarstänger i vår lilla kommundel?

Jo, det är just så det är. Men det är väldigt svårt för många att inse. Ja, jag erkänner, jag ÄR bitter när det gäller det här. Jag kan nämligen inte köpa det att man har barn i idrottsföreningar, scouterna eller är medlem i föreningar utan att själv bidra på minsta sätt. Alla vill ha en midsommarstång eller en valborgseld att gå till, men ingen vill hjälpa till att arrangera. Det är extremt svårt att få folk att engagera sig och bidra och det är oftast samma personer som deltar. Hur länge kan det vara såhär? När kommer det att dö ut? Jag tror inte det är långt dit. Tyvärr.

Nåt annat som irriterar mig och värt att reflektera över såhär dagen före valborg är hur folk ser på en valborgseld. För tre år sedan var jag aktiv i RIK och ansvarade för valborgsfirandet. Dagen innan aftonen klättrade jag runt i brashögen och plockade plastsäckar, madrasser, böcker, skrivbordsstolar, plastleksaker mm ur högen för att ha en ärlig chans att kunna tända elden utan att förgifta hela samhället. Det mest anmärkningsvärda i högen var ett kylskåp…Tyvärr var mitt arbete inget som de övriga rosersbergarna fick ta del av, eftersom någon roade sig med att tända eld på brasan redan natten den 29 april! Ingen kan förstå hur jag kände mig på morgonen den valborgsmässoaftonen när jag stod vid en liten hög aska på Råbergsvallen och visste att jag ägnat flera timmar åt att städa ur brashögen dagen innan. Tack och lov ställde kommunen upp med att köra dit nytt, brännbart skräp, så vi kunde ha en eld den rätta kvällen också.

I år har RIK fått hjälp av Märsta Förenade som ställt upp med tre containrar som folk kan slänga elavfall, deponi och annat inte brännbart-avfall i när de passar på att städa sin trädgård dagarna innan valborg. Men tänk att det ska behövas när vi har Bristas fina sopstation bara några kilometer bort!

 

Hoppas nu bara att folk kan läsa och fattar varför containrarna står där. Hoppas också att ingen smyger dit i natt och tuttar på brasan för tidigt. Hoppas det, så att många rosersbergare kan ta sig till Råbergsvallen imorgon kväll (eller ikväll, faktiskt, klockan har passerat 00) och fira att vintern rasat, stödja RIK och scoutkåren genom att handla fika, lotter mm och självklart också se på när vår gamla häck och äppelträd brinner.