Politiskt skov

Jag har blivit kallad ”politisk periodare” och fått kommentarer som ”du får nog snart ett politiskt skov igen”…Det är antagligen inte särskilt smickrande kommentarer, men tyvärr ganska träffande. Jag har aldrig varit kompis med ordet ”lagom”, vilket innebär att det ofta blir för mycket av allt och sedan behöver jag en paus från…allt. Som t.ex. jobb och politik. Nu hoppas jag att diverse olika hjälpmedel och stigande ålder har fått mig på bättre tankar och att jag sakta men säkert ska börja förstå ordet lagom. Det är nämligen så att ett nytt politiskt skov börjar närma sig.

Den senaste tiden har jag hört så mycket dumt, läst om så många naiva människor och tagit del av beslut fattade av fel personer på fel plats.

Som just nu, i skrivande stund, berättar Aktuellt om Håbo kommun som förbjuder en förskola som drivs av ett föräldrakooperativ, att låta föräldrarna rycka in när personalen är sjuk. Hur urbota korkat är inte det? Vad är det frågan om? Kommunerna ska vara glada och tacksamma för att det finns föräldrar som vill ha sina barn på föräldrakooperativ och driva dessa med allt vad det innebär i form av ideellt arbete som städning, handling, trädgårdsarbete, deltagande i utflykter eller daglig verksamhet. Att föräldrar vill ta del av sina barns vardag på det sättet ska uppmuntras och värdesättas. Det behövs även i högre åldrar och ska aldrig, aldrig motarbetas!

Tyvärr har vår familj upplevt samma dumma beteende redan för 15 år sedan när vi bodde i Sigtuna och skulle skaffa dagisplats till Aksel. Sigtuna kommun sa då att det inte fanns någon plats för honom i hela kommunen, inte i någon kommundel faktiskt. Jag jobbade då på regeringskansliet och lyckades efter ett tag ordna en plats på en privat förskola i Gamla Stan och skulle alltså börja släpa Aksel 14 månader från Sigtuna till Stockholm varje dag.  Sigtuna kommun godkände platsen och att skolpengen skulle betalas till Stockholms kommun. Jag tyckte dock synd om lille Aksel (snyggingen i rutig fleece-keps på bilden) och tänkte att det kan inte vara så eländigt att det inte finns någon plats närmare Sigtuna. Som en sista utväg tog jag därför fram den lokala telefonkatalogen och började ringa direkt till alla förskolor i Sigtuna kommun. Efter ett par samtal kom jag till ett föräldrakooperativ i Rosersberg som säger ”javisst, vi har flera tomma platser, ni är så välkomna så!” WHAT!?!

 

Den sossestyrda kommunledningen betalade alltså hellre ut skolpengen till Stockholms kommun är till ett föräldrakooperativ i sin egen kommun!?

Vad ska man säga? Tack och lov insåg sossarna i Sigtuna kommun till slut att det behövs alternativ till de kommunala förskolorna/skolorna och slåss inte längre med näbbar och klor mot fristående alternativ. Nåja, nästan inte iallafall. Skolan Bergius får ju ständigt käppar i hjulen av kommunledningen, men tack och lov klarar de sig ändå.

Det här blev ett långt sidospår! Jag skulle egentligen skriva om dagens kommunledning och det nuvarande kommunalrådet som är en mästare. En mästare på att skylla ifrån sig.

Förra veckan skrev jag om att skolorna i Sigtuna kommun var öppna på Valborgsmässoafton, men att skolbussarna inte gick. Men se, det var inte kommunledningens fel! Nej, skolbussarna är SL och Arrivas ansvar. Ok. Jag har i flera år framfört synpunkter på hur skolbusstrafiken sköts i kommunen, att man inte ställer tydliga krav på varken säkerhetsbälten, hastighetskontroller eller nykterhet (!) och då fått till svar ”det är inget problem, det fungerar så bra med att ha skolbusstrafiken som linjetrafik och att det är ekonomiskt fördelaktigt”. Billigt alltså. Att föräldrar inte vill sätta sina barn på bussarna pga. ilskna förare och dålig säkerhet, utan hellre kör sina barn själva och skapar trafikkaos vid skolorna, är heller inget stort problem. Kan det kanske vara så att kommunledningen helt enkelt struntar i detta för att det inte ger särskilt många avgörande röster? Det är kanske viktigare att bygga monument att klippa band vid och utomhusbad för miljontals kronor.

Kan det kanske vara så att man helt enkelt missat informera SL/Arriva att man skulle hålla skolorna öppna på självaste Valborgsmässoafton? Undrar om man informerade om att skolorna var stängda en onsdag i februari för att fira den stora högtiden Newroz eller om man lät tre tomma bussar köra genom våra samhällen den dagen ändå?

Vems ansvar tycker ni att det låter som?

Skovet är igång.