Vad komma skall

Två dagar kvar på året som jag inte minns. Eller vill minnas? Jag vet inte. Hursomhelst spelar det väl egentligen ingen roll. När man har levat så många år spelar det väl ingen roll om man inte minns alla.

Jag vet däremot att jag kommer minnas nästa år. 2014 kommer säkerligen vara ett år som många av oss kommer att minnas. Min son kommer att minnas det som sitt studentår. Min dotter som det året hon fyllde femton. Sverige kommer minnas det som supervalåret.

Till skillnad från bitterheten mot 2013 ser jag med glädje fram emot 2014. Det ska bli jätteroligt att vara en stolt studentmamma och ordna studentmottagning för Aksel. Det ska bli spännande att se min lilla dotter fylla femton och börja nian. Det ska bli intressant att ta del av utvecklingen av företaget jag arbetar på. Och det ska bli spännande att vara en del av supervalåret.

20131229-205750.jpg

Supervalår. Känn på den. För alla oss med minsta politiska intresse, eller faktiskt bara intresse av vad som pågår runtomkring vår egen lilla hemmavärld, ligger ett viktigt år framför oss. Man måste inte vara politiskt insatt, man måste inte ha bestämt sig för vilket parti som ska få ens röst, man måste inte veta vem man vill ska vara statsminister de kommande fyra åren, men man måste visa intresse. Man måste sätta sig in i de val man har att göra. Man måste ta ställning. De nyfikna måste vinna över de nöjda (enl. Viggo Cavlings naturlagar).

Det är inte okej att säga: ”jag bryr mig inte”, ”jag förstår inte politik”, ”politiker bara ljuger”, ”EU rör inte mig”, ”Vadå EU-val?”, ”jag tänker inte rösta för det spelar ingen roll”. Inte för någon är det okej att säga sånt, inte på något sätt. Så nöjd kan man bara inte vara. Och är man så nöjd ska man för all framtid hålla tyst, aldrig klaga eller yttra någon kritik mot samhället eller de beslut som fattas. Alla röstberättigade i Sverige har en röst att använda och det bör ses som en skyldighet att göra det. Ingenting man slarvar bort av ren slöhet eller nöjdhet.

20131229-205727.jpg

Veeeeem kan ha sparkat ner skyltarna? Inte nån anhängare av den röda skylten väl???

Valåret 2010 är ett år jag minns. Det var ett tufft år, men också väldigt roligt och lärorikt. Kanske var det lite väl roligt, så roligt att jag inte märkte hur tufft det var när jag var mitt i det. Nu kommer jag vara fyra år klokare (?) och vara med i valrörelsen på ett mer lagom sätt. Lagom är bra, det har jag lärt mig under de senaste åren. Faktiskt.

Så med all erfarenhet och ny kunskap går jag ett spännande nytt år till mötes och ser fram emot ett 2014 med massor av politik. Lugn nu alla som inte tycker att jag ska hålla på med det och är rädda för att jag tar på mig för mycket igen – jag har koll! Tycker bara det är så himla kul med val!