Demokratileken?

Jag är ersättare i kommunstyrelsen i Sigtuna kommun och har ikväll varit på ett sammanträde som jag länge kommer att minnas.

Vi får sammanträdeshandlingar hemskickade veckan innan mötet, vanligtvis på fredagen när mötet är på måndagen. Alltså har man helgen på sig att läsa igenom alla ärenden.

På dagordningen ikväll hade vi 55 ärenden. Pappersbunten var ca 4cm tjock. Även om jag hade en ledig dag denna helg har jag inte hunnit läsa igenom alla handlingar ordentligt, utan har bara skummat allt på ytan. Det tycker inte jag är ok, det är faktiskt att inte visa ärendena respekt. Detta är något som vi i Alliansen flera gånger har påtalat för majoriteten, men förgäves.

Vi påtalar att de flesta av oss är fritidspolitiker och behöver rimlig tid att förbereda oss när mängden ärenden är så stor. Vi vill visa kommunmedborgarna respekt genom att läsa igenom och ta ställning till deras medborgarförslag. Vi vill inte göra som majoriteten och deras maktfullkomlige ordförande som viftar bort ärendena och kallar dem för ”inte särskilt avancerade”. Vi vill inte skrämma bort politiskt intresserade genom att visa total respektlöshet mot våra motstdemokrati1åndare.

På vårt förmöte ikväll beslutade vi att vi skulle vara tydliga med detta och visa vår ställning samt understryka tidspressen för de viktiga ärendena som fanns på dagordningen. Vi föreslog att 21 ärenden skulle bordläggas för att tas upp vid nästa möte efter mer förberedelser, men möttes av kalla handen. 

Till råga på allt meddelar kommunstyrelens ordförande att ”om vi har synpunkter, kommer de att rösta ner oss ändå”.

Vad är då våra sammanträden till för? Leka demokrati?

Vi i Alliansen tycker inte att det är meningen med kommunstyrelsens sammanträden och valde därför att lämna mötet på punkt 13.

Läs gärna vårt pressmeddelande på Henrik Kelfves blogg och tänk på detta när du funderar på vem som ska företräda dig efter valet i höst. Någon som visar respekt eller någon som leker demokrati?

Be Sociable, Share!

5 reaktion på “Demokratileken?

  1. Tänk att detta skedde en gång till i Sigtunas moderna kommunpolitiska historia. Förra gången var jag med själv. Det var 2006, tror jag, ev. 2005. Flera av dina aktiva allianskollegor vet. Det var exakt samma problem: tokmånga ärenden, flera framlagda på förmötet en timme innan, delgivning veckan innan, endast en av kommunen heltidsbetald oppositionspolitiker OCH exakt samma attityd från EXAKT samma person, KSO (s), i princip ”ni behöver väl inte bry er, vi har ju majoriteten och vinner varje omröstning ni begär – lägg ner!” Vilken trist attityd i det jämviktsläge som ofta råder efter valen. Vi gick ut då, ni gick ut nu. S-c-mp-afsk verkar inte bry sig om att nästan halva väljarkåren röstat på den borgerliga alliansen, vare sig då eller nu. Jag undrar hur s-d-mp-afsk definierar demokrati – är det enbart valdagen vart fjärde år som Sigtuna kommun ska ha demokrati? Det måste var jobbigt för den socialistledda majoriteten att i valrörelsen behöva bemöta oppositionen med vettigare argument än att ”vi bestämmer vad ni än säger och gör”. Stå på er, Sigtuna-Alliansen, mot sådana fasoner! Det har pågått länge nog nu.

  2. Tack, Britt-Marie, för din kommentar.
    Ja, jag har hört att det hänt tidigare och det är tragiskt att det fick hända igen. Vi tycker att det är viktigt att vi är tydliga med vår inställning till detta och visar att vi vill jobba för ett behagligare politiskt klimat. Att beskylla oss för gnäll och strategisk politik som majoriteten nu väljer att göra är bara löjligt. Jag vet att våra kommuninvånare är klokare och förstår att det är dags att byta ut kommunledningen, så att kommunen istället får ledas av en Allians med respekt för demokrati och politiska ärenden, stora som små. Nu gäller det bara att få dem att visa det den 19 september!

  3. Pingback: Demokratilek 2.0 | Från och med Helle

Kommentera