Spelets regler?

Nu är jag så förbannad att jag inte riktigt kan hantera mina känslor eller vad jag skriver. Trots det ska jag nu försöka skriva ett blogginlägg, men jag kan inte garantera att det blir det bästa inlägget hittills…

Men vad gör väl det. Spelets regler är totalt utsuddade ändå.

Vilket spel menar hon nu, kanske ni undrar. Jo, val-spelet i Sigtuna kommun. Nu är det inte längre en valkampanj med överenskomna spelregler. Nu är det tydligen djungelns lag som gäller.

För er som inte är engagerade i valarbetet och inte exakt vet vad som gäller när det handlar om affischering o dyl vill jag berätta att alla partier i kommunfullmäktige i Sigtuna  (utom Sverigedemokraterna som aldrig visar sig när det väl gäller) har gjort en överenskommelse som innebär att man affischerar på utvalda ställen, vid utvalda tidpunkter och om något partis affischer blir nerslagna tar man hand om dessa och sätter upp dem igen eller kontaktar resp. parti och informerar om skadegörelsen. Detta har vi i Sigtunaalliansen följt noggrant. Vi var lite konfunderade när S var sena med sin affischeringstart och vi undrade vad som hänt (trots våra misstankar som känns väldigt troliga med tanke på deras ständiga smutskastning mot oss moderater), men att det som nu inträffat skulle komma hade jag verkligen hoppats slippa.

Tyvärr är alla mina värsta fördomar och tankar om S numera bekräftade.

I vår kommun var Folkpartiet, Moderaterna och Miljöpartiet ute den helgen som man hade nationell affischeringsstart och prydde kommunen med partiernas valaffischer. S och C lyste till en början med sin frånvaro, men började så smått förra veckan.

Men så i natt har S alltså visat sin rätta sida. Överallt i Märsta har nya S-affischer dykt upp. På staket och lyktstolpar längs vägar där inga tillstånd finns. På de överenskomna platserna där de andra partiernas skyltar redan satt har S-skyltar poppat upp och de andra partiernas skyltar slagits ner. Är ens sossarna så korkade? Jag är illamående och mörkrädd.

En gång tidigare har jag varit på väg att flytta från kommunen. Nu är det nära igen. Sigtuna kommun är den sista kommuniststaten…

Detta bekräftas också vid Märsta station. Alla som anländer med tåg eller kör bil via stationen får se den värsta skylten jag någonsin sett i svensk valrörelse. Tankarna för mig direkt till sovjettidens Leninaffischer eller Saddams väggmålningar. Skrämmande! Det man kan hoppas på är att de gräver sin egen grav. Ingen – inte ens den största S-anhängaren – kan väl tycka att detta är sunt? Särskilt inte med tanke på att det med allra största sannolikhet är deras egna skattepengar som går till denna skylt eftersom kommunens bilar setts hantera uppsättningen.

Japp, detta vågar jag påstå. Särskilt efter dagens alla invigningar som det flinande kommunalrådet åkt skytteltrafik emellan. Vid en av invigningarna som han närvarade på som kommunalråd – inte som s-politiker i valrörelsen – skänkte han nämligen 150 000kr till verkamheten. Varifrån kom dessa pengar? Är det ett beslut i kommunstyrelsen – nej. Är det ett beslut fattat av kultur- och fritidsnämnden – nej. Hur kan då kommunalrådet skänka dessa pengar till en verksamhet som han inviger i sin roll som kommunalråd två veckor före valet? Vem har tagit beslutet – i vilken roll – med vilket syfte? Varför dyker pengarna upp nu när de inte funnits vid tidigare tillfällen under mandatperioden när verksamheten bett om pengar?

Jag mår illa.

Be Sociable, Share!

11 reaktion på “Spelets regler?

 1. När desperationen växer så blir det så här… Jag tror att skräcken griper omkring sig inne på Sveavägen 68 och att många inser att tänkta karriärbanor kommer att f¨sig en knäck. Sådant tar aldrig fram det bästa hos människor.

 2. Hej Nils,
  tack för kommentaren.
  Ja, du har antagligen rätt och jag har också tänkt tanken att de är desperata, men jag blev verkligen bedrövad idag.
  Det är däremot roligt och anmärkningsvärt att det i vår kommun inte finns en enda affisch med Mona. Har de insett att det skadar mer än något annat? :-)

 3. Precis som du säger Helle har partierna i Sigtuna kommun en överenskommelse. Den säger bl.a. när vi tidigast får börja affischera (22/8 kl. 10.00) och att vid skadegörelse på annat partis affisch hjälps man åt att städa upp och meddela berört parti.

  Jag måste dock göra några klargöranden:
  1. Överenskommelsen omfattar inte var vi ska affischera. Det avgör respektive parti själva. De partier som ville ha hjälp att söka tillstånd skulle få det av Moderaterna. Vi socialdemokrater valde att söka tillstånden själva.

  2. Redan i november förra året beslutade Socialdemokraterna att vi skulle starta vår affischering den 29 augusti.

  3. Att våra valtavlor ”ploppat upp” där ni satt era beror på att ni Moderater valde att kopiera vår tillståndsansökan istället för att ta fram en egen lista över var ni ville sätta upp era valtavlor.

  4. Vi socialdemokrater har vid ett flertal tillfällen satt upp oppositionens valtavlor när vi har varit ute. Dina anklagelser är helt ogrundade och det är tråkigt att du sprider sådana lögner.

  Anna Johansson (S)

 4. Hej Helle
  Undrar om inte S i sigtuna kommun kommer byta namn till AJ Partiet? För vad har dom bakom? Jo inget. Och att de inte skyltar med Mona beror nog på att S lokalt inte vill dras ner med henne. Jag tror föresten inte AJ är så Måna frälst heller.

 5. Hej Anna,
  tack för kommentaren.

  Alla partier var överens om att träffas och sätta gemensamma ramar för valkampanjen och affischeringen. Trots det ordnade sossarna, inför detta överenskomna möte, eget affischeringstillstånd. Både du och jag var med på mötet då vi diskuterade detta.

  Du väljer att kalla det ”kopiera er tillståndsansökan” – vi kallar det ett försök till schysst valarbete på samma villkor. Att era affischer nu ”ploppat upp” där våra står är helt ok, men låt våra stå kvar.

  Att ni inte affischerade tidigare är också ok. Men att se att våra och övriga partiers skyltar blir nerslagna eller förstörda med SSU-klistermärken samma natt som S och SSU har sin stora ”affischeringsnatt” (som man också kan läsa om på din chefs Twitter) säger en hel del. Ogrundad anklagelse eller lögn får mina läsare och våra kommuninvånare som ser skyltarna själva avgöra.

 6. Hej Anders,

  AJ-partiet – hemska tanke!

  finns det någon som är Måna-frälst tror du? ;-)

 7. Valaffischerna vid Roserbergs station har fått klisterlappar med ungsocialisterna på. Är det också ett sätt att följa överenskommelsen?
  Nej just det, VAR ingick ju inte i överenskommelsen. Så på en annan affisch är då följdaktligen helt OK då? Eller?

 8. Hej Göran och Hendrik,
  tack för era kommentarer och ert sätt att reagera på S & SSUs smutsiga fasoner.

  @Göran – ja vad ska man tro? Eftersom S-representanterna sitter med på mötena och skriver på samarbetsavtal, men samtidigt ändå söker egna tillstånd och sätter sina egna ramar finns det inte mycket kvar att förvånas över.

  @Hendrik – ja precis samma anda. Det sorgligaste och mest skrämmande är också att all denna hatkampanj verkar förankrad hos ledningen.

 9. SSU-Sigtuna har inte delat ut några klistermärken eller satt upp några egna affischer just för att undvika problem. Vi har uppmanat alla våra medlemmar att följa schysta spelregler och inte röra alliansens valtavlor. Dock kan jag förstå att en stor frustration finns bland ungdomar i allmänhet över Reinfeldt och regerings politik som kan mynna ut i välta valtavlor och annat. Men vi i SSU-Sigtuna kan inte ta ansvar för alla ungdomars agerande. Det är som sagt vårt gemensamma ansvar att få människor och kommunens ungdomar att bära sig schysst åt, både under och efter valrörelsen.

 10. Hej Samuel,
  Som sagt – betraktaren och läsaren får bilda sin egen uppfattning. Lägger inte mer energi på småsossar och ditt inlägg för övrigt.

Kommentera