Kvotering – nej tack!

Vi har länge varit utan tidning. När vi haft tidning har vi inte hunnit läsa och stört oss på att vi så ofta lämnar oöppnade tidningar i pappersinsamlingen. Nu har vi skaffat  prenumeration på SvD fredagar – söndagar. Perfekt! De dagarna ska vi väl ändå kunna hinna läsa?

Idag har Henke jour och tar emot kryssningsbåtar på löpande band. För att alla ska få plats och alla passagerare ska hinna med ett par varv med buss genom stan, så börjar de lägga till tidigt, tidigt på morgnarna. Henke åkte hemifrån ca kl 05 i morse, så jag har nu haft en lugn, tyst och ensam morgon med kaffe och tidning. Inte för att just Henke väsnas så mycket annars på morgnarna, men jag menar att jag njuter av ensamheten på morgnarna och särskilt idag med både gott kaffe och tidning.

En artikel fick mig att sucka lite extra mycket. Mona Sahlin höll igår sitt sommartal och siktade på vad SvD kallar ”en borgerlig akilleshäl”, dvs jämställdheten. Som jag nämnt tidigare är jag emot allt som har med kvotering och könskamp att göra. Jag är inte feminist och är innerligt trött på tjatet om att dela föräldraförsäkringen. När ska svenskar få tänka själva och planera sina egna liv utan att staten styr? Ingen kvinnas självförtroende stärks av att bli invald i en styrelse p.g.a. sitt kön eller bli tvingad att jobba för att mannen ska var hemma med barnen. Nej, kvinnor stärks av att, precis som männen, visa sin egen förmåga och kämpa för sin karriär, på sina egna meriter och erfarenheter. Däremot är det viktigt att vi istället får alla att förstå att man kommer ingenstans utan att själv ta ansvar för sitt liv och sina framgångar.

Visst är det synd att det är få kvinnor som väljer att engagera sig politiskt och det vore mycket roligare om vi var fler i Moderaterna, men vi kan inte tvinga in tjejer bara för att de är tjejer. När jag nu ska jobba extra hårt för att värva fler kvinnliga medlemmar till Moderaterna i Sigtuna kan jag inte tvinga med vem som helst bara för att hon är tjej. Jag måste fokusera på de personer som jag vet har intresse för olika frågor och är det minsta lockade av att engagera sig för sitt, sin familjs och sin omgivnings bästa. Precis på samma sätt som jag gör med manliga vänner när jag försöker övertyga om att politik är kul.

Valet nästa år handlar inte om att vinna nån slags könskamp, valet handlar om allas bästa och vi måste sträva efter att öka intresset för politiken.

Jag tycker att vår folder ”Fem skäl att bli medlem i Moderaterna” talar sitt eget språk och lägger här in det första skälet:

Frihet och oberoende

 

 

 

 

 

11

”Sverige är ett land med frihet från förtryck. Men Sverige är också ett land där politiken tagit allt för stor makt från människorna.

kelfve-henrik-06För moderaterna är det politiska uppdraget att trygga människors frihet och oberoende. Då måste man satsa på en skola som ger kunskap, bekämpa brottsligheten och se till att det lönar sig att arbeta.

Moderaterna är ett frihetsälskande parti som har kraft och mod att prioritera det viktiga.”

Henrik Kelfve bor på Steningehöjden och är ledare för moderaterna i Sigtuna kommun

5-skal-att-bli-medlem”Om en människa besitter ett rimligt mått sunt förnuft och erfarenhet, är hennes väg att utforma sitt liv den bästa – inte för att den är bäst i sig utan för att den är hennes egen.”

John Stuart Mill

 

Be Sociable, Share!

3 reaktion på “Kvotering – nej tack!

 1. Hej! Din blogg verkar intressant. Jag är en ”late bloomer” då det gäller att engagera mig politiskt och sitter nu och försöker ”supa in” vad allt handlar om.

 2. och där pillade jag på knappen och skickade mitt ofärdiga mess *sorry*
  Könskvotering känns rent spontant helt fel, fast på andra grunder än de som du tar upp. Jag har inte riktigt klurat ut hur jag skulle formulera det dock.

  Det där med föräldraförsäkringen är jag mer tankar kring då jag är mamma till fem och ändrat mina tankar kring detta radikalt. Första barnet, fött för snart 20 år sedan, tog jag så gott som hela föräldraledigheten för, av rent egoistiska skäl. Min man ville ha mer tid med vår son, men jag släppte inte in honom. Jag tyckte att det var heelt rätt att jag tog ut hela rättigheten själv.
  Av mina två sista döttrars tid har jag delat med mig frikostigare till pappan till gagn för oss som föräldrar och även våra flickor. Jag är inte säker på att det är så att det är kvinnorna som vinner på delad föräldraförsäkring. Kanske är det så att det är papporna som vinner? Det finns säkert många mammor som jag, som vill roffa åt sig tiden själv, många arbetsgivare som inte tycker att det är lika okej att en man tar ut föräldraledighet. Det tar tid att ändra tankesättet i ett samhälle. Så, från att ha tyckt som du, låt oss själva bestämma, har jag med åren börjat förstå vitsen med ett lagstiftat gemensamt ansvar. Tror det i de allra flesta fall gagnar både familj och samhälle.

  /Cattis

 3. Hej och tack för att du kommenterar!
  Jag har också funderingar på en rad andra anlednignar till varför jag tycker att könskvotering är fel, återkommer med dessa nån annan dag.
  Sen vill jag förtydliga att jag tycker att det måste vara upp till var och en och varje enskild familj att gemensamt besluta om hur föräldraledigheten ska fördelas. Det handlar inte om att mamma eller pappa ska ”vinna”. I de allra flesta familjer tror (hoppas!) jag att man kan resonera om fördelar/nackdelar både ekonomiskt och rent privat för vad som skulle vara det bästa för den enskilda familjen. Jag står stenhårt fast vid att tycka att det är fel att lagstifta om hur det ska fördelas. Det kan ställa till problem för de familjer som har stora inkomstskillnader, oavsett om mamman eller pappan tjänar mest.

Kommentera