Skolstart

Imorgon börjar allvaret och barnens vardag igen.

Aksel börjar i 8an på Skolan Bergius i Märsta. Det är en ny friskola som startade sin verksamhet förra året. Han trivs som fisken i vattnet och pluggar ordentligt eftersom lärarna ställer höga krav som eleverna inte kan smita ifrån. Skolan är liten, personalen kan namnen på alla elever och smyger man in i skolans lokaler tar det inte många sekunder innan man får frågan vem man söker och om man vill ha hjälp. Händer nåt som inte hör hemma i skolmiljö rapporteras det fort och dialogen med lärarna är god.

Matilda börjar 4an på Råbergsskolan i Rosersberg. Det är en liten kommunal åk 0-6-skola som ligger på bekvämt promenadavstånd från oss. Matilda trivs också bra, framför allt nu när hon fått en fantastisk lärare, Ingela. Ingela är en sådan lärare som man vill att alla elever ska få uppleva. Vi har sån tur att både Aksel och Matilda har fått ha henne. Tyvärr har båda två haft alldeles för täta lärarbyten, men nu äntligen känns det som om vi har vi stor chans att få ha Ingela ända tills Matilda ska börja högstadiet.

Råbergsskolan ligger mitt i Rosersberg som är ett litet samhälle och inte många har särskilt långt till skolan. Vi har inte ens en egen busslinje, endast en skolbuss som hämtar och lämnar barnen från landsbygden och som kör tonåringarna till Märsta. För ett par år sedan deltog föräldrarna på Råbergsskolan och de närliggande kommunala förskolorna i trafiksamråd ang. den besvärliga trafiksituationen som råder trots att de flesta barnen skulle kunna gå eller cykla själva till skolan. Vissa kloka beslut fattades och några mindre åtgärder gjordes direkt. Men de tydliga åtgärderna som skulle underlätta för de barn som vill cykla eller gå till skolan lyste med sin frånvaro.DSC00773

I sommar har man påbörjat cykelvägsbygget och det ser ut att kunna bli bra. Men varför ser man till att det är som rörigast just när skolan börjar? Kunde inte det bygget planerats i juni, direkt efter skolavslutningen? Hade jag varit rektor på den här skolan hade jag inte accepterat tidsschemat för bygget. Kan inte kommunala rektorer ställa krav?

Imorgon kväll börjar skolan med upprop och traditionsenlig grillning på skolgården. Då ska det bli mycket intressant att se om folk har vett att lämna sina bilar hemma och ta en promenad eller cykeltur med barnen till skolan. Annars kommer det bli värre än vanligt när det stora antalet familjer väljer bilen i tron om att det sparar nån minut, men egentligen tar det längre tid att krångla sig in på grusplanen för att få plats att parkera och därifrån gå upp till skolgården.

Jag hoppas innerligt att många fler föräldrar än idag förstår att åtgärderna man nu gör vid skolan ska underlätta för barnen att ta sig själva till skolan, gående eller cyklandes. Det är inte åtgärder för att fler bilar ska få plats eller för att bilarna ska kunna köra fortare förbi de cyklande barnen.

Be Sociable, Share!

Kommentera