Rosersberg på kartan

I helgen kommenterade jag en artikel om ungdomsgårdsverksamheten i Rosersberg och fick ilskna mothugg av majoritetens företrädare. Jag kan förstå att de ilsknade till, men jag tycker ändå att de missförstod mina kommentarer.

I Rosersberg driver två enormt duktiga och engagerade personer en ungdomsgård som håller öppet på fredagskvällar. De gör det i Rosersbergs IKs regi och har ett par ungdomar anställda som ledare. Gården är mycket populär och är det enda samlingsstället i vårt lilla samhälle. Alternativet för våra ungdomar är att träffas hemma hos varandra, åka pendeltåg eller – hemska tanke – driva omkring på gatorna och hänga vid hallen eller stationen.

I Märsta, Valsta och Sigtuna har kommunen valt att ha ungdomsgårdar med kommunalt anställd personal. I Rosersberg driver RIK gården och ställer upp med klubbstugan som lokal, men behöver ett stöd på 50 000kr/år för att kunna avlöna de ungdomar som jobbar på fredagarna. Det tycker majoriteten inte att kommunen har råd med.

S-kommunalrådet och hans C-kompis nämner att man minsann byggt ny skola, nu bygger ny hall och förskola och därmed satsar stort på Rosersberg. Men dessa åtgärder har ju varit direkt nödvändiga p.g.a. mögelskador och fallfärdighet. Större satsningar på sporthallar, utomhusbad och vattenparker görs däremot överallt annars i kommunen. 

Majoriteten är också snabb med att kommentera att moderaterna minsann inte heller satsat på Rosersberg under tidigare år. Så kanske det är, men i  min värld är det viktigare att se framåt och jag tänker inte försvara vad moderaterna gjort, eller i det här fallet inte gjort, för Rosersberg. Mitt mål är att se till att det nu görs nåt istället och att Roserberg får sin del av kommunkakan. Det är ju därför jag har valt att vara engagerad i politiken.Jag är medveten om att Rosersberg är en liten del av Sigtuna kommun, men våra barn och ungdomar har faktiskt samma behov som i övriga kommunen. Att ha kommunala ungdomsgårdar i Märsta, Valsta och Sigtuna, men att inte kunna uppmuntra RIK att fortsätta driva gården och bidra med 50 000kr/år är under all kritik.                                                                                                      

ungdomarDet är toppen med cykelvägar och satsningar på industriområdet och det yttre skalet, men vi får inte glömma innehållet.

Be Sociable, Share!

6 reaktion på “Rosersberg på kartan

 1. Haha.. jag kan faktiskt förstå att de blev tagna på sängen. Det är inte så moderat att satsa på ungdomar och dess verksamhet. På dem bara. Se bara till att du har ditt parti med dig. Tänk vilken underbar värld vi får då ;))

 2. Hej Bätty,
  utveckla gärna vad du menar med att det inte är så moderat att satsa på ungdomar…Jag håller nämligen inte med. Att satsa på ungdomar är väl t.ex. att se till att skolorna håller hög kvalitet och ger ungdomarna en bra grund inför vuxenlivet. Det har moderaterna alltid strävat efter och haft som en central del i sin politik.

 3. Jag talar bara av egen erfarenhet, från min barndom, när man alltid var involverad i kommunens revyer, körer, dansuppvisningar. Allt som innefattar ”fin”-kultur (i mina ögon då). Det var något som alla kommunala politiker med borgerlig bakgrund avskydde, kultur – tvi… fick man höra…
  Sedan var det ungdomsgårdarnas vara eller inte vara… Vem tog bort dem i min kommun? Jo, moderaterna.

  Men jag blir glad när jag hör en moderat skriva som du, att man vill satsa på ungdomars fritid. Och då inte enbart sport. Varför måste det alltid vara sport som man kan satsa på.

  Nej mer kultur åt barnen – för det behövs i detta samhälle. Och bra skolor – naturligtvis. Vem vill ha en dålig skola?

 4. Hej Bätty,
  jag tror du har lite förutfattade meningar och missförstod moderaternas inställning till kultur när du var liten…Moderaterna är däremot inte alltid övertygade om att det är kommunen och skattebetalarna som ska stå för kulturverksamhet åt alla. Att lägga ner ungdomsgårdar tycker jag är fel, men kanske är det inte heller rätt att driva kommunala gårdar. Men som jag skrev både i inlägget och på märsta.nu så försvarar jag inte vad ”gammel-moderaterna” har gjort utan tänker framåt och kanske i nya banor. Varför jag nu är irriterad i vår kommun handlar ju om att man har tre kommunala ungdomsgårdar och inte vill ge ett litet bidrag till RIK för att kunna driva en i Rosersberg, som ligger långt ifrån de andra kommundelarna.

 5. Hej Helle,
  så är det med politik – att människor har olika syn på saker.
  Vad som är rätt och vad som är fel kan bara framtiden avgöra.

  I min kommun där jag växte upp var det så och jag vet det av egen erfarenhet eftersom jag uppvaktade en hel del kommunpolitiker då. Ska oxå nämna att jag pratar 80-tal. Förhoppningsvis så har politiken utvecklats till det bättre.

  Vad man ska använda skattepengarna till är en bra utgångspunkt. Alla måste vara med och satsa pengar i vård, omsorg, skola osv. De låter extremt dumsnålt att en kommun inte kunde satsa 50 000 kr på årsbasis för Rosersbergs ungdomar. Ta reda på hur mycket pengar som satsas på att smycka ut Sigtuna Stad med blommor sommartid… Och jämför nyttan!

  Jag säger bara Go Helle, Go!

 6. Tack Bätty!
  Det är kul att du kommenterar och tycker – det gillar jag! Fortsätt gärna med det :-)

Kommentera