Tack Allians-regeringen!

Comfort_Pelare-3För ca en månad sedan anställde Karby VVS en ny projektledare som ska ta hand om alla privatkunder samt leda badrumsrenoveringarna tillsammans med mig. På tisdag börjar en snickare provjobba hos oss och under nästa vecka ska vi sätta ut en platsannons för att anställa en plattsättare.

Hur kan detta vara möjligt när alla pratar kris och massarbetslöshet?

För ca ett år sedan hade VDn funderingar på att lägga ner butiken, men beslutade sig ändå för att ge den en sista chans. Slumpen ledde till att jag blev provanställd i våras och fick kasta mig in i en ny bransch. Jag trivdes som fisken i vattnet från första dagen och fick bra fart på försäljningen. Jag kunde inte förstå vad de menade när de på firman sa att det inte hände något i butiken och att man såg den som ett betungade bihang till VVS-firman. Det kom ju massor med kunder som ville bygga badrum, köpa kakel och klinkers till tvättstugor och nya golv.  Jag som tidigare aldrig sålt tjänster eller varit i hantverkarbranschen fick plötsligt lära mig att mäta kvm, tyda rördimensioner, fråga om synliga eller dolda rör, golvbrunnar mm, mm.

Ganska fort insåg vi att det inte var jag som lockade kunderna utan det var de nya reglerna för ROT-avdraget.

Sedan juli i år får man ROT-avdraget redan vid fakturatillfället och man som kund behöver inte ansöka själv hos Skatteverket. Givetvis måste man ha koll på att man är avdragsberättigad och skriva under ett avtal gentemot oss, så att vi har rätt att kräva ersättning om det visar sig att man inte fick avdraget. Men det är smidigt och det känns ju plötsligt väldigt billigt för kunden.

Om det blir regeringsskifte nästa år kommer det här att försvinna.

Åter till att vi anställer på löpande band. Som sagt, sedan maj i år har Karby VVS alltså nyanställt två personer, en ytterligare börjar på tisdag och en platsannons är under arbete. Med stor sannolikhet hade dessa personer antingen varit arbetslösa eller arbetat svart om inte ROT-avdraget gett firman alla dessa badrums- och köksrenoveringar, tvättstugebyggen och pannbyten. Frågar man runt lite försiktigt visar det sig att folk har svårt att få tag på svartarbetare, eftersom hantverkarna numera är anställda och inte har tid att jobba svart. Är det inte just så vi vill ha det?  Vita jobb med gällande garantier, reklamationsrätt, pensionspoäng och sociala förmåner för de arbetande mm.

Om det blir regeringsskifte nästa år kommer det här att försvinna, hantverkarna blir åter arbetslösa och svartjobben ökar.

julklapp-joinsimon

I Svd idag kan man läsa om 11 saker att kolla i tid inför årsskiftet.

Man tar upp ROT- och RUT-avdraget (som ju egentligen numera har samlingsnamnet hus-avdrag) även där och påminner om möjligheten att leja bort julstädningen. Man kan också ansöka om skattereduktion vid städning i föräldrarnas hem. Är det inte alldeles underbart? Hur många har inte svårt att komma på julklappar att köpa till sina föräldrar som har allt redan? Eller som i mitt fall, julklapp till mamma som har allt och lite till redan…

Imorgon ska jag leta upp en städfirma som ska få julstäda vårt och mammas hus.

Tack regeringen för hus-avdraget!

Om det blir regeringsskifte nästa år kommer de här möjligheterna att försvinna.

Be Sociable, Share!

3 reaktion på “Tack Allians-regeringen!

 1. Rot är bra för de som har möjlighet att renovera på sina egna fastigheter för att höja värde och standard. Dock anser jag att allmännyttan som kompliment ska värnas och behållas för att bemöta alla olika former av livsskikt och samhällsskikt. Alla önskar inte eller eftersträvar inte att ha boendet i ett enskilt ägande. Det måste finnas möjlighet till olika former där även de svaga och ensamma ska ha möjlighet till förmåner trots att de valt ett kollektivt boende. Många skyddsnät har försvunnit för de svaga och mindre lottade. Jag är ensam och egen företagare med egna fastigheter men vet hur nära vi människor är till att tappa greppet och förlora fotfästet…..
  Visst är Rot avdraget bra för oss men jag önskar se en variation i politiken som gör det möjligt för alla typer av människor att få rum…..

  Den nuvarande politiken är god som i exempelvis i ditt nuvarande resonemang och branch men helt förödande för min branch…..
  det finns alltid två sidor av myntet

 2. Hej Therese,
  Hus-avdraget är verkligen inte enbart för de som vill ”höja värdet och standarden” på sina fastigheter. Det ger människor som tidigare inte haft råd att renovera en möjlighet att nu göra det, dvs. såväl pensionärer med gamla hus eller lägenheter som barnfamiljer med skruttiga renoveringsobjekt. Tänk också på de vuxna med gamla föräldrar som kunnat utnyttja ”RUT-delen” för städ-, fönstertvätt- eller trädgårdsarbeten utförda hos föräldrarna. Möjligheten är lika för alla som har betalat tillräckligt med skatt för att kunna göra avdraget.

  Självklart ska bostadsmarknaden vara varierande och det ska alltid finnas ett tillräckligt inslag av hyresrätter. Jag tror absolut inte att alla vill äga sin bostad, men utbudet måste styras av efterfrågan och inte vara planstyrd.

  Jag är inte helt säker på hur du menar att ”den nuvarande politiken är förödande för din bransch”, men vill ändå poängtera att regeringen jobbar hårt med att ge fler människor större frihet och möjlighet att stå på egna ben. Skatten ska sänkas mest för de som tjänar lite och det ska alltid löna sig bättre att arbeta än att leva på olika former av bidrag.

  Skyddsnäten som du säger har försvunnit, tycker jag i många fall har ersatts av en förstärkt möjlighet att klara sig själv innan skyddsnätet måste användas. Människor har bättre förutsättningar för att själva bestämma över sin situation och inte hamna i en bidragsfälla.

  Som sagt, jag vet inte exakt vad du syftar på i din bransch, men tar gärna emot fler synpunkter och diskuterar med dig. Du kanske vill engagera dig inför nästa års val? ;-)

 3. Helle , som egen företagare kan jag bara säga att idag liksom igår inte är enkelt på något vis att driva eget. Det är alldeles på tok för krångligt och dyrt för småföretagare och efter årsskiftet kommer många små illrar (hoppas inte att det blir jag) att försvinna pga nya kassalagen. Tyvärr kommer torghandeln , som är den stora boven, att få vara undantag liksom flera!!

  Nåväl, det var ett hopp åt sidan i diskussionen men vad jag menar med min bransch är exempelvis då man låter ta bort våra främsta specialister och väletablerade väl befästa forskningsinsatser på våra eminenta museer!
  Ex. Vi i Sverige har en av världens främsta östasiatiska bibliotek och samlingar. I dessa har specialister väl tagit hand om ett arv som , tack och lov, annars hade fallit i bitar och spridits på den svarta marknaden globalt sett. Det var extra komiskt när Reinfeldt befann sig i Kina för att knyta diplomatiska förbindelser och talade om hur de skulle ta hand om sin miljö samtidigt som det dagarna innan avsatt en stab av expertis att ta hand om de kinesiska samlingarna på Skeppsholmen!!
  Vad man tillsatt är en bibliotekarie som endast kan hebreiska och som ska springa mellan Medelhavsmuseet, Etnografiska och Östasiatiska museet!! Det var totalt uppror i leden samtidigt stängde man den specialverkstad, en av få i världen, att curera gamla skrifter och annat material!! Året innan Reinfeldt for till Kina var deras ledare här och bad speciellt att få se samlingarna och tackade Sverige för deras väl omhändertagande av deras kulturskatter som de förlorat så mycket vid revolutionen.
  Jag hade lust vid det tillfället att viska i Reinfeldts öra att han var ute på hal is. Kina är en kommade stor makt och vi bör se om den goda förbindelsen!
  Oj det finns massor som jag tycker och tänker och som gör mig och många andra inom forskning och kulturliv upprörda.
  Visst kan kulturliv blomstra och ge god gung i ekonomin om man gör det på rätt sätt!
  aj aj jag ska inte skriva mer,
  nu ska det sovas
  hälsn.nattugglan

Kommentera