Kategorier
Juridik

Vanliga typer av bedrägeri

Ibland kan det vara svårt att veta om man blivit utsatt för bedrägeri som privatperson. Den här listan kan hjälpa till att klargöra om du blivit drabbad och i så fall vilken typ av bedrägeri det handlar om.

Social manipulation eller social engineering

Den här typen av bedrägeri innebär att gärningspersonen utnyttjar det förtroendet som en viss person har för hen och manipulerar denne för att på så vis få någon form av ekonomisk fördel.

Sol och vårande eller romansbedrägeri

Detta innebär att man med uppsåt inleder en kärleksrelation för att kunna utnyttja den andra parten ekonomiskt.

Bedrägeri genom investering

Gärningspersonen lurar en person att investera i något värdelöst, i något som inte finns eller som har lägre värde än utlovat för att kunna ta pengarna eller på annat sätt göra en ekonomisk vinst.

Behörighets bedrägeri

Detta är en typ av bedrägeri som drabbar många äldre personer. Det går till så att gärningspersonen utger sig för att vara en person från ett företag, bank eller liknande och att det uppstått ett problem där den drabbade behöver logga in med sitt Bank-ID eller liknande. Detta gör sedan då att gärningspersonen kommer åt uppgifter eller pengar från den som utsätts för bedrägeriet.

Bedrägeri genom annons

Den här bedrägerivarianten har blivit allt mer vanlig då fler och fler köper varor på exempelvis trader och blocket. Det går till så att gärningspersonen utger sig för att sälja något. När en intresserad köpare överfört pengarna till säljaren så får köparen en bristfällig vara eller i vissa fall ingenting. Den här typen av bedrägeri kan även ske tvärtom där köparen får varan utan låter bli att betala.

Bluffakturor och fodringsbedrägeri

Den här typen av bedrägeri är ofta organiserad och riktar sig till flera personer eller företag samtidigt. Man skickar ut fakturor för tjänster eller produkter som aldrig beställts. Många betalar sedan fakturorna av rädsla för betalningsanmärkningar eller för att de inte har koll på vilka utgifter företaget har.